Naar welke trends kijken we in 2023?

by | Mar 3, 2023

Nu we in onze vorige editie de projecten hebben beoordeeld in termen van developers activity, en weten welke projecten aan een sterke opmars bezig zijn, kunnen we nu ook gaan achterhalen welke sectoren het meeste interesse of aanhang zullen tonen bij investeerders.

 

Vandaag gaan we het dus hebben over de belangrijkste trends. Deze analyse is puur gebaseerd op de vooruitgang die we in bepaalde technologische zaken zien van het blockchaingebeuren, waardoor deze trends en de adoptie ervan in een stroomversnelling kunnen komen.

Nog even kort een recap van 2022 en waarom we inzitten op de sector waar we vandaag over gaan praten.

Terugkijkend naar 2022 was het waarschijnlijk het grootste jaar van onrust in de cryptogeschiedenis. Meerdere keren gedurende het jaar zei ik: “Dit voelt groter dan Mt. Gox.” Toen Mt. Gox werd gehackt, gaf dat het startschot voor de volgende fase van belangrijke ontwikkelingen binnen de cryptoruimte: de overgang naar een meer globale architectuur van vertrouwensminimalisatie en het verwijderen van tussenpersonen.

In de praktijk namen self-custody oplossingen, zoals Ledger en Trezor in de begindagen een hoge vlucht. Zij zorgden ervoor dat particuliere crypto-investeerders hun fondsen konden opslaan in iets dat veiliger was dan alleen hun computer, terwijl ze niet hoefden te vertrouwen op een gecentraliseerde exchange om hun assets te bewaren. Aan de institutionele kant maakten bedrijven het mogelijk dat instellingen ook fondsen konden opslaan met behulp van veilige multi-sig oplossingen, waardoor de noodzaak om exchanges te “vertrouwen” werd weggenomen. Deze verschuivingen lijken achteraf gezien klein/evident, maar ze waren superbelangrijk – ze stelden mensen in staat hun crypto veiliger te bewaren.

Een belangrijkere verschuiving vond plaats met de ontwikkeling van Ethereum en smart contracts. Deze technologie zou het mogelijk maken een breed scala aan (financiële of andere) waardetransacties te verrichten, wereldwijd, en zonder een persoon of entiteit te hoeven vertrouwen. Deze visie hield ook in dat het financiële systeem efficiënter en toegankelijker zou worden en dat de kosten van financiële bemiddeling zouden dalen.

Veel van die voordelen hangen echter nog steeds af van de verdere uitbouw en integratie van schaalbaarheidsverbeteringen.

Wat daarentegen interessant is om op te merken, is dat gedecentraliseerde financiële protocollen, die leningen verstrekten aan grotendeels onbekende tegenpartijen, niet ontploften.

In software is er een algemene uitdrukking: “slechter is beter”, wat betekent dat eenvoudigere systemen die “gewoon werken” beter zijn dan zeer ingewikkelde ontwerpen die het risico op falen vergroten. De risicocontroles van DeFi zijn, naar mijn mening, een goed voorbeeld van de slechter is beter filosofie, maar dan voor financiën.

Die gecentraliseerde kredietverstrekkers hadden zeker “elegante” systemen, maar geen van hun systemen werkte. Veel van de hotste, “beste” groeirondes van de vorige cyclus zijn nu nul. Sommige omdat hun bedrijven geen echte bedrijven waren – ze waren gewoon verwant aan weddenschappen tegen neerwaartse volatiliteit – en andere omdat ze regelrechte oplichters waren.

Een andere punt waarom DeFi protocollen goed werkten in 2022 is de meer kritische, hogere reden. Gedecentraliseerde protocollen kunnen niet zomaar zeggen: “vertrouw me, ik wil alles aan liefdadigheid schenken”.

DeFi protocollen zijn meer van “je hoeft ons niet te vertrouwen” aard of, zoals Google het zo goed verwoordde voordat ze het lieten vallen:

DeFi protocollen “kunnen niet slecht zijn.” De enige optie op de protocollaag is iets te bouwen dat werkt, iets vanuit eerste principes, in de openbaarheid, tegen een pseudoniem speelveld van rationele economische actoren, waar je code openbaar is, en iedereen het kan onderzoeken en lezen.

