Het belangrijkste kantelpunt binnen de adoptiefase van crypto

by | Apr 1, 2022

Cryptoregulering is dit jaar misschien wel het hotste en belangrijkste topic voor wat in 2023 zal komen. Doordat Joe Biden het executive order heeft getekend, dat positief was, is de angst in de cryptomarkt sterk afgenomen. Het executive order was vooral gericht op consumentenbescherming en innovatie, waardoor het nu veel moeilijker zal worden om  crypto te verbieden. Toch moeten we er met alle voorzichtheid naar kijken en daarom zullen we vandaag dan ook de belangrijkste zaken hieromtrent oplijsten.

De situatie nu

Momenteel vallen de meeste cryptoprojecten buiten de huidige regelgevende kaders waardoor ze blootgesteld worden aan een onverenigbaar beleid bedoeld voor bestaande financiële assets. Het is daarom dat twee wetgevers momenteel bezig zijn met het samenstellen van een breed regelgevend kader dat het mogelijk zal maken om de crypto-industrie in de toekomst te reguleren.

Het doel is nu om in de komende weken details van het wetsvoorstel uit te brengen en het in de komende weken aan het Congres voor te leggen. Een wetsvoorstel dat gefixeerd is op veiligheid en soliditeit. Een voorstel vooral voor consumentenbescherming aanpakken en veiligheid op de markten. Dit omvat ook banken, belastingen en privacy en consumentenbescherming.

Buiten de huidige inflatieniveaus en Russische agressie, die gepaard gaat met volatiliteit, anonimiteit, decentralisatie en het gebrek aan bescherming op de markt, is het verrassend dat de crypto-industrie zelf de belangrijkste aanjager is geweest van regulering. Verschillende bedrijven en projecten hebben met overheden samengewerkt en hen laten blijken wat ze nodig hebben in termen van een regelgevend kader en hoe ze willen dat de regelgevers handelen. Eén daarvan is vrede brengen in de strijd tussen de SEC en de CFTC

Waarom consumentenbescherming binnen het crypto landschap essentieel is

In tegenstelling tot fiatbeleggingen zijn er geen beschermingen voor particulieren die in cryptobeleggen. Bijvoorbeeld, als een bank failliet gaat in het Verenigd Koninkrijk en je verliest je geld, zal de bank je per aandeel betalen. In België is de standaard depositoverzekering €100.000 per bank. En het is daarom dat overheden trachten de regelgeving op te bouwen om overheden in staat te stellen bescherming te bieden aan beleggers.

Maar hebben wij als cryptobelegger de hulp nodig van overheden?

Wij denken dat er via Decentralized Finance systemen gecreëerd kunnen worden die hetzelfde kunnen betekenen als wat de banken ons “garanderen”.

Projecten zoals Nexus Mutual bijvoorbeeld bieden dekking voor contractbugs, economische aanvallen, waaronder oracle-fouten en governance-aanvallen voor ongeveer 2,6% per jaar.  Hebben we dan die traditionele oplossingen nodig voor disruptieve technologieën? Verder, is het zelfs mogelijk voor overheden om fundamentele, impactvolle regelgeving voor crypto te creëren?

We spelen nu advocaat van de duivel maar tegen dit soort vragen stoten ook de overheden wat het moeilijk maakt om crypto te begrijpen en vooral te reguleren. Wij hebben ook absoluut geen idee op welke mogelijke manier het bovenstaande bereikt kan worden maar er moet wel een oplossing bestaan. De cryptogemeenschap zou bijvoorbeeld via de blockchain kunnen stemmen om veilige praktijken en depositoverzekering te garanderen.

Tijd zal het uitwijzen…

Wat zegt het executive order van Biden?

Het executive order dat Biden eerder deze maand ondertekende, had de potentie om betekenisvolle veranderingen te brengen in cryptoregelgeving, maar ook dat slaagde er voorlopig niet in om concrete veranderingen te introduceren in hoe de overheid en haar agentschappen cryptocurrencies zien. Het is wel duidelijk dat Biden wil dat Amerika de wereldwijde leider wordt op het gebied van cryptoregulering. 

