Bitcoin fundamentals

Bitcoin is: Digitaal goud

Digitaal goud

Over bitcoin, of cryptocurrency in het algemeen, is in deze tijd nog steeds vrij weinig geweten. Ondanks de grote opkomst van de online currencies blijven veel mensen nog in het donker tasten.

Wat de meeste mensen intussen wel weten over Bitcoin is, dat het een online currency, of betaalmiddel is. Dit wil zeggen, een betaalmiddel dat je dus online kan gebruiken en inwisselen om een dienst of goed te kopen. Kortom, virtueel geld.

De exacte definitie is als volgt:

Een cryptocurrency (of cryptovaluta) is een digitaal asset dat ontworpen is om te werken als een medium van uitwisseling dat sterke cryptografie gebruikt om financiële transacties te beveiligen, de creatie van extra eenheden te controleren en de overdracht van activa te verifiëren.
(bron: encyclopedie)

Een simpelere manier om dit te omschrijven is dat Bitcoin een soort van digitaal goud is. Deze verwijzing werkt beter omdat, net zoals echt goud, Bitcoin niet afhangt van een centrale uitgever. De hoeveelheid of het aanbod kan niet gemanipuleerd worden door autoriteiten van bovenaf. Bovendien heeft Bitcoin fundamentele eigenschappen die als enorm belangrijk beschouwd worden voor een monetair goed en een lange opslag van waarde. We stellen onszelf hiermee veilig voor eventuele inflaties en de risico’s die meekomen met de politieke onzekerheden.

Waarin verschilt Bitcoin dan van echt goud?

Buiten the obvious; de tastbaarheid, is Bitcoin in tegenstelling tot goud extreem gemakkelijk en goedkoop te ‘transporteren’, en echter triviaal om de authenticiteit hiervan te verifiëren. Bitcoin is ‘programmeerbaar’, dit betekent dat het bewaren van een cryptocurrency enorm flexibel kan zijn.

Enkele voorbeelden:

  • Het kan worden opgesplitst in een groep mensen “Keyholders” (sleutelhouders)
  • Bitcoin kan geback-upt worden
  • Het kan versleuteld (encrypted) worden
  • Cryptocurrency kan bevroren worden (vastgezet) tot een bepaalde datum in de toekomst
  • Kan over landsgrenzen worden meegenomen (opgeslagen in je hoofd) door een sleutel/wachtwoord te onhouden

Dit gebeurt allemaal zonder een centrale autoriteit die het proces beheert. Dit betekent dat het proces niet gemanipuleerd kan worden en dat deze uitvinding dus het potentieel heeft om de gecentraliseerde principes zoals wij ze kennen, te elimineren, of onnodig te maken.

De overeenkomsten met echt goud, plus de unieke eigenschappen die voortkomen omdat Bitcoin puur digitaal is, verwijzen daardoor naar de naam: digitaal goud!

Over de auteur

Yoni Ringel

Een Copywriter met een achtergrond in Marketing & Management.

Onder het motto “never stop learning” verdiept ze zich graag in nieuwe opportuniteiten en uitdagingen. Ze schrijft educatieve teksten die vlot zijn om te lezen, en die mensen inspireren om iets nieuws te proberen.

Crypto is de toekomst, daarvoor wil ze de juiste kennis beschikbaar maken voor iedereen!

De drijfveer van Yoni is om op een heldere manier, correcte en effectieve informatie over te brengen die toegankelijk is voor een breed publiek.