Veiligheid, het belangrijkste aspect binnen de driehoek van risk management!

by | May 21, 2021

Veilgheid, waar alles mee begint!

Met de toenemende populariteit van online valuta, of cryptocurrencies, is het tegenwoordig enorm belangrijk om jezelf goed te beschermen als je online te werk gaat. Met deze tips en tricks gaan we jou helpen om jouw online veiligheid ten alle tijden optimaal te kunnen benutten.

 

Cold wallets

Wat is dat juist?

Een cold wallet is een bewaarmiddel -of wallet- dat niet verbonden is met het internet. Ook wel offline wallet genoemd. Hiermee wordt het genereren en opslaan van de private keys dus in een offline omgeving gedaan, waardoor je dus niet kwetsbaar bent voor hackers.

Cold wallets worden al veel gebruikt door exchanges en brokers, omdat een cold wallet je dus extra veiligheid bied.

Wat zijn de opties?

1) opslag op hardware. Deze optie is het veiligst.

Voor deze optie moet je dan wel eerst de investering maken om een hardware wallet aan te kopen zoals bijvoorbeeld Ledger. Dit is een fysiek aparaat dat op een USB-stick lijkt.

De wallet genereert private keys en slaat deze op. Het ondertekenen van transacties gebeurt digitaal met behulp van deze private keys, en zendt de ondertekende transactie dan uit naar het netwerk.

Hardware wallets hebben echter 1 nadeel, en dat is dat ze momenteel nog niet alle cryptocurrencies kunnen beveiligen.

 

2) Wil je toch een cold wallet zonder geld uit te geven? Dan is een paper wallet ook een optie. Dit is de meest basale vorm van een cold wallet, het is namelijk gewoon een document waarop de openbare en private keys geschreven zijn.

Op deze manier kan je als enige persoon aan deze keys geraken – zolang je het document niet kwijt geraakt natuurlijk.

 

Ledger

Ledger heeft enkele hardware wallets zoals bijvoorbeeld de Nano S en de Nano X, deze zien eruit zoals een kleine USB-stick en kan dus zodanig verbonden worden met elke computer. Met deze hardware wallets heb jij het gemak van een reguliere online wallet, maar met de veiligheid van van een offline wallet.

Deze bevatten een beveiligde chip waarop jouw private keys veilig worden bewaard, en zo dus veilig zijn voor hackers en malware.

Er worden meer dan 1500 cryptocurrencies op ondersteunt.

 

NGRAVE ZERO

Ngrave Zero is ontwikkeld door het Belgisch bedrijf Ngrave. Dit is een van de veiligste cold wallets momenteel beschikbaar op de markt.

Het hard ware toestel blijft offline, zelfs bij het genereren van de keys, of cryptografische sleutels, én bij het uitvoeren van transacties. De keys worden dus niet blootgesteld aan potentiële hackers. Bovendien ook beveiligt met firmware die de hoogste veiligheidscertificering (EAL7-certificatie) ter wereld heeft. Hiermee bied de Ngrave Zero een duidelijke meerwaarde aan ten opzichte van Ledger en Trezor.

Omdat Ledger en Trezor usb- of bluetoothverbindingen kunnen ze nog steeds blootgesteld worden aan online beveiligingsrisico’s. Ngrave gebruikt QR-codes om volledig offline te blijven.

Andere handige veiligheidstips

Maak gebruik van een Antivirus

(Zowel mobiel als op de desktop)

Al vanaf het wereldwijde web zijn intrede maakte, kwam er dus helaas ook een plaats voor internet scams, phishing, hackers en malware.

Gelukkig kwamen hier dan ook gemakkelijke oplossingen voor, zoals een anti-virus installeren.

Antivirussoftware detecteert als het ware malafide software op jouw computer, zodra het deze software herkent, zorgt het antivirus progamma dat het meteen van jouw computer verwijderd wordt.

Een virusscanner vergelijkt de progamma’s die je opent met een database aan bekende virussen. Hierdoor herkent het de virussen meteen, en kan het preventief werken.

