Heb je hier al bij stilgestaan?

by | Sep 28, 2021

We leven allemaal in een wereld waar we alles vergelijken met onze huidige valuta, in dit geval de euro. Zo proberen we zo veel mogelijk te sparen om een mooie buffer op te bouwen maar niets is minder waar. We kunnen ten eerste al minder sparen omdat alles duurder wordt door de zogenaamde “verborgen inflatie” en ten tweede wordt ons geld waar we zo hard voor werken steeds minder waard. Op 10 jaar tijd zou jouw 10.000 euro op de spaarrekening, tegen een inflatiepercentage van 2% nog maar 8000 waard zijn. Dit is toch te zot voor woorden. 

Vóór de 20e eeuw konden gewone mensen altijd vluchten in harde valuta (goud) om zichzelf te redden van de gevolgen van het falende, inflatoire beleid van de centrale bank. Dit eindigde in de 20e eeuw in een groot deel van de wereld, toen goud verboden werd. Nooit eerder in de waarneembare geschiedenis zijn zoveel landen zo lang van een valutasysteem van het edelmetaal af geweest. Het loslaten van de goudstandaard in 1971 hielp de voorwaarden te scheppen voor bijna onbeperkte mogelijkheden voor krediet- en schuldcreatie, die in de jaarboeken van de economische geschiedenis ondenkbaar zouden zijn geweest.

Dus na ~50 jaar van wereldwijde fiatvaluta’s en een ongeëvenaarde hoeveelheid schuld die zeer moeilijk om te zetten blijkt, wagen we ons echt in het onbekende.

Maar bedenk je dit dan eens: Als gevolg van de historische norm is het grootste deel van het financiële systeem gebouwd op assets die op euro- of dollarwaarde zijn gebaseerd. Wanneer je de prijs van een asset ziet, is deze in euro. Het hele systeem is gebaseerd op het idee van hoeveel een asset apprecieert of deprecieert ten opzichte van de euro of dollar.

Denk daar maar eens over na…

Fiat is failliet!

 

Ons huidig traditioneel systeem heeft voor lange tijd goed gewerkt maar sinds 2008 is alles naar de verdoemenis gegaan. Er is een groot probleem met hoe ons huidig systeem werkt of beter gezegd niet werkt; wij meten de waardevermeerdering of -vermindering van onze producten, investeringen tegen de dollar of euro, die steeds meer in waarde daalt (zie grafiek hieronder). Het is moeilijk om de winsten of verliezen van een asset te normaliseren als de onderliggende valuta ook aanzienlijke prijsbewegingen kent.

In de bovenstaande grafiek zie je een belachelijke stijging van de S&P 500 vanaf het dieptepunt van de recessie in 2020. Hoeveel van de opwaartse beweging is gebaseerd op waardecreatie versus DE waardevermindering van de Amerikaanse dollar? Niemand weet het echt. Dit is het onderwerp dat al verhitte discussies op Wall Street heeft opgeleverd.

Wat als….

Waarom drukken we niet alles uit in Bitcoin? Het geeft je een goed beeld wanneer investeringen beter presteren dan Bitcoin, indien je het in waarde ziet stijgen. Het is niet moeilijk als de dollar in waarde daalt dat de S&P 500 dramatsich blijft stijgen, dit is gewoon nitro op de prijs.

Een goede oefening voor je mindset zou zijn om alles in Bitcoinwaarde uit te drukken, probeer het eens? Je zal versteld staan wat het met je investeringsmindset kan doen. Telkens wanneer je wat spaart, reken het om in Bitcoin. Wanneer je iets koopt, reken het om in Bitcoin. Het is ongelooflijk effectief en het laat je zien waar het geld echt naartoe moet. Je zal merken dat je spaarrekening ten opzichte van Bitcoin na een jaar veel minder waard is en dat je veel tijd hebt verloren. Het zal je dwingen om minder geld uit te geven en veel grotere inspanning te leveren omdat je Bitcoin wil accumuleren. Als je dit beseft, dan snap je pas de echte waarde van Bitcoin en begrijp je ook dat de adoptie er is. Bitcoin is onze toekomst.

Met dat gezegd zijnde, is hier de S&P 500 in Bitcointermen uitgedrukt.

De eerste grafiek van de S&P werd uitgedrukt in dollars. De tweede grafiek is hetzelfde asset uitgedrukt in Bitcoin. Dezelfde waarde, maar twee verschillende valuta’s waarin het is geprijsd. Ze vertellen een heel, heel verschillend verhaal.

Dit wordt waarschijnlijk een van de belangrijkste verhalen van de komende tien jaar.

Het is eigenlijk heel simpel, stel jezelf de vraag “Wat zijn de opportuniteitskosten van het assets waar je naar kijkt”? Zet het tegenover Bitcoin en kijk wat er gebeurd. 

Het zal duidelijk worden en je helpen in je financiële beslissingen.

Bitcoin is gemaakt voor de tijd waarin we nu leven.

Bitcoin werd gecreëerd om een nieuw financieel systeem te bouwen, een systeem dat geen vertrouwen nodig had, dat de principes van gezond geld volgde. En waarom is gezond geld belangrijk?

