Polkadot, eentje waar je niet meer omheen kan!

by | Mar 25, 2021

Ondanks de aanzienlijke groei van de market cap van Polkadot in het algemeen, nu consequent in de top vijf, is de waarderingsratio grotendeels statisch gebleven ten opzichte van Ethereum. Dan Morehead, oprichter van blockchain investeringsfonds Pantera Capital en Polkadot investeerder, suggereert dat het daarom relatief ondergewaardeerd is, met de opmerking dat:

“Polkadot wordt slechts verhandeld tegen 10% van de waarde van Ethereum, en onze theorie is dat het een veel grotere dan 10% kans heeft om een concurrent van Ethereum te worden.”

Met meer dan 350 projecten die al aan boord zijn en een ontwikkeling die momenteel groeit met een snelheid van 44% per jaar, heeft Polkadot zeker momentum aan zijn kant, dus het is niet onredelijk om te verwachten dat zijn marktaandeel zal stijgen tot meer dan slechts 10% van Ethereum naarmate het meelift op de crypto en defi golven doorheen deze laatste cyclus.

De visie

Het uiteindelijke doel van Polkadot is om het nieuwe internet van blockchains te worden die naadloos met elkaar gaan communiceren. Je kunt je afvragen.

 

Waarom hebben we zoiets nodig als er al zoveel geweldige platforms zijn, zoals een Ethereum of Cardano.

De makers van Polkadot geloven dat geen enkele blockchain alle doelen efficiënt kan dienen op een snelle en veilige manier. Stel je voor dat toekomstig Ethereum (zelfs ETH 2.0 met verbeterde transactiesnelheid) miljarden smart contracts zou hosten die alle verschillende toepassingen zouden bedienen. Dit zal niet gewoon effectief zijn en het zal zeker niet goed schaalbaar zijn. Daarom, welkom in de wereld van het Polkadot netwerk, een project dat probeert om alle verschillende blockchains onder één dak te brengen en het beste platform te bieden voor elk project dat je maar kunt bedenken.

Het potentieel van Polkadot wordt al erkend door meer dan 350 projecten die smart contracts, oracles, NFTs, DAOs, bridges, data, privacy, gaming, IoT, DEXs, en andere defi oplossingen bouwen op het netwerk. Dus wat is Polkadot precies, waarom is het zo speciaal.

Wat is polkadot? 

Polkadot is een nieuwe generatie blockchain protocol dat cross-chain communicatie en interoperabiliteit sterk vereenvoudigt door meerdere blockchains in één netwerk onder te brengen. 

Polkadot’s sharded blockchain verbindt verschillende Parachains in een enkel netwerk, waardoor ze veilig gegevens kunnen uitwisselen en transacties parallel kunnen verwerken. Het vergemakkelijkt upgrades automatisch zonder hard forks, gebruikmakend van een governance systeem beheerd door DOT native token houders.

Polkadot is gebouwd met behulp van Substrate, het modulaire framework dat de creatie van compatibele en speciaal gebouwde blockchains mogelijk maakt door het samenstellen van op maat gemaakte of vooraf gebouwde componenten.

Het polkadot netwerk wordt beveiligd met een GRANDPA consensus algoritme, op maat gemaakt voor de polkadot (een variant van een PoS genaamd met gedetailleerde informatie op de Polkadot wiki).

Polkadot is momenteel ook het meest waardevolle en veilige Proof-of-Stake platform, met geschatte beloningen van 13,66% per jaar met meer dan $12,5 miljard in staked waarde en meer dan 60% van de in aanmerking komende tokens staked. DOT kan worden ingezet op Polkawallet, via grote exchanges zoals Kraken en Binance, of door gebruik te maken van een Ledger Nano met Polkadot-JS.

De meest kritieke onderdelen van het Polkadot netwerk zijn Relay Chain, Parachains, Parathreads, en Bridges. We zullen meer vertellen over elk van deze in de volgende sectie.

