Emotie en mindset gaan hand in hand

by | apr 16, 2021 | Community Blog

Heb jij ook een vlotte pen en wil je ook graag iets op onze Community Blog schrijven? Dat kan!

Gezonde spanning…

Ik-zit-op-het-puntje-van-mijn-stoel gevoel.

Herken je er daar eentje van bij jou?

Ik heb ze de laatste tijd meer en meer, die sensaties.

Naarmate ik dieper en dieper de cryptocommunity in word gezogen, lijkt het alsof er telkens meer en meer dopamine vrijkomt. Uiteraard werkt die dopamine erg verslavend.

Weet je wat er dan ontstaat? Een cryptoverslaving! En ja hoor, dat bestaat blijkbaar echt!

 

De puntjes die ik terugvind op google matchen niet echt met mijn realiteit, maar toch…

  • Je begint en eindigt je dag met het controleren van de coinmarketcap – YES!
  • Je logt constant in op je portfolio-app en controleert hoeveel geld je hebt – Niet constant, een keertje per week is voor mij voldoende.
  • Je controleert de koersen, waar je ook bent – Ooh ja hoor! Een geluk dat er tegenwoordig ook wifi is in de dokterskabinetten.
  • Voordat je salaris is gestort, vraag je jezelf al af hoeveel je in crypto zal storten – Hmm, dat niet echt.
  • De hele tijd denk je na over wat je zult kopen met het verdiende cryptogeld – Nee, dat niet. Ik heb me wel voorgenomen één ding aan te schaffen als mijn tradingpot een bepaalde waarde bereikt, maar dat is my secret 🙂

De zichzelf waarmakende voorspelling

 

Waarom denk je nu dat ik erover begin in dit blogbericht? Wel de reden is eigenlijk heel simpel. Het is van onmetelijk belang jezelf goed te kennen als trader en bovenal jouw zwakke punten. Want die worden uitvergroot tijdens het traden.

Afgelopen week had ik zo’n gesprek met een collega trader die me vertelde dat het traden eigenlijk niet zo goed gaat. Veel trades eindigen in verlies en stoplosses worden gehit waarna alles ineens de lucht in gaat.

En dan, dan vertelt de trader in kwestie dat alle anderen zo’n goeie resultaten voorleggen en dat dat echt knaagt. En daar heb je dan de zin, de zin die samenvat waarom het traden niet loopt zoals het hoort… “Ik ben niet goed genoeg.”.

 

Ja, je leest het goed. Die zin is mee de oorzaak van de tradingsresultaten.

Want wat jij denkt over jezelf, manifesteer je in de realiteit. Het wordt met andere woorden een “self fulfilling prophecy”… Google die term maar eens, hij bestaat echt :-).

 

Stoplosses en fomo

Maar het is niet alleen jouw visie over jezelf die jouw tradingskills beïnvloedt.

Spendeer je al je geld aan het traden, ook jouw laatste spaarcentjes? Wees er dan maar zeker van dat die emoties meespelen tijdens het traden en je oordeel beïnvloeden over het plaatsen van stoplosses.

“Nee nee, ik plaats geen stoploss, want moest hij er dan maar net onder zakken dan zit ik in het verlies. Het zal wel terug omhoog gaan”

Denk jij luidop na over wat je allemaal gaat doen met je gewonnen geld? Ook dat beïnvloedt enorm jouw trading skills, want je gaat dan de pompscenario’s achterna en doet aan fomo.

“Ik ga nog snel snel op de trein springen zonder mijn coin technisch te analyseren. Ik kan dat altijd nadien nog doen”.

Herkenbaar?

 

Ui-te-raard! Elke trader passeert dat stadium. En ja, ik spreek uit ondervinding.

Het woordje “stadium” is hier de sleutel. Want als je daarin blijft hangen, lonkt de afgrond. Ik ken zo verschillende ex-traders die hierdoor vele fortuinen verloren. Het woordje “ex” illustreert ook wat de uitkomst daarvan was.

Maar ik geloof dat die ommekeer mogelijk is. Het is alleen belangrijk voor jezelf te weten waar jouw grens ligt.

“Wat moet er gebeuren vooraleer er een ommekeer komt in jouw tradingstrategie?” is een vraag die ik deze week stelde aan mijn collega trader.

Een antwoord op die vraag heb ik vandaag nog niet gekregen, maar het stelt wel een gans proces in gang dat terug enorm vooruit helpt. En die vooruitgang die komt er, zeer zeker. Alleen, hoe ver ben jij bereid te gaan om echt een succesvolle trader te worden?

 En weet je, als je het antwoord op deze vraag voor jezelf geformuleerd hebt, hou dan zeker volgend blogbericht in de gaten. Daar vertel ik je nog veel meer over die tradersmindset en wat ik doe om ze op peil te houden.

 

 

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!

Over de auteur

Dorien De Brabanter

Enthousiaste positivo, rationele empaat en één brok PASSIE. Dat is hoe je Dorien het beste omschrijft.

Ze ontdekte dat ze meer van de mens achter de cijfers hield dan van de mooie statistieken die ze bestudeerde. Daarom gooide ze haar koers drastisch om en leerde ze bij over de mens en zijn persoonlijke ontwikkeling.

Hoewel ze tig van opleidingen achter de rug heeft, gelooft ze dat het niet de diploma’s achter haar naam zijn maar de intuïtie en know how die haar tot een goeie gids maken voor diegenen die willen bijleren.
Empowerment. staat bij haar centraal. Met Ador, haar bedrijfskindje, biedt ze een een mensgerichte en succesvolle zoektocht naar de juiste mindset. En die diensten biedt ze ook aan voor de traders onder ons. Want zeg nu zelf, wat is een trader zonder de juiste mindset

Stuur ons je artikel via onderstaand formulier

Heb je zelf ook een vlotte pen en een gezonde interesse in cryptocurrencies?
Stuur ons je artikel!

Lees ook zeker deze artikels!

Wekelijkse update 26 april – 2 mei

Wekelijkse update 26 april – 2 mei

De Bitcoin-prijs toont aanzienlijke kracht nadat hij uit de recente crashes is opgestaan. Toch is het onzeker of de huidige bullish impuls zal uitmonden in een nieuwe uptrend of zal leiden tot een meer diepgaande daling. Hoewel er de afgelopen week bloed vloeide in de markten, lijkt alles weer tot rust te zijn gekomen nu Bitcoin opnieuw zijn draai heeft gevonden.

Share This