Onze beleggingsthesis voor Ethereum #2

by | Jun 15, 2022

Zal Ethereum de Bitcoin marktkapitalisatie kunnen flippen in de toekomst?

Naar onze mening wel!

Velen vragen vaak waarom Ethereum beter presteert dan Bitcoin?

Ethereum heeft als gedecentraliseerd computerplatform een groot voordeel dat Bitcoin niet heeft: smart contracts en apps die alles aandrijven, van DeFi tot tokencreatie tot NFT’s. Ethereum heeft vele apps die er bovenop werken met meer dan $100 miljoen aan maandelijks volume. Bitcoin heeft er 0.

 

Zoals jullie uit onze vorige editie over de “beleggingsthesis van Bitcoin” konden lezen, bestaat dit ontwerp uit een fixed cap supply (21.000.000) met afnemende block rewards (de Bitcoin halvings). Maar de vraag die we ons stellen wanneer we kijken naar het model van Ethereum, is of dit het enige ontwerp is voor gezond en sterk geld? Is Bitcoin’s ontwerp zelfs het beste ontwerp?

Het ultimatum of het primaire doel van een cryptografisch monetair beleid is nog altijd netwerk veiligheid. Uiteindelijk is het niet het belangrijkste aspect om een zo hoog mogelijke schaarste te creëren of om het meest onveranderlijk te zijn of om het meest voorspelbaar te zijn. Dit zijn slechts aspecten of kenmerken om een doel te bereiken (in dit geval adoptie). Het einddoel is nog altijd veiligheid.

Ethereum is anders dan Bitcoin want het gebruikt de waarde van zijn intrinsieke waarde, Ether, als een middel om de Ethereum economie te beschermen en uit te breiden.

Ether, het gebruikstoken van Ethereum biedt, Ethereum’s blockchain de bescherming dat het nodig heeft tegen potentiële aanvallers, terwijl het tegelijkertijd fungeert als een waardevolle aanwinst voor de financiële toepassingen (DeFi) op Ethereum.

Hierdoor ontstaat een dualiteit tussen de veiligheid en het nut van Ethereum, die op het einde van de rit samenvalt met de waarde van ETH.

Ether stelt Ethereum dus in staat om zijn waarde te gebruiken om de veiligheid te garanderen, met als tegenprestatie een belang in de Ethereum economie. Ether, als een asset, geeft de hoogst mogelijke afwikkelingsgarantie die het kan bieden. Ether’s status op Ethereum verbindt de waarde van Ethereum als netwerk onlosmakelijk met de waarde van Ether als asset, het ene kan niet zonder het andere. De waarde van het Ethereum-netwerk zit in de prijs van Ether.

Als resultaat daarvan, zorgt de groei en gezondheid van de Ethereum-economie voor de schaarste/vraag van Ether en wordt deze bevorderd. Naarmate het Ethereum-ecosysteem groeit, worden de kernmechanismen van Ethereum die de ETH-schaarste aandrijven sterker, waardoor de Ethereum-economie wordt gestimuleerd.

 

Het traject van Ethereum is gericht op een minimaal noodzakelijke uitgifte

Dit wordt binnen de Ethereum-economie bestempeld als “Minimum Necessary Issuance”

Ethereum’s monetaire beleid is er op gericht om de uitgifte te beperken tot het minimum dat nodig is om de veiligheid van het Ethereum-netwerk te kunnen garanderen.

Geen fixed cap – Het probleem met een fixed cap coin, zoals Bitcoin (21.000.000), is dat het ook een vast veiligheidsbudget met zich meebrengt. Het is uiteindelijk afhankelijk van de gebruikersfees die gegenereerd worden door de blockspace vraag.

Bij het minimaal noodzakelijke uitgifte (MNI) systeem heb je dit probleem niet. Met MNI worden er altijd genoeg beveiligingsinkomsten uit het netwerk gehaald om aan de beveiligingseisen te voldoen.

Naarmate het netwerk efficiënter wordt en het beveiligingsbudget toeneemt, wordt de uitgifte automatisch naar beneden bijgesteld. Op deze manier zal het netwerk steeds optimaal functioneren

We kunnen het MNI-beleid van ETH in twee fasen opdelen:

  • Proof-of-Work fase – hier bevinden we ons nog steeds in.
  • Proof-of-Stake fase of beter gezegd ETH 2.0 – Dit is wanneer de merge plaatsvindt.