Bekende anti-virus progamma’s zijn: Norton, McAfee, Avast, AVG, Symantec, Microsoft security essentials, …

 

Ook bij cryptocurrencies is het nut van een anti-virus essentieel. Een goed beveiligde computer is de eerste stap van online safety. Beveilig je computer dus met een degelijke anti-virus en scan regelmatig alle progamma’s en bestanden.

Firewall

Een firewall is een beschermingstechnologie dat jouw netwerk beveiligt door inkomend en uitgaand netwerkverkeer te controleren en te beslissen of specifiek verkeer wordt toegestaan of geblokkeerd, op basis van een gedefinieerde set beveiligingsregels. Firewalls filteren inkomend verkeer om te voorkomen dat kwaadaardige bestanden worden gedownload en voorkomen dat aanvallers toegang krijgen tot gevoelige systemen of bestanden.

Firewalls zijn al meer dan 25 jaar de eerste verdedigingslinie op het gebied van netwerkbeveiliging.

Er zijn 3 basistypen firewalls om gegevens en apparaten te beschermen door destructieve elementen uit het netwerk te houden, Namelijk; Pakketfilters, statefull inspection en proxy server firewalls.

In verschillende anti-virusprogamma’s zitten al firewalls inbegrepen. Onder andere bij Norton en Avast.

Bookmark websites en orden het in mappen

Bookmark uw websites voor extra veiligheid. Een bookmark of bladwijzer, is een plaatshouder voor een webpagina waarmee u snel toegang hebt tot die pagina in plaats van ernaar te hoeven bladeren of zoeken online. In plaats van een webpagina in Google in te typen, wordt u door op de bookmark te klikken onmiddellijk doorverwezen naar de juiste pagina. Zo voorkomt u dat u slachtoffer wordt van Phishing.

Wat is phishing: Phishing is een vorm van internetfraude waarbij criminelen zich voordoen als legitieme organisaties via e-mail, sms, advertenties of andere middelen om gevoelige informatie te stelen.

Ze lokken u naar valse websites -vaak bijna exacte kopieën van de echte sites- en ze laten je daar inloggen met al jouw persoonlijke gegevens zoals wachtwoorden of zelfs pincodes van jouw persoonlijke betaalkaarten.

 

Een bekend voorbeeld nu bij de cryptocurrencies zijn de mails die iedereen ongetwijfeld al eens ontvangen heeft, waarbij er zogezegd zoveel duizenden aantal bitcoins op jouw account gestort zijn. Als je hier dan op klikt en wordt doorverwezen naar een website om jouw gegevens in te vullen, is het al te laat. Jouw private keys zijn nu niet meer private.

 

Conclusie om scams te voorkomen

  • Bookmark de websites die je gebruikt met gevoelige persoonlijke inloggegevens of online valuta op. Ga enkel via deze bladwijzer naar de betreffende pagina’s, zo ben je zeker dat je op de legitieme pagina bent. Krijg je dan toch een e-mail, sms, ad,… en wil je checken dat het echt is, ga dan enkel via deze bookmark en klik nooit op een link vanuit je mailbox.
  • Beveilig jouw pc met een anti-virusprogamma inclusief firewall.
  • Download een plug-in voor je browser zoals bijvoorbeeld HTTPS everywhere. Een extra beveiliging om te deteceteren welke websites onveilig zijn.
  • Download een Ad-blocker
  • Volg tradepremium.be en blijf scammers en hackers altijd 1 stapje voor.

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!

Over de auteur

Yoni Ringel

Een Copywriter met een achtergrond in Marketing & Management.

Onder het motto “never stop learning” verdiept ze zich graag in nieuwe opportuniteiten en uitdagingen. Ze schrijft educatieve teksten die vlot zijn om te lezen, en die mensen inspireren om iets nieuws te proberen.

Crypto is de toekomst, daarvoor wil ze de juiste kennis beschikbaar maken voor iedereen!

De drijfveer van Yoni is om op een heldere manier, correcte en effectieve informatie over te brengen die toegankelijk is voor een breed publiek.

Share This