Bekijk hier onze analyse

DeFi is de basis voor de volgende crypto-cyclus

Enkele quotes die belangrijk zijn om mee te nemen

Gecentraliseerde entiteiten die falen door hacks, hebzucht of illegale activiteiten is een “verhaal zo oud als de financiële markten.”

“Echte crypto, zoals on-chain, smart contracts, protocol gebaseerde crypto verzacht deze problemen echt.”

“Het lijkt vrij evident dat financiële instanties in de wereld zal eindigen als blockchain-gebaseerde systemen die gebruik maken van smart contracts.”

“Ondanks de lagere prijzen denk ik dat de ruimte duidelijk in een veel betere positie verkeert dan ooit.”

 

Waarom? Omdat:

  • We hebben eindelijk schaalbaarheidsoplossingen die transacties mogelijk maken met transactiekosten onder de tien cent.
  •  Het is nu veel gemakkelijker om op smart contract gebaseerde systemen te schrijven in vergelijking met de vorige cyclus.

De gemiddelde persoon zal apps op zijn telefoon hebben die hem toegang geven tot DeFi, waar hij financiële transacties kan doen zonder banken/makelaars, met lagere kosten, wereldwijde liquiditeit en markten die 24/7 actief zijn. Het internet, maar dan voor financiën.

Om DeFi dit stadium te laten bereiken, moeten deze 2 problemen worden opgelost:

  1. Het verhogen van de liquiditeit binnen en voor het DeFi-ecosysteem.
  2. DeFi zo makkelijk mogelijk te gebruiken maken.

2 oplossingen voor het liquiditeitsprobleem:

  1. Meer institutionele vermogens custodians die het gebruik van Ethereum direct ondersteunen.
  2. Liquiditeit aggregeren over meerdere chains, Layer-2’s, en liquiditeitspools op die chains.
    (bv. Een THORCHain)

 

Wat het bruikbaarheidsprobleem betreft, zijn er 3 mogelijke oplossingen:

  1. Wallet UX verbeteren (met verbeterde mobiele ondersteuning).
  2. Sta toe dat gas fees worden betaald in andere tokens in plaats van ETH (economische abstractie).
    (MATIC wordt vaak gebruikt nu als L2 om onderliggend veel goedkopere transacties te kunnen uitvoeren, wie mijn post in fundamentals voor de premium gelezen heeft weet dat veel DeFi projecten ervoor gekozen hebben om Polygon als hun basis te gebruiken. Er zijn op dit moment meer dan 200 DEFI projecten die compatibel zijn met Polygon en waarvan er al zeker 83 volledig op Polygon gebouwd zijn. Vooral Aave, Curve, MakerDAO en Sushiswap zijn toch de grote namen op dit gebied.)

    Polygon, Arbitrum en Optimism zijn de laatste jaren in populariteit gegroeid naarmate de populariteit van Ethereum is toegenomen. Deze Layer 2-oplossingen helpen Ethereum sneller en goedkoper te gebruiken en ze staan op het punt nog goedkoper te worden.) 
  3. Maak betere fiat on-ramps die natively kunnen integreren met dApps.

DE STAAT VAN BLOCKCHAIN VENTURES

 

  1. Ondanks de bearmarkt ging de activiteit op de privémarkt voor deals door (maar vertraagde richting Q4).

  2. DeFi is de grootste investeringssector voor venture capitals, gevolgd door Gaming.

  3. Voor DeFi waren infrastructuur, derivaten en institutionele DeFi-producten belangrijke aandachtsgebieden.

BLOCKCHAIN INFRASTRUCTUUR

1. Het belang van The Merge kan niet worden overschat.

“Ethereum’s Merge is één van de technisch meest indrukwekkende software updates ooit uitgevoerd.”

Het heeft:

  1. De inflatie verminderd
  2. De transactie inclusietijden verbeterd
  3. Zijn elektriciteitsgebruik enorm verminderd

 

2. De merge is nog maar het begin. De ontwikkeling van Ethereum is nog lang niet voltooid.

 🡪 De periode van de grootste  verandering ligt voor ons.

