Het uitgebreide jaaroverzicht van Bitcoin! DEEL 2

by | Jan 13, 2021

Jaaroverzicht : Deel 2

In dit tweede deel van ons jaaroverzicht spitsen we ons toe op de periode van mei 2020, de maand waarin de interesse in Bitcoin begon toe te nemen!

Mei

Door de sterke april maand van 35% winst voor Bitcoin, was de gehele crypto community zeer opgewonden naarmate het meest geanticipeerde evenement van het jaar dichterbij kwam: Bitcoin’s derde halving.

De open interest van de CME-futures, de beste indicator voor de institutionele vraag naar Bitcoin, bereikte een historisch hoogtepunt. Alles wees toen al op een bullish prijsactie voor de toekomst.

Niet iedereen wist destijds dat er snel een nog belangrijkere verrassing uit de institutionele beleggingswereld zou komen. Een verrassing die waarschijnlijk één van de belangrijkste legitimerende krachten voor Bitcoin als institutionele belegging in de geschiedenis zou worden.

Paul Tudor Jones

Op 6 mei onthulde de legendarische macro-investeerder Paul Tudor Jones in een brief met de titel “The Great Monetary Inflation” dat zijn Tudor BVI-fonds een “laag eencijferig percentage” van zijn beheert vermogen in Bitcoin zou beleggen.

Als gevolg van een ongekende monetaire expansie en een economisch klimaat dat gunstig is voor de inflatie, zag Jones een groeiende rol voor Bitcoin:

“Uiteindelijk is de beste winstmaximaliserende strategie het bezit van het snelste paard. Zorg ervoor dat je gewoon het beste paard in handen hebt en trouw niet met een intellectuele kant die je misschien in het prestatievermogen laat huilen omdat je dacht dat je slimmer was dan de markt. Als ik gedwongen word om te voorspellen, dan is mijn weddenschap dat het Bitcoin zal zijn. Bitcoin doet me denken aan goud toen ik in 1976 voor het eerst in de zakenwereld terecht kwam.” – Paul Tudor Jones

Dit nieuws zorgde voor een stroomversnelling van de industrie. De beslissing van Jones om een belangrijke allocatie te maken in Bitcoin, zorgde ervoor dat het risico op een carrière voor andere institutionele beleggers, die een soortgelijke stap wilden maken, plotseling werd weggenomen. Veel mensen speculeerden dat het nieuws andere beleggingsteams ertoe zou aanzetten om serieuzer naar Bitcoin te kijken als ze dat nog niet hadden gedaan. Waarom zouden ze dat niet doen als Paul Tudor Jones er al in zat?

 

Renaissance Technologies

Het nieuws van Paul Tudor Jones verscheen ook slechts enkele weken nadat Renaissance Technologies, het befaamde $160 miljard quant hedge fund, verklaarde in een artikel dat zijn Medallion Funds “toegestaan zou worden om Bitcoin futures transacties aan te gaan”.

Hoewel er geen indicatie was dat de Renaissance een directionele blik op Bitcoin zou werpen, was het toch weer een teken van vertrouwen in de beleggingsklasse.

 

Bitcoin Halving

Dit alles gebeurde nog voordat het belangrijkste event van de maand plaatsvondt. De Bitcoin halving gebeurde op 11 mei, waardoor de uitgifte per block werd terugeschroefd van 12,5 BTC naar 6,25 BTC.

Ondanks alle hype rond de BTC-halving bleef dit uiteindelijk onbewogen. De inkomsten van de miners werden gehalveerd en de hash rate daalde met 25% (om zich in ~1 maand te herstellen), maar er waren geen gekke prijsbewegingen buiten de hash rate schommelingen. En dat is prima, want de halving is niet bedoeld om bewogen te zijn. Bitcoin werd verondersteld gewoon door te blijven gaan en dat is precies wat het deed. Toch weerhield dit de mensen er niet van om te speculeren over de halving effecten ten op zichte van de Bitcoin prijs.

