De Geldcyclus

Geavanceerde financiële instrumenten

Geavanceerde financiële instrumenten

In dit deel laten wij u de eenvoudige uitgangspunten zien voor het bouwen van geavanceerde financiële instrumenten. Laten we beginnen met een voorbeeld van hoe elk van deze drie zogenaamde ‘geldlego’s’, uitleenpools, liquiditeitspools en governance-lagen, kunnen worden gesynthetiseerd tot een complex financieel instrument.

Begin met een liquiditeitspool voor token A en token B. In plaats van token A en B enkel vast te houden, waarom niet het smart contract van de pool in een uitleenpool layen storten en extra rente verdienen?

Wanneer de automated market makers (AMM) een transactie moet uitvoeren, kunnen de tokens uit de uitleenpool opgenomen worden en meteen gestort worden. Op die manier kan de liquiditeitspool nog steeds transacties faciliteren, terwijl het onbenutte kapitaal wordt opgeslagen in een rentedragende uitleenpool.

Bovendien zou deze liquiditeitspool kunnen worden beheerd door een DAO*, die het mogelijk maakt om zich aan te passen aan nieuwe voorwaarden en omstandigheden. De DAO kan besluiten om een nieuwe token, C, toe te voegen aan de pool. Of het kan de reserves verplaatsen naar een nieuw en/of betere uitleenpool.

 

 *DAO – Een decentrale autonome organisatie of decentralized autonomous organization is een organisatie die wordt gerund door de regels gecodeerd als computerprogramma’s, de zogenaamde smart contracts of ‘slimme contracten’. 

Dit is slechts het topje van de ijsberg, maar voor velen nog steeds te complex. Eind 2018 waren de uitleenpools en liquiditeitspools grotendeels hypothetisch met slechts enkele voorbeelden hier en daar.

Stel je eens voor wat er over vijf jaar zal gebeuren? De technologie zit in zijn alpha-stadium en is al in staat om gedrag en complexiteit te vertonen die het verouderde systeem nog niet eens heeft overwogen.

Deze voorbeelden van DeFi laten zien dat programmeerbaar geld nieuwe complexe financiële instrumenten mogelijk maakt. Deze instrumenten zelf zijn ook programmeerbaar en kunnen worden samengesteld om steeds complexere instrumenten te creëren.

Bovendien zorgt het inherent open karakter van publieke blockchains ervoor dat iedereen toegang heeft tot dit nieuwe ecosysteem.

Een voorbeeld

Waarom zouden gewone mensen toegang tot dergelijke financiële complexiteit willen of er baat bij hebben? Dit is een beetje zoals de vraag waarom mensen een supercomputer op zak zouden willen hebben of er baat bij zouden hebben. De iPhones van vandaag de dag zijn vele malen krachtiger dan de computers die de NASA vroeger gebruikte om naar de maan te reizen. De financiële instrumenten die toegankelijk zijn voor gewone mensen zullen vele malen complexer zijn dan wat er vandaag de dag op Wall Street bestaat.

En dit is niet alleen een eindgebruikersverhaal. Misschien is het echte verhaal wel dat ontwikkelaars voordeel kunnen halen uit deze nieuwe geldwetten die ze kunnen integreren in hun applicaties en producten.

Op dit moment is het nog steeds te complex

Veertig jaar geleden was het gebruik van een computer vrij moeilijk, ver boven de gemiddelde kleine ondernemer. Ga snel door naar 2020, en vrijwel elk bedrijf draait op een computer. Wat is er gebeurd? Twee dingen: de computervaardigheden gingen de lucht in. En, cruciaal, computers werden een stuk gebruiksvriendelijker. Hetzelfde zal gebeuren bij nieuwe financiële instrumenten. Het gebruik hiervan zal op een dag net zo triviaal zijn als meedoen aan een Zoom-call op zondag met onze community (wat weliswaar niet altijd even makkelijk is).

Wij gaan ook niet proberen te voorspellen hoe de maatschappij zal veranderen. Er zijn te veel second order-effecten in het spel. Maar het is duidelijk dat wanneer iemand waar ook ter wereld meteen toegang heeft tot gesofisticeerde financiële instrumenten die weliswaar veel complexer zijn dan wat traditionele financiers vandaag de dag gebruiken… het de wereld radicaal zal veranderen.              

De knelpunten

Op dit punt is het zeer moeilijk om te voorspellen hoe de toekomst van deze ingewikkelde financiële instrumenten zich zal manifisteren. Maar wij kunnen wel proberen om te anticiperen op mogelijke knelpunten.

Als blockchains niet schalen, zal de programmeerbare geldrevolutie tot stilstand komen. Wij zijn zeker geen experts in basic layer protocollen, maar het lijkt erop dat ETH2.0 vooruitgang boekt en zo niet dan zijn er nog alternatieven, zoals Cosmos en Harmony, die in de coulissen staan te wachten.

Een ander knelpunt zou regelgeving kunnen zijn. Het is de eeuwigdurende bangmakerij van de crypto industrie. Hoewel ongunstige regelgeving de vooruitgang op korte termijn zeker kan schaden, kunnen regelgevers de revolutie niet tegenhouden. De gevestigde belangen zijn inderdaad behoorlijk machtig, maar dat geldt ook voor de Europese monarchen en de kerk.

Verandering is onvermijdelijk. Beleidsmaatregelen die het nieuwe systeem niet overnemen, zullen net zo hard wegkwijnen als beleidsmaatregelen die de industrialisatie afremmen.

Er is echter één knelpunt waar men niet veel over praat. Stablecoins vormen de ruggengraat van de DeFi sector. Zonder stabiele assets die gebruikt kunnen worden als store of value, medium of exchange en rekeneenheid, kan het ecosysteem niet functioneren.

In DeFi worden slechts een handvol stablecoins op grote schaal gebruikt: Dai, USDC en Tether. Ironisch genoeg is het Amerikaanse banksysteem meer gediversifieerd dan gedecentraliseerde financiering. Als we ons bekommeren om veerkracht, dan mogen we geen stablecoins bezitten die te groot zijn om te mislukken. Alleen het toevoegen van meer stablecoins zal het probleem niet oplossen. Zelfs met de enkele stablecoins die momenteel in omloop zijn, is de markt sterk gefragmenteerd met een liquiditeit die in elke valuta afgezwakt is.

Wat we nodig hebben, is een protocol dat de stablecoins kan verenigen in één samenhangend monetair systeem, een stablecoin interoperabiliteitsprotocol. Dit protocol moet niet alleen zorgen voor liquiditeit tussen stablecoins. Het moet de creatie en adoptie van nieuwe stablecoins stimuleren. Financiën is als een regenwoud, biodiversiteit doet het hele ecosysteem floreren.

Tot slot

Het is nogal merkwaardig dat het programmeerbare geld eerder vroeg dan laat tot zijn recht komt. Nog voordat de wereldwijde pandemie de kop op stak en de daaruit voortvloeiende lockdown, stond de economie al op losse schroeven. In 2019 heeft de Federal Reserve de ongekende stap gezet door direct in te grijpen in de repomarkt.

Nu er andere gekke fenomenen plaatsvinden, zoals toen met de daling van de olieprijzen tot negatief terrein, kunnen we in het eindspel van het oude systeem terechtkomen.

De wereld heeft misschien sneller een reddingsvlot nodig dan dat we zelf durven denken.