Wat het executive order wel deed, was een overheidsbrede beoordeling eisen van al het Amerikaanse beleid met betrekking tot cryptocurrencies. Het benadrukte ook de noodzaak om innovatie aan te moedigen en kwetsbaarheden rond beleggers- en consumentenbescherming aan te pakken. In het uitvoeringsbevel wordt gesteld dat de financiële stabiliteit in de wereld moet worden beschermd, dat het leiderschap van de VS op het gebied van economisch concurrentievermogen moet worden bevorderd en dat het leiderschap van de VS in het mondiale financiële systeem moet worden versterkt. 

Het primaire doel

Het primaire doel is om een duidelijke afbakening van verantwoordelijkheden, bevoegdheden en regelgevend toezicht te bepalen tussen de federale agentschappen met de bevoegdheid over cryptocurrency, aangezien de SEC en CFTC al enige tijd strijden over wie regelgevend toezicht op digital assets zou moeten hebben. Het grootste probleem waar ze mee te maken krijgen is niet hoe ze de industrie zullen reguleren, maar wie het zal reguleren.

Er is een schisma ontstaan in het Amerikaanse regulerende ecosysteem, met twee van de grootste waakhonden die met elkaar wedijveren over wie toezicht moet houden op de ontluikende cryptomarkt.

Gary Gensler, de voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), is bijvoorbeeld van mening dat de meeste cryptocurrencies effecten zijn en als zodanig onder het toezicht van zijn agentschap moeten vallen. Ondertussen wil Rostin Behnam, de voorzitter van de Amerikaanse Commodities and Futures Trading Commission (CFTC), dat zijn bureau een grotere rol op zich neemt bij het reguleren van digital assets.

En hier is waar Gillibrand en Lummis in het spel komen want zij hebben de opdracht gekregen om in dit gedeelte het voortouw te nemen. Wij denken dat deze twee een einde kunnen maken aan deze tweedeling in de regelgeving. Gillibrand is lid van de Senaatscommissie Landbouw, die toezicht houdt op de CFTC, terwijl Lummis in de Senaatscommissie Banken zit, een panel dat toezicht houdt op de SEC.

Hun cryptowetsvoorstel zal een einde maken aan dit probleem door een duidelijk en ongecompliceerd systeem in te voeren voor het classificeren van digital assets als effecten of grondstoffen.

Lummis zei dat ze erg optimistisch is over het wetsvoorstel. Beide kijken ernaar uit te kijken om met een zinvol stuk wetgeving naar buiten te komen, dat in de komende weken zou moeten worden ingediend.

 

 Kanttekening – De SEC heeft jaren na het eerste verzoek nog steeds geen spot Bitcoin ETF goedgekeurd. Wel worden er nu crypto futures ETF’s verhandeld in het land. De SEC ziet crypto als een effect, en de CTFC ziet het als een grondstof. Een deel van de rol van de executive order is om deze tegengestelde visies samen te brengen. De rechtszaak van Ripple met de SEC zal waarschijnlijk de volgende katalysator zijn voor het regelgevende lot van crypto zoals geleid door de VS.

Tot slot

Volgens onze mening is het onwaarschijnlijk dat de cryptogemeenschap zichzelf zal kunnen, of mogen, reguleren op korte termijn. Daarom is de nood aan een vorm van overheidsregulering onvermijdelijk. Wanneer nieuwe technologieën exponentieel groeien zonder formele regulering, dan kunnen ze potentieel sociaal verwoestende gevolgen hebben. Dit is echter niet zomaar een nieuwe technologie, dit is een uniek globaal monetair systeem.

En de conclusie is dan ook wie de regulering controleert, controleert mogelijk het toekomstige financiële systeem in zijn geheel. Dit is voor ons de geboorte van een nieuwe wereld monetaire orde. Crypto gaat niet meer weg, en het toont de potentie om het huidige systeem te vervangen. Dit creëert een nieuw slagveld. Het beheersen van de regulering van crypto kan de enige manier zijn waarop gecentraliseerde overheden hun greep op de wereldeconomie kunnen behouden.

De economische globalisering heeft de handel toegankelijker, de dienstverlening efficiënter en outsourcing praktischer gemaakt. Echter, de agenda’s van de VS, E.U., en China controleren het grootste deel van het systeem. Crypto zal alle voordelen van economische globalisering mogelijk maken zonder gecentraliseerde controle.

 

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This