De halving bulls

Deze kant geloofden dat het evenement bullish was voor Bitcoin om twee hoofdredenen. Eén vanwege het stock-to-flow (S2F) model van Plan B en twee vanwege de mogelijk verminderde verkoopdruk door de miners. Het kernidee dat ten grondslag ligt aan het S2F-model was dat de halving een katalysator was voor de volgende bull-run omdat er een causaal verband bestaat tussen de prijs van Bitcoin en het aanbod. Naarmate de uitgifte van Bitcoin afneemt en Bitcoin schaarser wordt, vertaalt dit zich in hogere prijzen, zo luidt de theorie. Het kernidee dat ten grondslag ligt aan de potentiële reductie van de miners en de verkoopdruk is eenvoudig. Nu miners minder BTC kunnen verkopen, en de vraag gelijk blijft, stijgt de Bitcoin prijs.

Bitcoin halving sceptici

Langs de andere kant beweerde Bitcoin halving sceptici dat het S2F-model te belachelijk voor woorden was. Het is niet alleen niet logisch dat veranderingen in het uitgifteschema van Bitcoin ertoe leidt dat de vraag naar Bitcoin wordt verlegd, maar ook dat de aanbod vermindering geen informatieve schok is. De Bitcoin halving is een event dat alom bekend is bij een groot aantal rationele economische actoren, dus de impact ervan zou al in de Bitcoin prijs verwerkt moeten zijn. De halving maakt uiteindelijk deel uit van het vooraf gedefinieerde uitgifteschema van Bitcoin. 

Sceptici stelden ook dat de miners een te verwaarlozen hoeveelheid verkoopdruk vertegenwoordigden waardoor de reductie van de beloningen geen materiële impact zouden hebben.

Tenminste niet genoeg om een bull-run op de markt te veroorzaken.

De halvingvoorspellingen zijn het soort voorspellingen die moeilijk te vervalsen zijn, omdat elke grote prijsactie in de volgende vier jaar plaatsvindt. Maar niemand kan de unieke katalysator voor een bull-run met zekerheid bewijzen of ontkrachten. Dus noch de halving bulls, noch de sceptici zullen een antwoord krijgen, ongeacht hoeveel ze er ook over debatteren/argumenteren. Uiteindelijk waren beide partijen het wel eens over één ding: de Bitcoin prijs zou in de loop der tijd stijgen.

Juni

Juni was misschien wel de saaiste maand van het jaar voor Bitcoin. Hij veranderde in een soort van stablecoin. Ondanks alle actie in het gedecentraliseerde financiële ecosysteem (DeFi) van Ethereum en de bredere financiële markten, heeft Bitcoin vanaf eind mei 60 dagen lang tussen de $9.000 en $10.000 gezweeft.

De spotvolumes daalden aanzienlijk tijdens deze periode en de volatiliteit daalde ook. Het fenomeen zorgde ervoor dat velen zich afvroegen wanneer de trend zou omslaan en wat de oorzaak hiervan zou zijn. Dit was het begin van een relatief onbewogen zomer, terwijl DeFi in het middelpunt van de belangstelling kwam te staan.

Juli

Net als juni was ook juli een zeer onbewogen maand voor de Bitcoin prijs, met een handelsrange die het grootste deel van de maand beperkt bleef tot het uiteindelijk de $10.000 doorbrak.

Er was echter één grote ontwikkeling op het gebied van regelgeving. Op 22 juli verleende het Office of the Comptroller of the Currency (OCC) de bevoegdheid aan nationale banken en federale spaarverenigingen om cryptocurrency custody diensten te verlenen aan klanten. De aankondiging was één van de belangrijkste ontwikkelingen in het verstrekken van de regelgevende duidelijkheid voor banken met betrekking tot hun vermogen om cryptocurrency’s te bewaren. Hierdoor werd de weg vrijgemaakt om meer cryptocurrency producten op de markt te brengen.

Grayscale

In juli werd ook onthuld dat Grayscale, het toonaangevende institutionele Bitcoin product, in het tweede kwartaal een record-instroom had in haar GBTC-trust – nog een teken van een groeiende institutionele interesse in Bitcoin.