 

VitalikButerin deelde deze grafiek op EthCCParis in 2022.

De upgrades van Ethereum kunnen verdeeld worden in 6 verschillende secties:

 

1. The Merge
September 22 onderging Ethereum een van de belangrijkste en meest gepubliceerde upgrades in de geschiedenis van de blockchaintechnologie. De update veranderde de methode waarop transacties worden geverifieerd en ging van een onhandige, energieverslindende methode genaamd Proof of Work, beter gekend als mining naar een meer gestroomlijnde en efficiënte methode genaamd proof of stake.

2. The Surge
Genaamd Shanghai staat gepland voor september’23, de Surge gaat over het vergroten van de capaciteit van transactieverwerking door sharding* te introduceren. Het combineert L1 gegevensverwerking oplossingen met L2 technologieën zoals rollups*.

3. The Verge
De Verge-upgrade zal de hoeveelheid gegevens die netwerk validators op hun machines moeten opslaan, verminderen door de introductie van Verkle trees. Het is een upgrade van Merkle bewijzen die veel kleinere bewijs groottes mogelijk maakt.

4. The Purge
De Purge omvat verschillende upgrades om de oude netwerkgeschiedenis te verwijderen en het netwerk in de loop van de tijd te vereenvoudigen. Dit zal de historische gegevensopslag en de technische schuld van het Ethereum-protocol verminderen, waardoor de behoefte aan harde schijven voor node beheerders aanzienlijk afneemt.

5. The Splurge
De Splurge wordt gedefinieerd als een reeks kleinere upgrades die ervoor moeten zorgen dat het netwerk soepel draait na de vorige vier grote updates. Het zal verschillende verbeteringsvoorstellen combineren die niet pasten in de andere upgrades en zal de laatste hand leggen aan de visie om de blockchain te verbeteren. 

Medeoprichter Buterin van Ethereum heeft deze laatste fase omschreven als “het leuke spul zodra alle voorgaande fasen zijn samengevoegd”. 

Aangezien we weten hoe lang het duurde om de Merge uit te voeren, is het zeer waarschijnlijk dat de meeste van deze technologische verbeteringen in de loop van de tijd zullen worden verlengd en enkele wijzigingen zullen ondergaan. Tegen de tijd dat we bij de Splurge aankomen, zal het Ethereum netwerk heel anders zijn dan wat we nu kennen en volgens nieuwe regels werken. 

6. Sharding
Momenteel kan Ethereum gemiddeld 13 transacties per seconde verwerken, waardoor het netwerk behoorlijk druk is en de kosten de pan uit rijzen.

Het idee achter sharding is om de belasting van het netwerk te verdelen over 63 shards, of met andere woorden, om miniketens binnen Ethereum te creëren die tienduizenden transacties per seconde kunnen verwerken. Dit zal ook de belasting verlichten voor elke validator, die niet langer alle transacties op het netwerk hoeft te verwerken. In plaats daarvan kunnen zij datatechnieken gebruiken om te bevestigen dat de gegevens door het netwerk als geheel beschikbaar zijn gesteld.

7. Rollups
Met rollups kunnen dApps transacties combineren tot een enkele transactie off-chain, een cryptografisch bewijs genereren en dit vervolgens naar de hoofdketen van Ethereum sturen. Dit verbetert de efficiëntie, vermindert de transactiedata en verlaagt zo de belasting van het hoofdnetwerk. De rollups en datacompressie zullen ook leiden tot lagere kosten en meer blockchainadoptie. 

3. L2’s worden alleen maar sterker.

  •  Arbitrum heeft een groei van 516% in actieve ontwikkelteams sinds januari.
  • Het cumulatieve volume op StarkEx platforms is meer dan verdubbeld tot $795 miljard van iets meer dan $300 miljard aan het begin van het jaar.

In de toekomst zullen L2’s te maken krijgen met de implementatie van EIP-4844 , die naar verwachting de rollup-fees met een factor 10-100x zal verminderen.”

