Zoom out en loop niet weg!

by | Feb 2, 2022

Voorgaande week was weer een brutale week, zo erg zelfs dat we gerust kunnen zeggen dat we ons in een berenmarkt voor techaandelen bevinden. De indexen zijn bijna 20% van hun highs verwijderd, zoals de bear market referentie vereist, maar de prijsactie die we zien bij tech- en groeiaandelen is uiterst typisch voor een langdurige downtrend.

 

Vorige week zagen we op dinsdag en woensdag veel aandelen gappen, wat betekent dat ze hoger werden verhandeld voor de marktintroductie om hoger te openen dan hun close van de vorige dag. Gap ups kunnen geweldige kansen zijn in een uptrend, maar in deze omgeving hebben we gezien dat ze hard werden verkocht.

Dit vertelt ons dat de markt nog niet klaar is voor hogere prijzen. Gap ups zetten agressieve bulls klem en dan stappen verkopers in voor de exit liquidity. Gap ups die bijna elke dag in gap fills veranderen is klassieke bear market prijsactie.

Deze markt heeft een sterke rotatie gezien in aandelen die, over het algemeen, meer gebaseerd zijn op commodity’s. Industriegroepen zoals olie- en gasproducenten, steenkoolproducenten, banken en transport hebben de laatste maanden een grote instroom van kapitaal gezien.

Zo is ook de cryptomarkt in 2022 niet zo positief van start gegaan, aangezien de markt sinds het nieuwe jaar sterk is gedaald, een daling die al in november vorig jaar begon. Sinds all-time-highs zijn Bitcoin (BTC) en Ether (ETH), de leidende cryptocurrencies op basis van marketcap, respectievelijk 45 en 48,2 procent gedaald. In de afgelopen 30 dagen verloor de bredere markt 757 miljard dollar in totale marketcap.

Het marktsentiment

Het marktsentiment is de drijvende kracht achter de neergang. Een zwak sentiment drijft de markt lager, zelfs als de fundamentals sterk blijven. Wij denken dat de markt hierdoor waarschijnlijk volatiel zal reageren op korte termijn, en dit ook zal blijven ervaren terwijl het zich door macro-uitdagingen werkt. 

De voorbije drie maanden was de belangrijkste drijfveer voor de terugval op de cryptomarkt. Er is een bredere verschuiving geweest in het kapitaalmarktsentiment van risicovolle activa, met name techaandelen en crypto, naar een risicomijdend sentiment dat beleggers ertoe aanzet hun beleggingen te beschermen en de voorkeur te geven aan risicovrije assets zoals staatsobligaties.

Deze beweging wordt vooral gedreven door een opkomende consensus dat de Federal Reserve binnenkort zal beginnen met het verstrengen van het monetaire beleid in een poging om de inflatie te bestrijden. De Federal Reserve wil dit bekomen door de rente te verhogen en quantitative easing af te bouwen. De verwachting van duurder kapitaal, en uiteindelijk een lagere inflatiegroei op jaarbasis, heeft ervoor gezorgd dat beleggers anders gaan investeren. Hierdoor is de prijs van Bitcoin en andere risicovolle activa aanzienlijk gedaald. 

Het resultaat van deze verschuiving in het sentiment is duidelijk: de Nasdaq Composite Index is meer dan 10 procent gedaald ten opzichte van de piek in november 2021, en veel techaandelen zijn 20 procent of meer gedaald.

De oorzaak dat dit allemaal gebeurd is doordat de Federal Reserve de afgelopen twee jaar de markt overspoeld heeft met goedkoop kapitaal, waardoor beleggers verder op de risicocurve kwamen te staan. Het is ook daarom dat de Wall Street en institutionele beleggers Bitcoin adopteerden als een inflatie hedge. Publieke bedrijven begonnen Bitcoin op hun balans te zetten. De prijs van Bitcoin steeg terwijl de inflatie verder raasde, en nu is de inflatie te hoog…

 

De vergelijking met 2018

De recente sell-off doet ons denken aan het vierde kwartaal van 2018, de laatste keer dat de markt ongemakkelijk werd van een meer hawkish Fed. Toen, net als nu, deed de houding van de Fed risicovolle assets over de hele linie tuimelen. De Nasdaq Composite daalde 18 procent tijdens het kwartaal, en de Dow en de S&P 500 hadden hun slechtste december sinds de Grote Depressie. De Bitcoin daalde in datzelfde kwartaal met 44 procent.

Hoewel een zwak sentiment de meest waarschijnlijke kracht is achter de recente terugval, zijn de fundamenten van crypto robuust. Hiervan zullen we na deze vergelijking enkele voorbeelden geven.