De Grayscale Bitcoin Trust had een recordinstroom van $751,1 miljoen in dit kwartaal. Een populair verhaal rond deze tijd was dat Grayscale een aanzienlijk percentage van de circulerende Bitcoin opzuigde en zo 2% van het circulerende aanbod realiseerde. Hoewel de effecten genuanceerd zijn, is het belangrijkste aspect van het Grayscale product dat het een eenrichtingsverkeer is. Cryptocurrencies kunnen alleen in het fonds stromen, maar niet uit het fonds. Bitcoin die in het fonds gaat, wordt daadwerkelijk permanent vergrendeld.

In juli was Bitcoin ook al helemaal hersteld van de crash die na de halving plaatsvond, en heeft het ook nieuwe hoogtepunten bereikt. De prijsstijging van Bitcoin en het toegenomen vertrouwen gedurende de eerstvolgende maanden speelde hier een belangrijke rol.

Het belangrijkste van deze zomerperiode was dat Bitcoin naast een groeiende institutionele belangstelling ook tekenen van stabiliteit vertoonde.

De open interest van CME raakte opnieuw een recordhoogte en de gebeurtenissen van Black Thursday in maart leken een vage herinnering te zijn. Ondanks Bitcoin’s enge start in 2020, is de toekomst zeer rooskleurig.

 

Augustus

Tijdens de laatste paar dagen in juli, toen DeFi sterk in opkomst was, brak Bitcoin uiteindelijk door tot de
$9.000 – $10.000.

Midden augustus was Bitcoin tot bijna 12.000 dollar gestegen en bereikte het niveaus die in meer dan een jaar niet meer werden gezien. De spanning was voelbaar omdat velen geloofden dat de combinatie van DeFi en Bitcoin het recept vormden voor de volgende grote cryptocurrency bull markt.

Square

Onder de topverhalen mag je zeker het verhaal van het Bitcoin-vriendelijke Fintech-bedrijf Square meerekenen. Square kende een stijging van 600% in de kwartaalomzet van Bitcoin, dit samen met een verkoop van 875 miljoen dollar in Bitcoin.

Dit totaal was wederom Squares hoogste driemaandelijkse Bitcoin aankopen ooit, met 186% meer ten opzichte van het eerste kwartaalrecord.

 

Microstrategy

Toch was Squares financiële situatie allesbehalve het grootste nieuws dat afkomstig was uit het land van de beursgenoteerde bedrijven. Op 11 augustus kondigde MicroStrategy, een Nasdaq-genoteerd softwarebedrijf met een waarde van meer dan $1,2 miljard, aan dat het voor $250 miljoen aan Bitcoin (21.454 BTC) had gekocht.

MicroStrategy CEO Michael Saylor verklaarde dat zijn bedrijf dit deed als onderdeel van een nieuw kapitaalallocatiebeleid,  gericht op het afdekken van de inflatie.

 

In een persbericht aan Coindesk noemde hij meerdere krachten die werken aan het verzwakken van fiatvaluta’s zoals COVID-19, wereldwijde quantitative easing, en politieke /economische onzekerheid. Maar het waren niet alleen de macrofactoren die hem naar Bitcoin dreven, het waren ook de technische en kwalitatieve aspecten die de Bitcoin blockchain kracht gaven.

“Deze investering weerspiegelt onze overtuiging dat Bitcoin, als ‘s werelds meest geaccepteerde cryptocurrency, een betrouwbare store of value is en een aantrekkelijk beleggingsobject is met meer groeipotentieel op lange termijn dan het aanhouden van fiat” – Michael Saylor

Hoewel MicroStrategy vóór deze aankondiging een relatief saai bedrijf was, alsook een bedrijf dat een achterblijver was sinds het ontstaan van de tech bubble, diende de aankoop in Bitcoin als een belangrijke ontwikkeling bij institutionele beleggingen. Nu kochten niet alleen instellingen, beleggingsfondsen en hedgefondsen Bitcoin, maar ook beursgenoteerde bedrijven. En niet alleen voor speculatieve doeleinden, maar als een defensieve maatregel, een belangrijke ontwikkeling in hoe beleggers tegen Bitcoin aankijken.

What’s next?: Deel 3!

In het derde deel van ons jaaroverzicht gaan we de laatse vier maanden voor jullie onder de loep nemen. Wat waren hier de belangrijkste triggers die ervoor zorgden dat Bitcoin naar een nieuwe ATH ging? Dit komt je te weten in het derde en laatste deel!

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This