Bitcoin fundamentals

Bitcoin Timeline

Gedurende deze 12 jaar is Bitcoin overgegaan van een vreemd geek-concept naar echt internationaal geld in de portfolio’s van grote institutionele beleggers.

2008
De Whitepaper

Satoshi Nakamoto publiceert de whitepaper die de technologie en de wetenschap achter Bitcoin beschrijft.

Januari 2009
Genesis block

Bitcoin’s verjaardag. Een paar maanden na de whitepaper werd het eerste Genesis-block gecreëerd en stuurde de anonieme Bitcoin maker, Satoshi Nakamoto, ongeveer 10 BTC naar een computerprogrammeur, Hal Finney. Zo werd het gedecentraliseerde financiële systeem geboren.

Mei 2010
Pizza day

Om de nieuwe valuta binnen de community aan te trekken, werd besloten om een koers te bepalen die werd vastgesteld met een waardering van 1.309,03 BTC voor $1. Kort daarna voerde Laszlo Hanyecz de allereerste echte transactie uit met Bitcoin. Hij betaalde 10.000 BTC voor twee pizza’s. Dat was het voorbeeld waardoor de bal aan het rollen kwam. Men realiseerde zich dat de coin een intrinsieke waarde had en tegen het einde van 2010 overschreed de marktwaarde van Bitcoin de 1 miljoen dollar.

November 2013
1 BTC = $1000 waard

Eén Bitcoin kost $1.000, MT Gox gaat failliet. Terwijl het nieuwe netwerk de economische activiteit aantrok, kende de prijs van de coin een parabolische groei en overschreed deze de $1.000. Echter, een paar maanden later werd de grootste cryptocurrency exchange Mt. Gox gehacked en vroeg het zijn faillissement aan; de Bitcoin-prijs stortte ongeveer een jaar later in tot $164.

Begin 2017
Bitcoin cash

ICO-boom en de opkomst van Bitcoin Cash (BCH). Tegen het begin van 2017 kwam BTC terug boven de $1.000. Toen een essentiële barrière werd weggenomen, kwam Bitcoin op de radar van de traditionele massamedia en steeg zijn populariteit. Een massale vraag leidde tot congestie van het netwerk en hoge transactiekosten, terwijl een conflict binnen de ontwikkelaarsgemeenschap resulteerde in een hard fork die leidde tot het ontstaan van een nieuwe coin die bekend staat als Bitcoin Cash.

December 2017
Bitcoin op $20.000

Bitcoin kost bijna $20.000. De ICO-boom en het nieuws dat de Chicago Mercantile Exchange Group het eerste gereguleerde financiële Bitcoin-product creëerde, bracht de speculaties naar een heel nieuw niveau. Zo ging de Bitcoin-prijs naar een recordhoogte van $19.783.

December 2018
De crypto winter

Een jaar later handelde BTC op een dieptepunt van $3.150, een daling van bijna 84% ten opzichte van zijn hoogste punt. Bijna twee jaar gingen voorbij, maar de grootste cryptocurrency in termen van marktkapitalisatie is nog steeds aan het herstellen van dit dieptepunt. Gezien de laatste ontwikkelingen is de kans groot dat het de $20.000 zal overtreffen en dat het eerder vroeg dan laat opnieuw een recordhoogte zal bereiken.

16 December 2020
Bitcoin breekt opnieuw door de $20.000!

Over de auteur

Yoni Ringel

Een Copywriter met een achtergrond in Marketing & Management.

Onder het motto “never stop learning” verdiept ze zich graag in nieuwe opportuniteiten en uitdagingen. Ze schrijft educatieve teksten die vlot zijn om te lezen, en die mensen inspireren om iets nieuws te proberen.

Crypto is de toekomst, daarvoor wil ze de juiste kennis beschikbaar maken voor iedereen!

De drijfveer van Yoni is om op een heldere manier, correcte en effectieve informatie over te brengen die toegankelijk is voor een breed publiek.