Gezond geld is geld dat niet wordt gecontroleerd door een centrale autoriteit en dat voordelige eigenschappen heeft (bijv. schaars, deelbaar, draagbaar, duurzaam, etc.), waardoor geld vrij kan stromen in de economie. In tegenstelling tot de enorme verstoringen die optreden met het bestaande fiat financiële systeem, waar regeringen naar believen geld kunnen drukken en het succes van industrieën kunnen veranderen (bailouts).

Satoshi bouwde Bitcoin voor de gelovigen in het nieuwe financiële systeem, de revolutionairen. Degenen die niet meer tevreden waren met het bestaande financiële systeem.

Hij publiceerde de whitepaper over Bitcoin op 31-10-2008, een maand nadat de ineenstorting van Lehman Brothers een schokgolf door het financiële systeem veroorzaakte. Bitcoin werd in het leven geroepen in een tijd van absolute noodzaak. Vertrouwen was verloren gegaan in een wereld die op vertrouwen draaide.

“Het kernprobleem met conventionele valuta is al het vertrouwen dat nodig is om het te laten werken. De centrale bank moet erop kunnen vertrouwen dat zij de valuta niet devalueert, maar de geschiedenis van fiatvaluta’s staat bol van schendingen van dat vertrouwen. Banken moeten erop kunnen vertrouwen dat ze ons geld bewaren en elektronisch overmaken, maar ze lenen het uit in golven van kredietbubbles met nauwelijks een fractie in reserve.” - Satoshi Nakamoto

Satoshi publiceerde het witboek over Bitcoin waarschijnlijk op 10/31 als een tip naar het oude Gaelic festival van "Samhain"

Dit is ook de datum was waarop Maarten Luther zijn 95 stellingen aan een kerkdeur spijkerde. Beide staan voor het einde van het oude en het begin van het nieuwe.

Even wat geschiedenis

Samhain vertegenwoordigt het einde van het oogstseizoen, en het begin van de winter.

De vroege katholieke kerk, in een poging om gelovigen te winnen, nam enkele van de festivals zoals Samhain over, en creëerde in 835 “Allerheiligen” om samen te vallen met 10/31. Dit is wat wij “Halloween” of “Allerheiligenavond” noemen, een belangrijke feestdag in de katholieke wereld.

Op 31 oktober 1517 spijkerde Maarten Luther zijn 95 stellingen op de deuren van de Slotkerk (gewijd aan Allerheiligen). Luther was verontwaardigd over het idee dat zondaars hun zonden zouden kunnen verminderen door betalingen of onbetaald werk. Onder de Paus werden deze beschouwd als deel van de kerkkas, waardoor de machthebbers hun uitbundige levensstijl konden voortzetten ten koste van de massa’s. Luther ondermijnde het gezag van de paus met zijn 95 stellingen en bracht daarmee een proces van reformatie op gang. Luthers ideeën werden erg populair en verspreidden zich over de hele wereld door de pas uitgevonden drukpers, waardoor de loop van de wereld voor altijd veranderde.

Zowel Satoshi als Luther hadden zorgvuldig 31 oktober gekozen om hun ideeën bekend te maken, als symbool voor dood en vernieuwing. Beiden zagen de gevangenschap van mensen door deze verouderde systemen, en beiden stelden voor om de bestaande autoriteit af te zetten als de oplossing voor het probleem.

Tot slot

Zoals je al uit de voorgaande afbeelding van de S&P 500 kan vermoeden is geen enkel ander assets dat Bitcoin de afgelopen tien jaar heeft outperformed. Aandelen, obligaties, valuta, en grondstoffen. Ze zijn allemaal flink gedaald ten opzichte van de Bitcoin. De digitale munt is het best presterende asset geweest in die periode, juist omdat het zo revolutionair is.

 

Bitcoin eet deze assets op en als je ze in digitale valuta uitvoert, vallen ze gewoon van een klif. Het is echt adembenemend om te zien hoe agressief dit is gebeurd. Hoewel de meeste mensen hun portfolio in dollars zullen blijven samenstellen, stel ik voor dat je zo nu en dan eens kijkt naar een portfolio in Bitcoin. Het zou je veel inzicht moeten geven en het zal je waarschijnlijk meer inzicht geven in de werkelijke drijfveren achter de prestaties van de assets die je bezit.

Conclusie

Het geloof in een nieuw financieel systeem is wat alles wat ons samenhoudt. Bitcoin is niet zomaar een softwareproject. Het is een coördinatiemethode voor een grote groep mensen die tegenover machtige tegenstanders staan. Bitcoin is niet alleen een technologische doorbraak, het is ook een sociale.

Als je Bitcoin bezit, word je de centrale bank, de ruggengraat van het financiële systeem. Hodling gaat niet over het vinden van een andere koper tegen een hogere prijs ooit in de toekomst, als hyperbitcoinisatie optreedt zul je nooit hoeven te verkopen.

Bitcoin belooft een alternatief voor burgers over de hele wereld om hun spaargeld te bewaren in een vorm van geld die niet kan worden geconfisqueerd of verwaterd. Door middel van hodling kunnen we financieel vrij worden.

Degenen die kiezen voor Bitcoin, ruilen iets overvloedigs voor iets schaars, ruilen het verleden voor de toekomst, ruilen financiële afhankelijkheid voor financiële soevereiniteit.

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This