Zal Uniswap hierdoor nog meer gebruikerseffect creëren?

by | Apr 6, 2021

Zoals wij al hebben gezegd in het vorige educatief artikel van Uniswap, heeft het zijn details van de langverwachte V3-upgrade vrijgegeven. Vandaag gaan we wat dieper bekijken wat dit betekent voor het gedecentraliseerde exchange protocol.

De volgende belangrijke upgrade van Uniswap, de V3-upgrade

De bekendmaking gebeurde al volgt, uiteraard via Twitter. 

“Vandaag zijn we verheugd om een gedetailleerd overzicht te presenteren van Uniswap v3, de meest flexibele en kapitaalefficiënte AMM ooit ontworpen,” zei het, eraan toevoegend dat de lancering gepland staat voor 5 mei 2021, met een Layer-2 implementatie die “snel daarna” zal arriveren.

Dit zal zorgen voor een enorme toename in het gebruikerseffect!

Het belangrijkste waar wij naar uitkijken (vanuit het  investeringstandpunt dan toch) is de verbetering van de Layer 2 schaalvergroting.

En waarom is dat dan? 

Simpel, dit is omdat in zijn huidige staat, Uniswap veel te duur is voor de meeste kleinere traders.

Volgens de Etherscan gas tracker, is de gemiddelde kostprijs van een Uniswap swap $42.72. Dit elimineert alles behalve de whales en dwingt DeFi-nieuwelingen om goedkopere alternatieven te zoeken zoals de Binance Smart Chain-gebaseerde PancakeSwap. Uniswap zal waarschijnlijk Optimism gebruiken voor zijn L2-oplossingen, een schaalvergrotingsoplossing. 

Bijkomend verwachten wij ook dat er stimulansen gelanceerd zullen worden om de nieuwe upgrades een duwtje in de rug te geven, met als gevolg dat er veel hype kan onstaan rond Uniswap. Zo kunnen er stimulansen zijn voor yield farming, wat een sterke boost zou geven aan het platform.

 

Waarom denken wij dat?

Omdat wij het al eerder hebben zien gebeuren, als we teruggaan naar september 2020. Toen zagen we een enorme liquiditeit door de introductie van Uniswap’s UNI-token en vier ETH-pools om het te farmen. Hetzelfde zal waarschijnlijk gebeuren als het de stimulansen herhaalt om samen te vallen met de v3-lancering. De DEX heeft momenteel een TVL van $5,2 miljard volgens DappRadar. Een airdrop zou nu ook de lancering kunnen ondersteunen.

De gebruikersinterface zal naar alle waarschijnlijkheid ook een make-over krijgen mits het nu nogal abstract gerepresenteert wordt. Veel van de zaken die we nu handmatig moeten doen, zullen in de toekomst ook meer geautomatiseerd worden.

Een eigen Uniswap wallet zou ook in de kaarten kunnen zitten, hierdoor is er geen noodzaak meer te linken wallets van derden.

Maar dat is nog niet alles…

Volgens de blog zijn de twee belangrijkste veranderingen die Uniswap introduceert “Geconcentreerde Liquiditeit” en “Meerdere Fee Tiers.” De eerste zou liquiditeitsverschaffers (LP) in staat stellen om de reeks prijzen te controleren waaraan zij kapitaal willen leveren, terwijl het andere gebruikers zou compenseren voor het nemen van grotere risico’s voor het verstrekken van hun kapitaal.

Om het bovenstaande uit te leggen: Uniswap-gebruikers leveren hun eigen fondsen – in elke ERC20-gebaseerde cryptocurrency – aan het protocol, dat op zijn beurt gebruik maakt van een Ethereum smart contract om trades te matchen tussen elke andere gebruiker die trades probeert te plaatsen op de DEX.

De fondsleveranciers worden “LP’s” genoemd, die hun kapitaal riskeren om ervoor te zorgen dat Uniswap soepel en efficiënt verloopt, en een fractie verdienen van de vergoedingen op elke transactie in de markten waar zij liquiditeit aan hebben geleverd. Daarnaast ontvangen zij “LP-tokens” die kunnen worden ingezet op andere exchanges om rendement te verdienen.

Voorheen werden LP-fondsen continu tegen alle prijzen en markttarieven aangeboden, waardoor het meeste kapitaal ongebruikt bleef en traders in de problemen kwamen. Maar met geconcentreerde liquiditeit kunnen LP-fondsen worden ingezet in een zeer specifieke reeks prijzen, waardoor er weinig slippage is bij de trading, terwijl LP’s meer vergoedingen kunnen verdienen.

Volgens Uniswap kan de efficiëntie hierdoor met meer dan 4000x toenemen voor LP’s die liquiditeit toevoegen aan een prijsbereik van 0,10%. Als zodanig zou de upgrade ook andere functies voor gebruikers introduceren, zoals ‘Advanced Oracles,’ ‘Flexible Fees,’ en ‘Non-Fungible Liquidity.’

Conclusie

Als dit alles niet genoeg is om Uniswap fans enthousiast te maken voor de toekomst…

Dit zou de markt wel eens kunnen doen ontploffen, want volgens Hayden Adams, founder van Uniswap, is v3 100x beter dan v2 en zegt hij dat de volgende versie een sprong voorwaarts zal zijn in plaats van een stap.

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This