De opbouw van Polkadot’s blockchain

Polkadot is een sharded multichain-netwerk, gecoördineerd door zijn layer 0 Relay Chain, dat transacties op meerdere chains parallel verwerkt, bekend als ‘Parachains’.

Parachains ontlenen hun beveiligingsniveau aan het gehele netwerk, waardoor de schaalbaarheid, upgradabiliteit en interoperabiliteit aanzienlijk worden verbeterd, de bottlenecks van verouderde blockchains worden geëlimineerd tewijl er via zogenaamde bridges verbinding wordt gemaakt met externe netwerken.

Polkadot gebruikt NPoS (Nominated Proof-of-Stake) als consensusmechanisme, ontworpen met de rollen van Validators, Collators, en Nominators, om de veiligheid van de chain te maximaliseren. Stakers die geïnteresseerd zijn in het onderhouden van het hele netwerk kunnen een validator node runnen, Collators onderhouden Parachain nodes, en DOT-houders kunnen tokens staken om deel te nemen als Nominators.

Relay chain

De Relay Chain is de ruggengraat van Polkadot’s netwerk en het is de belangrijkste communicatiehub tussen parachains. Validators op deze chain accepteren blocks van alle parachains en zorgen zo voor de veiligheid van het hele netwerk.

Parathreads

Parathreads lijken in technisch opzicht veel op parachains, maar zijn in economisch opzicht heel verschillend. Zoals we in de vorige paragraaf hebben gezegd, moeten parachains concurreren in veilingen om deel uit te maken van het netwerk. Aan de andere kant kan het parathread-slot vrijwel onmiddellijk en voor slechts een korte periode worden gehuurd.

Dit zorgt voor een andere manier om projecten op de Polkadot te runnen. Sommige van die projecten kunnen profiteren van het uitproberen van het netwerk voordat ze een uitgebreide parachain-slot kopen, anderen kunnen als parathread draaien voordat ze een veiling winnen voor een slot.

Parachains

Parachains zijn onafhankelijke blockchains die bovenop de Relay Chain zullen draaien en keten-specifieke functies aan het Polkadot netwerk zullen leveren. Elke parachain zal een gespecialiseerd doel dienen in het netwerk. Denk aan het hebben van een fijn afgestemde chain voor smart contracts, een andere chain die een stablecoin zal leveren voor betalingen tussen chains of een parachain die een gedecentraliseerde energie-industrie naar het netwerk zal brengen.

Elke parachain zal worden onderhouden door de collator die verantwoordelijk is voor het produceren van chain blocks. Parachains zullen ook profiteren van een gedeeld beveiligingsmodel dat wordt geleverd door de Relay Chain, zodat ze al beveiligd zijn tegen 51% aanvallen of iets dergelijks.

Er zal echter slechts een beperkt aantal parachains in het netwerk zijn (en het aantal zal in de toekomst toenemen) dus er is een systeem van publieke veilingen waar kandidaten voor parachains zullen moeten concurreren om hun eigen slot te verkrijgen

 

Bridges

Kan je je een modern blockchain-platform voorstellen dat volledig geïsoleerd van andere, reeds gevestigde netwerken draait? De auteurs van Polkadot in ieder geval niet en daarom hebben ze een speciaal soort parachain, genaamd de bridge. Bridges verbinden andere, reeds draaiende blockchains in het ecosysteem (zoals een BTC of ETH) en maken overdrachten van tokens mogelijk tussen Polkadot en netwerken van buitenaf.

Ecosysteem

Het Polkadot’s ecosysteem wordt elke dag groter omdat ontwikkelteams de voordelen van zo’n flexibel, effectief en veilig netwerk inzien.

Het verenigen van meerdere gespecialiseerde chains in één zeer schaalbaar, onderling verbonden netwerk stelt elke blockchain in staat om zijn volledig potentieel te bereiken voor elk real-world scenario ter voorbereiding van een nieuwe, gedecentraliseerde economie.

De projecten hoeven niet meer met elkaar te concurreren, ze kunnen nu samenwerken in het Polkadot netwerk zodat iedereen onafhankelijk kan worden van de gecentraliseerde wereld.

