On-chain analyse update over Bitcoin 28.10.2021

by | okt 28, 2021

On-chain analyse – 28/10/2021

Iedereen zag gisteren rode grafieken. Deze dingen gebeuren zelfs in het midden van razende bull markten. Hopelijk bent u gewend aan deze volatiliteit. Zo niet, dan kunt u er maar beter snel aan wennen, want als deze markt gaat zoals iedereen denkt dat hij gaat, dan zult u op de weg omhoog nog heel wat volatiliteit zien!

De markt is een beetje gedaald sinds onze laatste update, maar zit nog steeds op schema. Het is normale volatiliteit, die meestal onstaat door de hebzucht van de investeerder. Daarom gaan we in het verslag van vandaag veel tijd besteden aan de winsten en verliezen die op de chain worden gerealiseerd. 

Als je bang bent dat Bitcoin van $67k naar $57k zakt, wacht dan maar tot hij van $167k naar $142k zakt. Dit is dezelfde verhouding.

Die schommeling lijkt misschien gek, maar een jaar geleden, als de prijs van bitcoin $10.000 was gedaald, zou het van $12.500 naar $2.500 zijn gegaan en de markt hebben verpletterd.

Denk altijd in percentages, niet in ruwe getallen. Als je onze mindset & plan volgt, hoeven we geen actie te ondernemen totdat de Bitcoin-prijs op een bepaald niveua komt dat wij in de discord wel zullen aangeven.

SOPR en Realized Profit metriek

Twee fundamentele concepten die aan de basis liggen van on-chain analyse

  • Levensduur – Dit is een proxy voor nieuwe/oude houders en “smart/dumb money”.
  • Realized profit & loss – Dit geeft een beeld van kapitaal in/uitstroom en markt exuberantie en angst.

Het idee van smart money is om laag te kopen en hoog te verkopen. Het zal u misschien verbazen (maar niet echt) dat de overgrote meerderheid van de mensen precies het tegenovergestelde doet. De kudde heeft een opmerkelijk vermogen om hoogtepunten te kopen en exacte dieptepunten te verkopen.

Dit is waar SOPR en realized profit metriek van pas komen. Je kan met moving averages werken op deze metrieken en hoe korter de tijdsperiode is die je instelt, hoe meer signalen het zal geven, maar met meer ruis. Voor de 90D metriek is het veel trager, maar met hogere overtuiging van macro trend veranderingen.

De rechtse grafiek hierboven toont de driemaandelijkse Realised Profits metric (SOPR equivalent) en toont over de laatste 90-dagen, hoeveel van de market cap (als een %) is genomen in netto winst of verlies. Op dit moment schommelen we rond de 4.6%, wat in het grote geheel der dingen vrij onbeduidend is. Het lijkt op een vroege bull-fase… en volgens onze inschatting komt dat omdat het een vroege bull-fase is.

Historisch gezien is 15% gerealiseerde winst de maatstaf voor de vorming van een toppatroon, zoals we zagen in Q1-Q2 2021. Blow off toppen in 2013 en 2017 bereikten tot 35%, maar door institutioneel kapitaal en tradingstromen nu, is een dergelijke gebeurtenis minder waarschijnlijk. Een langzame en gestage opmars op langere termijn lijkt me correcter.

Totdat we zien dat enorme volumes winst worden genomen en langetermijnhouders massaal uitstappen, is de standaardpositie om te zoeken naar dips om longposities in te nemen.

HODLWAVES

Voor het eerst in een tijdje tonen de Realized Cap HODL waves dat de markt niet meer zo goed nieuwe kopers absorbeert als het vroeger deed. Met andere woorden, HODLers beginnen aandeel te verliezen aan nieuwkomers, over het algemeen speculanten en mensen die crypto’s willen omzetten voor meer geld van hun overheid. Dat is een vroeg teken van beginnende zwakte.

We zullen moeten zien hoe de grafiek zich de komende weken ontwikkelt in reactie op wat de prijs van Bitcoin doet. Ik houd u op de hoogte. Op dit moment maak ik me nog geen zorgen. Gewoon iets om in de gaten te houden.

De instroom van traditionele beleggers blijft stijgen, zoals het al weken doet. We kregen een enorme piek van de nieuwe Amerikaanse ETF’s, maar ook groei in de reeds bestaande Purpose ETF.

Hoewel de totale bedragen triviaal zijn, laten de trends een hernieuwde interesse in Bitcoin zien bij mensen met diepe zakken en een terughoudendheid om op de spotmarkt te kopen. Het grote geld komt terug.

Als wij op dit moment zouden moeten wedden op één uitkomst voor de komende maanden, zouden wij zeggen dat we een stormloop gaan maken die zal wedijveren met het einde van vorig jaar, misschien zelfs met de manie die we eind 2017 zagen.

Totale hodlersklasses samen
Short term hodlers
mid term hodlers
long term hodlers

Reserve shock

Om deze update mooi af te sluiten willen we nog eens benadrukken dat het saldo van Bitcoin op exchanges blijft dalen naar een driejarig dieptepunt.

Het saldo op exchanges is gedaald tot 2,44 miljoen BTC, en dit markeert een nieuw driejarig dieptepunt na een daling van 27.500 BTC in de afgelopen zeven dagen. 2,44 miljoen BTC is gelijk aan 12,94% van het circulerende aanbod. In verhouding tot het circulerende aanbod staat het bitcoinsaldo op exchanges op niveaus die sinds januari 2018 niet meer zijn gezien. Dit zou kunnen suggereren dat de vraag om te verkopen op dit moment laag is, met weinig beleggers die Bitcoin willen verplaatsen van cold storages naar exchanges om winsten te realiseren met Bitcoin die op all-time highs handelt.

Eindconclusie

De lange termijn belegger consolideert nu rond zijn piekniveaus en kan nog diep doorgaan tot in 2022. Wat we wel zien is dat de BTC prijs groter is dan de vraag van investeerders op de chain. De prijs blijft hierdoor momenteel in een overbought regio. Ondertussen is de vraag van investeerders de laatste twee weken toegenomen. Het is gewoon niet genoeg om de prijsniveaus te rechtvaardigen die we hadden in het midden van de $60k range. Merk ook op dat de derivatenmarkten op een hoog niveau van speculatieve belangstelling staan; dit zal de volatiliteit verhogen.

Daarom is onze verwachting een aanhoudende consolidatie onder all-time-highs met $54.900 als sterke support .

Onze artikels zijn geen financieel advies en zijn enkel bedoeld ter aanvulling van uw eigen research. #DYOR

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This