Zoals mijn jarenlange abonnees ongetwijfeld weten, ben ik grote fan van Ethereum, en kan je mij ook wel bekijken als een Ethereum Maximalist. De echte pure Bitcoiner vindt dit misschien niet volgens die visie waaruit crypto ontstaan is, maar vergeet niet dat Ethereum ook een zeker vorm van schaarste aan het creëren is en dat het meer use case heeft dan Bitcoin, die vooral als store of value dient.
Het doel van dit artikel is te focussen op de ETH/USD-grafiek, die vervolgens ook als proxy voor de altcoins kan dienen. Het doel van dit artikel is aan te geven dat de ETH-correctie evenredig is en ruim binnen het technisch gezonde correctieplaatje valt, wat een beter voorteken zou zijn voor de gehele cryptoruimte. Het zou ons enig vertrouwen geven in zowel het blijven vasthouden van posities die op redelijke niveaus zijn gekocht, om het gemiddelde te nemen op lage prijzen, en om niveaus te kopen die kunnen worden beschouwd als een doorbraak naar boven… als en wanneer die komt. Dit alles moet opnieuw worden gehedged in de trading van de “alts volatility” om opnieuw cash op te bouwen die kan dienen als tegenwicht voor uw long cryptoholds.
Werken met retracement niveaus
Op het eerste gezicht, bij het lezen van de fib-niveaus van de vergelijkende retracements, is de huidige correctie evenredig met de vorige. Momenteel hebben we iets meer dan een 38% correctie in vergelijking met de vorige van 50%. Dit geeft enig vertrouwen dat het exponentieel rendement opnieuw zal terugkeren in deze assetclass… Hoewel, misschien niet in dezelfde mate. Net zoals het recente rendement van 54x volgde op het vorige rendement van 206x, mogen we verwachten dat het volgende rendement (als dat er komt) iets minder dan 54x zal zijn. Om te speculeren: 54 is ongeveer een kwart van 206, dus 54 gedeeld door 3 zou een toekomstige 13x (1200%) kunnen opleveren. Natuurlijk wordt hier geen voorspelling gepretendeerd, alleen een technische vergelijking, die sommigen misschien zelfs als vrij conservatief beschouwen.
De focus van dit artikel is echter niet de hypothetische high in een relatief verre toekomst, maar de vaststelling van een redelijk vertrouwen in de bodem rond deze niveaus…. en wat dit op zijn beurt kan betekenen voor een koop- of holdingstrategie in de toekomst. Dit gezegd zijnde, is de schets van een toekomstig hoogtepunt het overwegen waard in zoverre het voldoende aanleiding geeft om een berekend risico te nemen, dat kan uitmonden in een mooie winst.
Ik denk dat een nadere toelichting op deze specifieke fib-niveaus op zijn plaats is omdat de chartkenner, die geïnteresseerd is in de gehanteerde tools, ook kan vaststellen dat ze niet vaak worden gebruikt.
De Fib Retracement Tool op de logfunctie
Cruciaal voor elke asset van een asset dat exponentieel beweegt is het gebruik van de logschaal. Niet alleen prijzen worden exponentieel gemeten, maar ook de fib-tool (het moet bij instellingen worden gewijzigd naar de logfunctie). Wat de fib-niveaus op de logfunctie dan geven is het relatieve retracement van de echte (ROI) beweging omhoog (in dit geval van $87 naar $4841).
In tegenstelling tot de lineaire fib, samen met het dalingspercentage vanaf de hoogst gemeten waarde, geeft de lineaire fib eenvoudigweg een beeld van de nominale daling ten opzichte van de piekprijs. Het kleine verschil tussen de lineaire fib en het dalingspercentage is te wijten aan het feit dat de lineaire fib als startpunt de allerlaagste prijs bij nul neemt. Het dalingspercentage wordt eenvoudigweg afgelezen op basis van de topprijs.