In beide systemen zal hetzelfde MNI-principe gelden. De stap van Ethereum naar Proof-of-stake kan worden gezien als de ultieme upgrade van MNI – een technologische verbetering om een hogere netwerkbeveiliging te bieden tegen lagere uitgiftekosten. Dit zal dan ook zorgen voor een betere beleggingsthesis bij grote partijen. 

Met de ETH 2-upgrade kan Ethereum de uitgifte verder gaan verlagen. Want wanneer er minder kapitaal nodig is om het netwerk te beveiligen, is er minder uitgifte nodig om deze te betalen.

Hoewel het moeilijk is om het toekomstige uitgifteschema van ETH onder proof-of-stake te projecteren, hebben we hier onderaan al een schema gevonden.

Minimaal noodzakelijke uitgifte (MNI) onder een Proof-of-Stake beleid

ETH-uitgifte na Proof-of-Stake neemt af tot tussen de 3% en 1%

1.ETH-uitgifte na Proof-of-Stake neemt af tot tussen de 3% en 1% 

Dit is afhankelijk van de hoeveelheid ETH die wordt gestaked, maar bij een hoge range, zeg maar 30M ETH, dan zou ETH-uitgifte afnemen tot minder dan een procent. Het exacte uitgifte percentage zal algoritmisch bepaald worden op basis van vraag en aanbod.

2. Het EIP-1559 transaction fee burning mechanisme 

Dit mechanisme zorgt ervoor dat het grootste deel van de uitgegeven ETH in elke transactievergoeding wordt verbrandt, dit is al reeds geïmplementeerd en heeft tot nu toe al zo’n 2 miljoen Ether verbrandt wat overeenkomt met 6.5 miljard aan waarde.

Zoals je uit de bovenstaande grafiek kan afleiden haalt het uitgiftepercentage van ETH die van BTC in. Niet via de onbuigzame kracht van een halveringsalgoritme, maar via het MNI-beleid dat door middel van een code wordt geïmplementeerd en door middel van een social contract wordt afgedwongen.

De kans is dus groot dat de ETH-uitgifte tegen 2024 onder die van de BTC valt. Bij Bitcoin is dat nu 900 Bitcoin per dag.

Maakt dit het monetaire beleid van ETH beter?

Laat ons eerlijk zijn, BTC heeft een groot voordeel op het gebied van schaarste en eenvoud en heeft daardoor reeds een voorsprong in termen van adoptie. ETH heeft aan de andere kant een voordeel in veiligheid door de block-reward subsidie Het kan zijn eigen monetaire beloning gebruiken om zichzelf te beveiligen, terwijl Bitcoin voor veiligheid zorgt die door zijn monetaire beloning wordt geboden, overboord moet gooien en dus afhankelijk is van de transactiekosten.

 

Het toekomstige monetaire beleid van ETH voelt onzeker, maar heeft een geschiedenis van uitgifteverminderingen en ambities om de uitgifte nog verder te reduceren. Het toekomstige monetaire beleid van BTC voelt zeker aan, maar zal het even zeker zijn als de block reward-subsidies afnemen?

 Het is dus nog te vroeg om te zeggen welke beter is. Bij beide maken ze een afweging.

Maar één ding moet je wil onthouden – als je denkt dat een vast aanbod de enige weg is voor goed crypto geld, dan onderschat je het monetaire beleid van ETH enorm.

 

Er zijn duidelijk twee paarden in deze race.

Een fundamentele beargumentering voor Ether zijn schaarste

Als je de Ethereum-economie in zijn geheel bekijkt, dan is het al snel duidelijk dat alle activiteiten die op de Ethereum-blockchain gebeuren resulteren in schaarste van Ether. Het gebruikstoken Ether heeft als rol om een verband te creëren tussen de Ethereum-blockchain en de economische activiteit die op het netwerk plaatsvindt, met als gevolg dat er schaarste van Ether ontstaat. Als gevolg van dit verband wordt de gezondheid van de ether-economie weerspiegeld in, en beïnvloed door, de waarde van Ether.

Dit verband door de vraag naar ether, en dus zorgt voor schaarste, is de sterke drijfveer voor Ethereum’s teokomstige prijsactie. Ether is de drijfveer van de economische activiteit die geregistreerd wordt op de blockchain.

Ether heeft 3 belangrijke pijlers die cruciaal zijn voor de werking als een ecosysteem, en elke pijler vertegenwoordigt een basismechanisme van de Ether-blockchain dat ook resulteert in de schaarste en de vraag naar Ether:

 

  • ETH in DeFi: de hoeveelheid Ether die als onderpand gebruikt/geplaatst/gehouden wordt in Ethereum toepassingen.
  • Staked ETH: de hoeveelheid Ether die gestaked wordt op het netwerk.
  • Verbrande ETH: de hoeveelheid Ether die verbrand worden.