“Het ecosysteem zou echter evenzeer kunnen profiteren van het einde van dure alt-L1-incentive programma’s waarvoor de funding opraakt.

 

4.Interoperabiliteit is nog steeds een groot pijnpunt.

In 2022 ging meer dan 2 miljard dollar verloren aan bridge hacks, goed voor meer dan 70% van de totale cryptohacks voor dat jaar.

 

Bridges kunnen ofwel natively of extern geverifieerd worden.

De meeste bridges zijn tot nu toe extern geverifieerd.

Maar de opkomst van natively geverifieerde bridges, zoals IBC, zou het tegengif kunnen blijken voor het bridge hacking probleem.

IBC kende een enorm succes in 2022 en werd de de facto bridge voor Cosmos en één van de drie grootste cryptobridges qua volume.

De Merge en recente vooruitgang in ZK-technologie hebben ook een mogelijk pad gecreëerd voor IBC om op Ethereum te worden gelanceerd.

Zero-knowledge based bridges zouden ook een oplossing kunnen zijn voor het bouwen van native bridges, en hebben aanzienlijke aandacht gezien in het laatste kwartaal van 2022.

STRUCTURELE VEILIGE DEFI

1. We kunnen criminele hebzuchtige actoren niet elimineren, maar we kunnen hun vermogen om te slagen verminderen.

Om te slagen, moet DeFi in staat zijn om gebruikersfondsen te beschermen met alleen code – en in een steeds meer vijandige, open wereldwijde omgeving.

 

Er zijn 3 pijlers om dat te doen (structureel veiliger DeFi creëren)

  1. Programmeren en code als “de uitvoerder”.
  2. Traditionele juridische structuren en regelgeving – juridisch als “de borg”
  3. Markteconomische verwachtingen als “filter”

2. 2023 zal de dualisering (splitsing) zien van gereguleerde en censuurbestendige infrastructuur.

    Sommige dApps zullen onder verhoogde regelgevende controle komen, wat het belang benadrukt van het bouwen van “geloofwaardig neutrale infrastructuur” die een element van censuurbestendigheid heeft.

     

    3.We moeten verwachten dat er meer echte opbrengst en vastrentende assets on-chain zullen groeien.

    Crypto kan wereldwijde liquiditeit ontsluiten door “real world assets te leveren voor klanten over de hele wereld op manieren waarop traditionele fintech-instellingen beperkt zijn.”

    “Net zoals de laatste bullmarkt een katalysator was voor alternatieve beleggingsplatforms, zo zal ook deze bearmarkt een katalysator zijn voor een nieuwe golf van veiligere beleggingsinstrumenten.”

     

    Dit is een enorme crypto use case die tot op heden grotendeels onaangeboord is.

     

    TOT SLOT

    Instellingen aarzelen nog om gedistribueerde grootboektechnologie te omarmen vanwege onzekerheden over naleving en regelgeving.

     

    Ook al is DeFi met toestemming geenszins gedecentraliseerd, het kan een nieuw tijdperk van open financiën inluiden dat industriële, bijna onmiddellijke, grensoverschrijdende vereffening vergemakkelijkt en meer transparantie brengt aan alle betrokken partijen. Bedrijfslogica kan worden gecodificeerd in de vorm van smart contracts die de afwikkeling automatiseren en de naleving van regels afdwingen, waardoor de kosten van zakendoen via verrekeningsintermediairs dalen.

    In november bijvoorbeeld voerden DBS Bank, J.P. Morgan en SBI Digital Asset Holdings valutatransacties en transacties in staatsobligaties uit op Polygon onder toezicht van de Monetaire Autoriteit van Singapore. Er werd een aangepaste versie van Aave Arc gebruikt die een fijnere controle over de parameters mogelijk maakte en on-chain verifieerbare referenties ondersteunde.

    Deze gebeurtenis was vermoedelijk de eerste keer dat een grote bank deposito’s tokenizede op een openbare blockchain. We kunnen verwachten dat de komende jaren steeds meer overheidsinitiatieven zullen samenwerken met industriële reuzen om het potentieel van de toepassing van DeFi en blockchaintechnologie op grotere schaal te verkennen.

    Share This