Enkele voorbeelden van projecten die al in ontwikkeling zijn:

 

  • Acala Network – stablecoin, denk aan MakeDAO
  • Energy Web Token – gedecentraliseerde energiemarkt
  • ChainX – brug voor interoperabiliteit
  • Robonomics – robotica, smart cities en industrie 4.0
  • Sora – gedecentraliseerde exchange

Tokens

Polkadot gebruikt zijn DOT-tokens voor verschillende doeleinden

  • Governance – Token houders kunnen stemmen voor protocol upgrades en nieuwe feature voorstellen.
  • Staking – Je kan jouw tokens staken ten gunste van het Polkadot’s security model. Eerlijke valideerders worden beloond door het netwerk voor hun stake.
  • Bonding – Parachains winnen hun slots door DOT-tokens te locken.
  • Kosten – Voor het doorgeven van berichten tussen de parachains 

DOT is ook inflatoir, dus er is geen maximaal aanbod zoals bij Bitcoin. De inflatie is ontworpen om het netwerk te stimuleren en dynamisch aan te passen aan de deelnamepercentages van de inzet, tot een maximum van 10% per jaar. DOT heeft momenteel een toewijzing van ongeveer 1 miljard tokens na de redenominatie van het netwerk.

De voordelen van Polkadot

De combinatie van deze infrastructuur en tokenomics levert Polkadot verschillende voordelen op voor gebruikers, waaronder:

 

  • Limitless Scalability – Parachains verbonden door bridges laten het nut van het netwerk groeien.
  • NPoS Consensus – Open en aanpasbaar consensusmechanisme om verschillende chains te hosten.
  • Cross-Chain Functionaliteit – Uitwisselbare gegevens en waardeoverdracht tussen chains.
  • Bestuursmechanisme – Duidelijk gedefinieerd bestuur van de gemeenschap.
  • Upgradeerbaarheid – Ondersteunt upgrades zonder dat hard forks nodig zijn.
  • Gebundelde beveiliging – Aangesloten parachains profiteren van gebundelde beveiliging via de Relay Chain van Polkadot, waardoor kwetsbaarheden van geïsoleerde smartcontracten worden voorkomen.
  • Defi-compatibiliteit – Defi vertrouwt op combineerbaarheid, cross-chain communicatie, waardeoverdracht en integratie, allemaal belangrijke onderdelen van Polkadot.

Waar staat Polkadot vooral om bekend?

Als we denken aan de meeste blockchains, proberen ze allemaal verschillende functies te ondersteunen en moeten ze allemaal wat afwegingen maken om dat te bereiken.

Maar in de Polkadot is het heel eenvoudig om een parachain te implementeren die zal dienen als bestandsopslag, een andere chain die gedecentraliseerd identiteitsbeheer zal bieden en een andere om betalingen in het hele ecosysteem mogelijk te maken door het creëren van een stablecoin. Stel je eens voor hoe effectief, eenvoudig en veilig gespecialiseerde blockchains kunnen zijn door alle codes over te slaan die normaal gesproken nodig zijn om een volwaardige chain te implementeren.

Polkadot biedt ook al een eenvoudige SDK (Software Development Kit) genaamd Substrate die het maken en implementeren van parachains eenvoudig zal maken. Je hoeft geen code meer vanaf nul te schrijven!

Conclusie

Interoperabiliteit en schaalvergroting zijn de volgende grote stappen in de blockchain industrie. Bitcoin presenteerde een revolutionaire verandering in de manier waarop mensen denken over valuta en decentralisatie en Ethereum en andere 2.0 blockchains brachten smart contracts in de industrie.

Polkadot is één van de grootste spelers die blockchain naar het 3.0 tijdperk gaat brengen, en dit zal het blockchain landschap voorgoed veranderen. Interoperabiliteit is het ontbrekende stuk dat de blockchain industrie wanhopig nodig heeft en het zal zeker veel interessante projecten en voorheen ongeziene use cases van gedecentraliseerde netwerken en valuta’s aantrekken.

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This