Deze drie pijlers vormen de basis van het Ethereum-protocol en de economie ervan, en vormen de bevoorrechte relatie tussen Ether het asset en Ethereum het protocol.

 

Het resultaat van deze drie pijlers zorgt voor de veralgemeende schaarste en de vraag naar Ether.

De 3 pijlers

Ethereum in DeFi

De toepassingen die op Ethereum draaien en die ervoor zorgen dat mensen Ether droppen om toegang te krijgen tot een of ander financieel product of service.

Aangezien Ether beschouwd wordt als een intrinsiek onderdeel van Ethereum, zal het altijd de sterke verrekeningsgaranties hebben in vergelijking met alle andere assets die op Ethereum werken. Het is dus onmogelijk voor een asset dat wordt uitgegeven of gestaked voor Ethereum om Ether’s betrouwbaarheidsniveau of censuurbestendigheid te evenaren, en kan daarom niet tippen aan Ether’s afwikkelingsgaranties.

Om deze redenen zullen de verschillende financiële toepassingen die op Ethereum worden toegepast, waarschijnlijk altijd een vooroordeel hebben ten aanzien van ETH als goed onderpand. De vaststelling van Ether als goed onderpand in Ethereumtoepassingen is een drijvende kracht geweest achter het vergroten van zowel de vraag naar Ether als de Ether-liquiditeit. Als gevolg van de vraag naar het asset met de sterkste afwikkelingsgaranties is Ether het meest liquide asset binnen Ethereum geworden, wat verder bijdraagt aan de natuur als een ‘goed onderpand’.

Dit is te zien aan de dominantie van ether-onderpand ten opzichte van andere assets binnen de financiële applicaties/toepassingen op Ethereum.

Ethereum is een platform voor het hosten van financiële applicaties. Alle toepassingen op Ethereum zijn financieel van aard, aangezien alle crypto-economische systemen zoals Bitcoin en Ethereum economisch van aard zijn.

Op dit moment zitten er 7.57M ETH in verschillende DeFi-applicaties, wat slechts 6.22% is van het totale ETH-aanbod. De schaarste van Ether groeit evenredig met het aantal financiële toepassingen op Ethereum, aangezien alle financiële toepassingen vereisen dat er vermogen wordt gedeponeerd om ze te gebruiken, en Ether altijd consequent het onderpand is geweest voor de gebruikers van deze Ethereumtoepassingen. Bovendien verhoogt het groeiende aantal financiële toepassingen op ethereum de totale adresseerbare markt (TAM) voor ethereum in het algemeen. Het feit dat er steeds meer Ethereum-toepassingen komen, zorgt niet alleen voor een grotere vraag naar Ether, maar ook voor een grotere instroom van kapitaal door de toevoeging van nieuwe gebruikers.

Terwijl nieuwkomers op de markt niet perse gebruik maken van Ether als hun favoriete product, biedt het bevoorrechte karakter van Ether in Ethereum altijd een voordeel.

Het groeiende aantal nuttige Ethereum-toepassingen en het groeiende aantal gebruikers dat gebruik maakt van Ether binnen deze Ethereum toepassingen draagt meteen bij aan de schaarste van Ether in het algemeen. Hoe meer mensen Ether in Ethereum toepassingen deponeren, hoe schaarser Ether wordt.

De fundamentele waardepropositie voor DeFi is dat het een groot percentage van het totale aanbod van Ether stimuleert, dit via de verschillende individuele producten en services die door elke toepassing op Ethereum worden gecreëerd.

2. Ethereum die verbrand worden

Economische activiteit op Ethereum leidt tot de verbranding van ETH. Om een transactie (eender welke transactie) op Ethereum te maken, wordt er een kleine hoeveelheid ETH verbrandt. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om de validateurs van Ethereum te ‘tippen’, zodat je sneller aan de beurt bent; een troef voor de validateurs om je transactie eerder te verwerken dan anderen.

Kortom, het verbranden van ETH is een goede manier om te beoordelen of men de transactie wil laten opnemen en is ook een goede manier om de veiligheid van Ethereum op de lange termijn te vergroten. Omdat Ethereum nieuw ETH via block-rewards aan validatoren uitgeeft, hoeft de transactievergoeding niet aan de validatoren te worden betaald, en het verbranden ervan zorgt voor een goed theoretisch-veilig mechanisme om waarde aan het ecosysteem terug te geven, dit door de schaarste van alle overgebleven ETH te vergroten.