Het is mijn mening dat zonder de aflezing van de reële/log fib van de correctie, men een slechte inschatting maakt bij het analyseren van een mogelijke bodem. De volgende grafiek toont aan dat, als men alleen de nominale metingen gebruikt, de koers nog eens 14% moet corrigeren (om vergelijkbaar te zijn met de vorige 94%). Terwijl een lineaire/nominale meting doet vermoeden dat de koers nog verder zal dalen, geeft de log meting aan dat de koers in de buurt is van het vergelijkende dieptepunt (of het dieptepunt al bereikt is). Het is hier niet de bedoeling om uitsluitsel te geven dat de bodem is bereikt (omdat dat niet mogelijk is), maar wel om te stellen dat het op deze niveaus kopen redelijk is, gezien de Risk/Reward Ratio. Om beide kanten van het risico af te dekken en het risico te spreiden wanneer u koopt, denk ik dat het kopen in lagen over een redelijke periode de optimale strategie is…
Nu de meer fundamentele en minder technische benadering van Ethereum!
We weten alllemaal dat de welbefaamde Ethereum Merge pas tegen het einde van Q3 plaatsvond, en we zeiden dat de effecten hiervan niet meteen merkbaar zouden zijn maar dat is ondertussen anders.
De effecten van Ethereums langverwachte overgang naar PoS beginnen nu pas door te dringen.
Samen met een daling van het energieverbruik met meer dan 99,9% was de meest opvallende impact van de merge de vermindering van de ETH-emissie. Zo zagen we in Q4 van 2022 dat Ethereum deflatoir was, ondanks de lage niveaus van on-chain activiteit, zowel voor als na de onmiddellijke nasleep van FTX.
Als verder bewijs van de effecten van de merge werd ETH deflatoir sinds de merge tussen 8-30 november, aangezien de marktvolatiliteit in die periode een aanzienlijke piek veroorzaakte in de gas fees, waardoor ook de hoeveelheid verbrande ETH steeg.
Bovendien is het aannemelijk dat de afname van de verkoopdruk na de merge, in het bijzonder het gebrek aan capitulatie van de miner, ertoe heeft bijgedragen dat ETH de lows van juni niet heeft gebroken tijdens de FTX selloff, terwijl andere PoW assets zoals BTC nieuwe lows maakten.
Ethereum is in Q4 weer deflatoir geworden en nu nog steeds. Het valt nog te bezien of de on-chain activiteit blijft toenemen, maar mocht dat het geval zijn, dan is het waarschijnlijk dat ETH deflatoir blijft en zijn all-time piekaanbod heeft bereikt op de dag van de merge, 14 september 2022.
Ethereum ondergaat het Lindy effect
De aanval van de sell-off in Q2 na de implosie van Terra, Three Arrows Capital en Celsius was een belangrijke stresstest voor DeFi & Ethereum, één die het ecosysteem met vlag en wimpel doorstond, aangezien geen van de grote protocollen slechte schulden opliep of insolvabel werd.
Het ecosysteem stond echter voor nog een andere uitdaging tijdens en na de ineenstorting van FTX en Alameda Research. In theorie vormde deze laatste een bijzonder acuut risico voor DeFi, aangezien Alameda één van de grootste opbrengstbronnen van de metaverse was.
Ondanks dit schijnbaar grote risico bleek DeFi veerkrachtig. De programmatische liquidatie bewees haar kracht, aangezien Alameda werd gedwongen hun schuld terug te betalen vóór alle andere schuldeisers. Bovendien leidde de marktontwrichting en de illiquiditeit na de ineenstorting van FTX ertoe dat andere protocollen aan een stresstest werden onderworpen.
Zo probeerde Avraham Eisenberg in november Aave met een eigen oninbare schuld op te zadelen door CRV, Curve’s native governance token, te shorten. De risicoparameters van het protocol voorkwamen echter een groot incident, waarbij Aave slechts 1,6 miljoen dollar aan schulden opliep.