Onze vergelijking

Een voorbeeld van hoe hard het sentiment kan schommelen is door te kijken naar de fear & greed index – In januari 2021 passeerde Bitcoin voor het eerst in de geschiedenis de $38.000. De Fear and Greed Index registreerde extreme hebzucht. In januari 2022 dook de Bitcoin onder de $38.000 en de Fear and Greed Index registreerde extreme angst.

Dit is een goed voorbeeld van wilde schommelingen in het sentiment. De prijs van het asset is exact hetzelfde, maar het is een verschil van één jaar (en de prijsrichting van Bitcoin).

2021 beste jaar ooit voor crypto fundamentals

  • Venture Capital investeerders hebben in 2021 meer dan $30 miljard in crypto-startups geïnvesteerd, meer dan alle voorgaande jaren samen.
  • Het aantal ontwikkelaars dat in het crypto-ecosysteem werkt, steeg in 2021 met 75% boven het niveau van 2020, tot een nieuw historisch hoogtepunt.
  • Het aantal mensen dat daadwerkelijk cryptotoepassingen gebruikt, is in 2021 jaar enorm gestegen. Zo steeg het aantal maandelijkse actieve gebruikers van MetaMask in 2021 meer dan 20 keer, van 1 miljoen naar 21 miljoen.
  • Crypto heeft in 2021 de mainstream kloof op een belangrijke manier overwonnen: Volgens een nieuwe studie heeft een meerderheid van ‘s werelds grootste banken nu geïnvesteerd in crypto en/of blockchainprojecten.
  • Publieke markten hebben zich in 2021 op grote schaal opengesteld voor crypto, aangevoerd door het debuut van Coinbase op een waardering van $80+ miljard, het grootste debuut op de publieke markten vorig jaar in welke sector dan ook.
  • Vóór 2021 draaide crypto vooral om Bitcoin en digitaal goud, althans voor mainstream beleggers. In het afgelopen jaar zijn er echter enorme nieuwe markten bijgekomen, zoals DeFi, NFT’s, DAO’s, de Metaverse en Web3.

Alle ogen gericht op het uitvoeringsbesluit van de regering-Biden

In de nabije toekomst zullen de markten nauwlettend toezien op eventuele wijzigingen in het beleid van de Fed, hoe onwaarschijnlijk die op korte termijn ook zijn, en op de bekendmaking in februari van het uitvoeringsbesluit van de regering-Biden inzake crypto.

Wij verwachten vrij bearish richtlijnen, met een grote focus op systeemrisico’s, uitdagingen voor beleggers, en kwesties rond criminele activiteiten. Hou er wel rekening mee dat financiële markten soms gek kunnen zijn. De complexiteit van een economie maakt het bijna onmogelijk om te voorspellen wat er op korte en lange termijn zal gebeuren. Mensen kunnen heel slecht omgaan met onzekerheid, vooral wanneer ze om de paar minuten een dopamine-gedreven feedbackloop van volatiele prijsbewegingen voor hun voeten krijgen geworpen.

Elk teken dat deze zorgen in evenwicht worden gebracht door de positieve effecten die crypto kan bieden – of het nu gaat om technologische innovatie, economische concurrentiekracht of een efficiëntere toegang tot kapitaal – zal volgens ons door de markt worden verwelkomd.

Onze tip

Eén ding is zeker, er is veel onzekerheid in de markt. Niemand weet wat er gaat gebeuren. Het is makkelijk om verward te geraken van heel deze situatie en alles verandert zo snel dat je het amper kan bijhouden.

Maar misschien hoeft dat helemaal niet. Als je op lange termijn denkt, dan zal deze hele situatie voor jou minder stressvol zijn, wat kan leiden tot meer succes.  Een langetermijnbelegger zal zich vooral richten op dollar cost averaging van de belegging.

Wanneer je dollar cost averaging toepast, is het onmogelijk om te weten of je de top of de bodem koopt. Maar als je een langetermijnvisie hebt, kan het je niet schelen. Je gaat gewoon door met het omzetten van je valuta in de asset van je keuze. Ongeacht wat er in de wereld gebeurt, zal een Bitcoinbelegger voor de lange termijn gewoon doorgaan met dollar cost average.

De sleutel tot het genereren van grote winsten gedurende tientallen jaren is het negeren van de ruis. Focus is een superkracht. Je leidt een minder stressvol leven. Je laat je niet afleiden.

Zoals Warren Buffett ooit zei:

“Onze favoriete houdperiode is voor altijd.”

Veel beleggers in de moderne markten zouden er baat bij hebben dit voordeel te begrijpen. 

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This