 Economische activiteit

Omdat elke transactie op Ethereum een kleine hoeveelheid ETH verbrandt, wordt de schaarste van ETH een functie bij de economische activiteit van Ethereum. De groei van de economische activiteit op Ethereum verhoogt de ETH-verbrandingsratio, wat bijdraagt aan de schaarste van ETH in de loop der tijd. Als een geloofwaardig-neutraal internetgebaseerd asset-settlement-netwerk biedt Ethereum een aantrekkelijke plaats om economische activiteit te huisvesten. Economische activiteit bestaat altijd uit twee delen: assets en financiële logica. Op Ethereum worden dit ‘tokens’ en ‘applicaties’ genoemd. De creatie en groei van deze op Ethereum zorgt ervoor dat er een feedback circuit van bruikbaarheid ontstaat, aangezien Ethereum zelf nuttiger wordt naarmate deze factoren zich vermenigvuldigen.

Hoe meer applicaties er beschikbaar zijn op Ethereum, hoe ruimer de economische toepassingsmogelijkheden zijn. Derivatenmarkten en uitleen- en leenmarkten worden allemaal mogelijk gemaakt via Ethereum-toepassingen, en elk asset op Ethereum kan binnen deze toepassingen worden gebruikt. Naarmate de totale assets op Ethereum toenemen, ontstaan er ook meer soorten economische activiteiten en zijn er meer assets beschikbaar voor applicaties die als hefboom/leverage kunnen fungeren.

Simpel gezegd –  Meer totale assets, en meer totale financiële toepassingen op Ethereum dragen bij tot het groter geheel van economische activiteit. Deze economische activiteit betekent dat er een grote hoeveelheid Ether wordt verbrand en uit het aanbod verdwijnt, wat uiteindelijk leidt tot een toenemende ETH-schaarste.

3. Ethereum die gestaked worden

Ethereum bereikt zijn veiligheid door middel van proof-of-stake, een mechanisme dat alle Ethereum Validators dwingt om skin-in-the-game of ‘stake’ te hebben om te kunnen valideren. 

Stakers worden gecompenseerd met ETH-beloningen via block-issuance, evenals eventuele tips die in de transacties verwerkt werden. Dit is de stimulans om te staken: rendement op uw Ether, betaald in Ether.

Hoe meer Ethereum gestaked wordt hoe  meer van het totale ETH-aanbod ontoegankelijk wordt op de secundaire markt. Met andere woorden, de staking maakt ETH schaarser.

De waarde van Ether is de kracht die Ethereum bij Proof of Stake beschermt. Het Proof-of-Stake consensusmechanisme creëert een soort van “waardemuur” tegen zogenaamde aanvallers, en de omvang en de kracht van deze muur komt voort uit de hoeveelheid en de waarde van Ether die deze muur vormt.

Om deze muur te realiseren geeft Ethereum nieuwe Ether uit als een stimulans voor Etherstakers om hun ETH te staken. Het tot stand brengen van deze waardemuur die Ethereum beschermt is dubbel zo effectief, doordat de Ethervoorraad die gebruikt wordt om de muur te bouwen, de resterende Ether die beschikbaar is voor de rest van het Ethereum-ecosysteem reduceert, waardoor er minder Ether beschikbaar is voor kwaadwillende aanvallers.

Als je bijvoorbeeld 30% van het ETHer aanbod staked, dan blijft er maar 70% van de ETH over die beschikbaar is voor een kwaadwillende aanvaller. Als een kwaadwillende aanvaller zou proberen Ethereum aan te vallen, dan zou hij 30,1 procent van het totale ETH-aanbod nodig hebben, dat is 43 procent van het overige totale ETH-aanbod dat nog niet gestaked is. De aankoop van 43% van alle resterende beschikbare ETH is waarschijnlijk een uiterst kostbare inspanning, aangezien het nastreven van deze inspanning de prijs van ETH op de secundaire markt waarschijnlijk zal verhogen tot een prohibitief duur niveau.

Een hoger veiligheidsniveau betekent dat Ethereum in staat is om de uitgifte van nieuwe ETH’s te reduceren. Het enige doel van de ETH-uitgifte is om de Ethereum blockchain te beveiligen. Ethereum past hierdoor het principe van “Minimal Necessary Issuance” (MNI) toe. 