2022 testte elke organisatie, entiteit en ecosysteem in crypto. DeFi slaagde met vlag en wimpel, bewees opnieuw zijn veerkracht en antifragiliteit en valideerde de propositie van een open, op vertrouwen gebaseerd, autonoom financieel systeem.
Conclusie hieruit
HET TECHNISCH ASPECT
Dit artikel over wat in wezen een bullish outlook voor de toekomst is, toont aan dat ik nog te veel een “bias” heb. Een kort antwoord daarop formuleer ik in de volgende paar punten.
Contrarianisme
Ten eerste moet een actieve trader/belegger noodzakelijkerwijs een positie innemen ten opzichte van de markt, en in die zin zal hij altijd een “vooringenomenheid” ten opzichte van de markt hebben. en nooit echt een toestand van zuivere objectiviteit bereiken.
De vraag is hoe de in wezen negatieve betekenis van de term “vooringenomenheid” kan worden bijgestuurd. Meer dan eens zal een contraire houding ten opzichte van het massasentiment van de markt de trader/belegger in een goede positie brengen (bearish wanneer de meesten bull zijn, en het omgekeerde geldt ook). Natuurlijk is dit slechts een factor om te overwegen naast andere factoren – een absoluut blind contrarianisme zal niet nuttig zijn, want er zijn momenten waarop je met de kudde mee wilt lopen. De contrarian bias wat een afweging is tegen het algemene sentiment zal het mogelijk maken winst te nemen wanneer het goed gaat, en posities in te nemen wanneer het lijkt alsof alles verloren is, wat ons brengt tot het tweede punt.
Gehedgde onzekerheid
Maar wat als de vloedgolf van een algemene besmetting alles onderuit haalt?
Dit worst case scenario moet al in je trading/beleggingsstrategie zijn ingeprijsd, waarbij je niet overbelicht bent en juist gewogen trades neemt. Om nog maar te zwijgen van de verkoop van de swing trades. Dit is de hedge die resoluut gebaseerd is op de onzekerheid (van al onze vooroordelen). Het is gewoon het vermogen om het ene te denken, de bull, en tegelijkertijd de bear zijn zegje te laten doen. Is dit schizofreen? Niet echt, het is gewoon een hogere orde rationaliteit gebaseerd op onzekerheid.
HET FUNDAMENTEEL ASPECT
Er zijn talrijke opwindende katalysatoren voor Ethereum in het eerste kwartaal.
De belangrijkste daarvan is de langverwachte upgrade van het Shanghai netwerk, die volgens de huidige planning in maart live zal gaan. Shanghai zal opnames uit staking mogelijk maken, en door staking volledig risicoloos te maken, staat het klaar om de komende maanden een vloedgolf van instroom in liquide stakingprotocollen te ontketenen.
Het L2-ecosysteem zal ook talrijke opwindende upgrades meemaken, zoals de lancering van Bedrock, een belangrijke schaalbaarheidsupgrade voor Optimism, alsook de mogelijke hervatting van Arbitrum Odyssey en de lancering van het Arbitrum-token.
DeFi zal ook verschillende belangrijke mijlpalen meemaken, waarvan de meest opvallende de lancering van Aave V3 op Ethereum L1 is. Deze upgrade, samen met de lancering van de stablecoin van het protocol GHO, zou de groei van Aave moeten stimuleren en misschien de interesse in DeFi als geheel moeten aanwakkeren.
Hoewel er een overvloed aan opwindende protocol- en toepassingsontwikkelingen in het verschiet ligt, wordt Ethereum in het eerste kwartaal geconfronteerd met verschillende tegenslagen. Daartoe behoren de aanhoudende gevolgen van de ineenstorting van FTX, waaronder het mogelijke faillissement van prime-brokerage Genesis, de toegenomen wettelijke controle op DeFi en macro-economische tegenwind.
Ethereum staat voor talrijke uitdagingen, maar zijn toekomst blijft dus rooskleurig.