Bitcoin is nu beter geld dan de meeste andere valuta’s

by | Dec 30, 2020

Data van de Japanse multinational Nomura vinden dat Bitcoin beter presteert dan veel opkomende valuta’s. Een duik in de karakteristieken van deze markten laat zien dat de prestaties van Bitcoin beter zijn dan in de meeste andere landen.

Bitcoin wordt steeds minder volatiel!

De één-jarige volatiliteit van Bitcoin is laag in vergelijking met ‘opkomende valuta’s’. Opkomende landen is een term en zijn landen die sterk lijken op ontwikkelingslanden, maar die op een paar punten nog tekortschieten. Veel economen gebruiken ook de term “emerging markets”.

Voorbeelden van emerging markets zijn China, Brazilië, Zuid-Afrika, India en vele andere.

De Emerging Market Bond Index (EMBI), uitgegeven door financiële instellingen, volgt de prestaties voor 25-40 landen die als opkomende markten worden beschouwd. De eenjarige volatiliteit van de EMBI is 31,8%, terwijl dit voor Bitcoin 12,4% is.

Klik om te vergroten

Daarom presteert Bitcoin beter dan de EMBI-index in termen van marktvolatiliteit.

Sinds 2020 is er voor de meeste assets een uitschieter, de volatiliteit van de retailmarkten zal waarschijnlijk weer dalen. Onder extreme omstandigheden zijn de prestaties van Bitcoin echter gelijk aan die van de Amerikaanse vastgoed.

Bovendien hebben landen als Venezuela, Turkije, Argentinië en andere landen een voortdurende devaluatie van hun valuta’s gezien ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Bitcoin daarentegen heeft op jaarbasis 95% winst geboekt (op het moment van schrijven).

Valuta-liquiditeit en marktkapitalisatie

De M1-geldhoeveelheid van een land houdt rekening met de totale geldhoeveelheid van het land in de vorm van cash en geldstortingen. Het kan dus een geschikte maatstaf zijn om de liquiditeit van een valuta te meten.

Met een marktkapitalisatie van $330 miljard staat Bitcoin op de 16e plaats in de lijst van wereldwijde valuta’s.

 

Aangezien Bitcoin ook een investering is, zou een meer geschikte vergelijkingsmethode de M2-geldhoeveelheid kunnen zijn.

De M2-geldhoeveelheid van een land meet ook weer de totale hoeveelheid cash en geldstortingen. Hier komt nog eens bij dat het omzetbaar ‘bijna-geld’ er wordt bijgerekend. Bijvoorbeeld beleggingsfondsen, aandelen of obligaties. Met een marktkapitalisatie van $330 miljard behoort Bitcoin hier tot de top 30.

Conclusie

Verder is de liquiditeit van de nationale valuta’s geconcentreerd in de regio. Maar, Bitcoin is wereldwijd. Bitcoin heeft al een sterke use-case voor veel opkomende landen en ontwikkelingslanden, en is sneller in waarde gestegen.

Een overboeking kan dagen duren voor landen met een zwakke bankinfrastructuur en het kost $40-$50. BTC kan deze kosten met een factor vijf tot tien verminderen.

Een onderzoeksrapport van de crypto wing van Fidelity Investment gaat ook in op de kritiek dat Bitcoin faalt als medium of exchange.

De analist Ria Bhutoria schrijft:

“Bitcoin kan een superieure optie bieden bij overschrijvingen die belast zijn met lage snelheden en hoge kosten, vooral van en naar landen die te maken hebben met kapitaalcontrole of die worstelen met hoge inflatieniveaus.”

 

Volgens een schatting van een wereldbank zijn de gemiddelde kosten voor het verzenden van een internationale betaling van $200 bijna $13,6. Voor BTC ligt dit gemiddelde onder de $10.

Het tarief van Bitcoin is niet afhankelijk van het bedrag. De kosten zijn hetzelfde voor een transactie van $10 of $1 miljoen.

Bhutoria stelt dat Bitcoin’s use case omslachtig is voor microtransacties zoals het betalen van een kopje koffie, maar voorziet wel zijn nut in belangrijkere transacties zoals “wereldwijde vereffening tussen internationale bedrijven en uiteindelijk zelfs centrale banken en overheden”.

Deze commentaar, samen met zijn concurrentievermogen in de emerging markets, suggereert dat BTC groeit als een store of value en als een medium of exchange.

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This