Citibank is pro Bitcoin!

by | Mar 29, 2021

Citi is de laatste financiële instelling die van mening begint te veranderen over Bitcoin. Analisten van Citibank zeiden dat Bitcoin klaar is om ‘s werelds ‘valuta bij uitstek’ te worden voor wereldwijde transacties en dat het middel zijn ‘omslagpunt’ heeft bereikt, aldus een onderzoeksrapport aan cliënten afgelopen maandag.

Banken onderdrukken banken!

Banken (en vele anderen) staan op een laag pitje als het gaat om het ondersteunen van Bitcoin of het uitbreiden van crypto-to-fiat en vice-versa diensten aan klanten. Maar het nieuwe onderzoek laat een veranderend sentiment zien.

Hoewel de perceptie van de cryptocurrency sterk verschilt, is het ongetwijfeld de inspiratiebron voor een op blockchain gebaseerde economie en heeft het een nieuwe gedecentraliseerde cryptomarkt gecreëerd, volgens het paper van Citi Global Perspectives and Solutions (GPS), de “thought leadership”-tak van de bank.

Citi gelooft nu dat bitcoin de valuta bij uitstek kan worden voor de internationale handel. Dit is een geweldige vooruitziende blik van de financiële instelling.

“Ontwikkelingen op de korte termijn zullen waarschijnlijk doorslaggevend blijken als de munt balanceert op het kantelpunt van mainstream acceptatie of een speculatieve implosie,” zei de bank, suggererend dat de huidige macrovooruitzichten een positieve achtergrond zouden kunnen creëren voor de adoptie van de digitale munt.

Speculatieve implosie?

Citi voegde er echter nog aan toe dat de toekomst van Bitcoin nog steeds onzeker is en dat er “een groot aantal risico’s en obstakels” waren die de vooruitgang van Bitcoin in de weg stonden. “De intrede van institutionele beleggers heeft het vertrouwen in cryptocurrency aangewakkerd, maar er zijn nog steeds hardnekkige problemen die wijdverspreide adoptie kunnen beperken,” merkte het op. Ook merkte ze op dat institutionele beleggers zich onder meer zorgen maken over kapitaalefficiëntie (door fiat in te zetten voor Bitcoin in plaats van andere opties), verzekering, custodyen veiligheid van alle Bitcoin-aandelen, en de verschillende milieuproblemen rond het delven van Bitcoin – het intensieve rekenproces waarmee nieuwe Bitcoin wordt gegenereerd. Toch zegt de bank dat cryptocurrencies een betere gok zijn dan traditionele betalingen als het gaat om veiligheid. “Beveiligingsproblemen met cryptocurrency komen wel voor, maar in vergelijking met traditionele betalingen presteert het beter”, aldus de bank. Zoals je al wel vermoedde zijn wij het niet eens dat ze de term speculatieve implosie gebruiken, een beetje kort door de bocht volgens ons inziens. Bitcoin zit in een fase die snel aan het overgaan is van een tegendraads idee naar een consensus idee onder financiële instellingen. Als je het nieuws goed opvolgt, zal je merken dat er elke dag wel een nieuwe organisatie is die een grote investering in de ruimte aankondigt of onthult dat ze potentiële manieren onderzoeken om samen te werken met cryptobedrijven. Wat ons opviel aan het Citi rapport is dat het niets te maken heeft met speculatieve manieën.

Citibank vroeg crypto-industrie voorstanders en oudere financiële bankiers waarom er een plotselinge instroom in de crypto-assets was volgens hen.

De algemene conclusie kwam telken op hetzelfde neer:

“Er kan relatief minder risico zijn dan het normale risico in de openbare markten als gevolg van overheidssteun, wat op zijn beurt investeerders vrijmaakt om meer risicokapitaal in te zetten.”

Zij verklaarden ook dat het een combinatie was van deze percepties die veel beleggers ertoe aanzette om verder te kijken.

“Net zoals edelmetalen als goud schaars zijn in de fysieke wereld, wordt de digitale schaarste van Bitcoin gezien als een potentieel gelijkwaardig waardeaanbod”, aldus analisten uit de sector.

De bank merkte verder op dat veel ondervraagden veronderstellen dat de eindige beschikbaarheid van Bitcoin in schril contrast staat met de onbeperkte voorraden overheidsgeld en de stimulans van overheden om geld bij te drukken teneinde de oplopende overheidsschulden te dekken – een punt dat een verdere instroom van middelen in het asset veroorzaakt.

Denk er eens over na welke voordelen Bitcoin kan bieden!

  • Bitcoin is geen entiteit en kan je vergelijken met het internet, het wordt niet gecontroleerd door een instantie of regering. Het is gedecentraliseerd! Mensen die dit aspect snappen, komen tot de conclusie dat het veel betrouwbaarder is dan ons huidig monetair systeem.
  • Ook voor landen geeft dit het gevoel dat andere grootmachten hun valuta niet zullen proberen te ondermijnen. Alles is duidelijk vastgelegd voor controleerbaarheid omdat het zo transparant is. Elk land zou evenveel kansen hebben zonder dat er een externe factor de boel manipuleert.
  • Door Bitcoin zijn transparantie (lees de blockchain) kan alles perfect opgevolgd worden zowel in het verleden als de huidige situatie. Daarbij komt ook nog eens dat iedereen prefect weet hoe het monetair beleid van Bitcoin zal evalueren, dit omdat alles programmatisch is vastgelegd sinds het begin.
  • Dit transparant en programmatisch beleid zorgt ervoor dat mensen Bitcoin zien als een betrouwbare valuta voor grensoverschrijdende transacties.
  • Bitcoin is niet censureerbaar of in beslag te nemen. We hebben in het verleden al gezien dat Griekenland en Cyprus hun burgers sancties oplegde om te voorkomen dat er een bankrun ontstond. Mensen zijn dus geen baas van hun eigen bankrekening, bij Bitcoin wel.
  • Bitcoin biedt één enkele rekeneenheid. Stel je voor dat er één globale rekeneenheid is in plaats van 180 verschillende soorten valuta’s. Veel makkelijker en een mooie metriek om rijkdom en waarde te meten, wereldwijd. 

Landen die onderdrukt worden door de grootmachten zullen meer en meer op zoek gaan naar oplossingen om opgelegde sancties te omzeilen. Het zal uiteraard niet van de ene dag op de andere gebeuren maar Bitcoin is hier het ideal vehikel voor omdat het alle eigenschappen bezit waar die landen naar opzoek zijn. Bitcoin wordt alom gezien als een financieel asset dat beleggers kunnen houden, maar Bitcoin is ook een betalingsnetwerk dat heeft bewezen superieur te zijn aan elk ander betalingsnetwerk in de wereld.  

Conclusie

Bitcoin is een prachtig systeem en hoe meer je de aard ervan begrijpt, hoe zekerder je zult zijn als je doorgaat met het accumuleren van sats. Voordat we Bitcoin kenden, moesten we kiezen tussen fysieke tokens en centraal gecontroleerde grootboeken als ons geldsysteem.

Bitcoin stelt ons in staat een gedistribueerd grootboek te gebruiken met een schaars digitaal betaalmiddel. Laat jouw kennis groeien en wees dankbaar dat er mensen zijn die helpen bij de educatie van onze toekomst!! 

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This