De variabelen om op te volgen

Het mooie van blockchain-systemen is dat ze volledig transparant zijn. Alle mogelijke informatie is voor iedereen beschikbaar.

De hierboven genoemde schaarstemechanismen kunnen in real time worden geobserveerd en geverifieerd. In de toekomst zullen we de ETH-schaarste in real time kunnen meten aan de hand van de volgende metrieken:

 

  • ETH vergrendeld in DeFi – Het aantal ETH’s dat vergrendeld is in Ethereum-toepassingen.
  • Staked ETH – De hoeveelheid ETH die is gebruikt voor staking.
  • ETH Stake Rate – De ETH-opbrengsten worden betaald aan Ether-stakers, wat de stimulans is om ETH te staken.
  • Uitgiftepercentage van ETH – Het uitgiftepercentage van nieuwe ETH die aan ETH-stakers worden betaald.
  • ETH-verbrandingspercentage – De ETH-burn ratio van Ethereum’s transactiekosten.
  • ETH-uitgifte – Burn Ratio, de verhouding tussen het uitgiftepercentage van ETH en het verbrandingspercentage van ETH.

 

Dit zijn de zes verifieerbare, on-chain metrieken die een manier bieden om het niveau van schaarste voor Ether te meten.

Deze zes variabelen moeten worden opgenomen bij een kwalitatief hoogstaande fundamentele analyse voor de waardebepaling van Ether op de lange termijn. Deze metriek is een holistische visie op de relatie tussen Ether, Ethereum, en de economie als geheel.

Conclusie

Vijf jaar geleden schreeuwden nee-zeggers over hoe alles wat vandaag de dag in het Ethereum-netwerk wordt gedaan, nooit zou werken. Nu proberen de Bitcoiners het DeFi-verhaal te kapen terwijl ze Ethereum nog steeds oplichterij noemen, of dat het een platform is voor ontaarde gokkers, of dat de kosten te hoog zijn en het daarom nutteloos is, of dat het niet schaalbaar is, of dat er iets beters op komst is om zijn plaats in te nemen.

Wanneer je dit alles oplijst zie je eigenlijk dat alle dingen die traditionele bankiers over Bitcoin te zeggen hebben, Bitcoin maximalisten zeggen over Ethereum.

Bitcoin grijpt zich vast aan het idee dat een vast monetair beleid onvoorwaardelijk beter is dan een variabel beleid. Ethereum daarentegen wordt voortgestuwd door een extreem gefocust en effectief leiderschap, gecentreerd rond een sterke ideologie, maar ook op zoek naar pragmatische oplossingen om de technologie vooruit te helpen zonder de basisprincipes te compromitteren die essentieel zijn om ether als gezond geld te kunnen beschouwen. Ethereum heeft de grootste en misschien wel de meest gepassioneerde gemeenschap in de cryptoruimte met een grote marge. Ontwikkelaars en gebruikers begrijpen de waarde van decentralisatie, maar ze erkennen ook de huidige zwakke punten en pakken de problemen één voor één aan.

Het verhaal van Bitcoin is eenvoudig, en dat is misschien wel zijn sterkste voordeel ten opzichte van Ethereum. Bitcoin heeft een belangrijke rol in de adoptie van cryptocurrencies. Bijna elke belegger in deze asset class werd in eerste instantie gelokt door de eenvoud van het verhaal van Bitcoin. Bitcoin zal waarschijnlijk in waarde blijven stijgen; sommige traditionele beleggers zullen Bitcoin echter nooit begrijpen en sommige Bitcoiners zullen nooit de veel grotere waardepropositie van Ethereum begrijpen. De complexiteit van Ethereum maakt het moeilijk te begrijpen en bijna onmogelijk om de meerwaarde ervan te kwantificeren.

Hoe groter de impact van een nieuwe technologie op de samenleving, hoe moeilijker het is om het potentieel ervan te begrijpen. Ethereum heeft het potentieel om de menselijke beschaving dramatisch te hervormen in een mate die veel verder gaat dan een nieuwe vorm van reserve assets. Het kan decennia duren voordat het volledig gerealiseerd wordt, maar de maatschappij zou fundamenteel geherstructureerd kunnen worden rond Ethereum op dezelfde manier als het geherstructureerd is rond het internet. Dit zou de wereld veranderen op manieren die we ons nu nog niet kunnen voorstellen.

De bull case voor Ethereum is denk ik ondertussen wel meer dan duidelijk 😉

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This