Weegt de FUD op tegen het bullish nieuws?

by | Jul 15, 2021

Na de beursgang van Coinbase, is nu ook Circle aan de beurt! Circle kondigde dit donderdag aan. Het zal een notering krijgen op de New York Stock Exchange, deels geleid door voormalig Barclays CEO Bob Diamond.

 

Circle is een wereldwijd financieel technologiebedrijf en de maker van USD-coin (USDC). Het levert betalingen en treasury-infrastructuur voor internetbedrijven. Zij zijn de belangrijkste exploitant van de op blockchain gebaseerde USD-coin (USDC), de snelst groeiende, gereguleerde, volledig gereserveerde dollar digitale valuta in de wereld. Momenteel bedraagt USDC in omloop meer dan 25 miljard dollar en heeft het meer dan 785 miljard dollar aan on-chain transacties ondersteund.

Na de aankondiging schreef Allaire in een tweet dat de transformatie van een privaat naar een publiek bedrijf  “een kans creëert voor Circle om ook aanzienlijk meer transparantie te bieden over het bedrijf dat we aan het bouwen zijn rond USDC en over de reserves die USDC ondersteunen.”

Wat houdt dit nu concreet in?

Als gevolg van deze berichtgeving hebben regelgevers en analisten in de sector gewaarschuwd dat een verlies van vertrouwen in stablecoins de cryptomarkten zouden kunnen destabiliseren en mogelijk zelfs zouden kunnen uitbreiden naar Wall Street.

Deze kwestie zou nog meer betekenis kunnen krijgen als Circle’s prognoses voor zijn eigen groei accuraat blijken te zijn. Puur omdat leidinggevenden van Circle gezegd hebben dat USDC in omloop volgend jaar tot $83 miljard waard zou kunnen zijn en tegen 2023 de $200 miljard zou kunnen bereiken.

Het nieuws in detail

Het bedrijf gaat in 2021 naar de beurs in een bedrijfscombinatie met Concord Acquisition Group (NYSE: CND), een beursgenoteerde special purpose acquisition corporation met $276 miljoen in trust.

CEO Jeremy Allaire deelde het volgende mee over het nieuwe partnerschap.

“Circle is opgericht met een missie om het wereldwijde economische systeem te transformeren door de kracht van digitale valuta en het open internet. We hebben enorme stappen gezet in de richting van het realiseren van deze visie, en door middel van deze strategische transactie en het uiteindelijke publieke debuut, zetten we een nog grotere stap voorwaarts, met het kapitaal en de relaties die nodig zijn om een internet financieel dienstenbedrijf op wereldschaal op te bouwen dat bedrijven overal kan helpen om zich te verbinden in een meer open, inclusief en effectief wereldwijd economisch systeem. We zijn verheugd om samen te werken met Concords directie- en investeringsteam, puttend uit hun decennialange ervaring met het wereldwijd laten groeien van financiële dienstverlenende bedrijven.”

Onder de voorwaarden van de overeenkomst zal een nieuwe Ierse holding zowel Concord als Circle overnemen om een beursgenoteerde onderneming te worden en te handelen op de NYSE onder het symbool “CRCL”.

De deal plaatst de nieuwe waardering van Circle op $4,5 miljard en de transactie zal naar verwachting worden afgerond in het vierde kwartaal van 2021. De aandeelhouders van Circle zullen na afronding van de transactie voor ongeveer 86% eigenaar blijven.

De belangrijkste zaken voor ons.

Nu je de details weet over dit nieuwstopic, zullen we dit eens fundamenteel onderbouwen. Is het zelfs een fundamenteel onderdeel in de maturiteit van de cryptomarkt? Wat is hier belangrijk aan en wat niet? Allemaal zaken die we jullie zullen toelichten.

Zoals we al eerder hebben vermeld in dit report, heeft Circle CEO Jeremy Allaire na zijn aankondiging een tweet thread gedaan waarin werd gehamerd op het denkproces waarom ze naar de beurs trekken.

Er zijn enkele punten bij die de aandacht waard zijn 

Sommige bedrijven zitten met het probleem dat ze denken dat alle crypto-investeerders een liberalistisch kantje hebben en dat ze opzoek zijn naar weerstand tegen censuur en decentralisatie. Het is ook daarom dat crypto moeite heeft om te groeien, uit schrik voor de reactie van de klanten. Maar het zit zo, als iets matuur wil worden, dan moet het wijdverspreid gebruikt en geadopteerd worden. Dus, het moet ook gereguleerd worden. Er zijn zeker twee verschillende groepen, namelijk de instituten en de retails.

Tether bijvoorbeeld, zij werken meer in functie van de retail en niet in functie van de financiële instellingen. Het is wel de grootste dollar stablecoin op de markt, omdat ze gekozen hebben voor de retail. Ondertussen heeft het asset meer dan $62 miljard aan market cap en is het uitgegroeid tot de meest populaire stablecoin.

Bekijk het zo: Tether gaat achter de crypto native aan en Circle gaat achter de corporaties en financiële instellingen aan.

Hier zijn er zich dus ook 2 kampen aan het vormen

USDC heeft duidelijk gekozen voor een veel meer gereguleerde en transparante benadering voor het bedienen van hun gekozen klantenbestand. De USD-coin heeft momenteel een marktkapitalisatie van ongeveer $26 miljard, wat meer dan 50 keer meer is dan 12 maanden geleden.

Om duidelijk te zijn, het feit dat Circle of Tether zich meer op één klantensegment richt dan op een ander, betekent niet dat zij uitsluitend dat segment bedienen. Veel particulieren gebruiken USDC en veel organisaties gebruiken Tether ook. Het is gewoon een gedachtengang van ons, meer niet.

Wat maakt deze ontwikkeling nu zo interessant?

De grote vraag is nu of er meer achter zit? Is het misschien een plan om de Verenigde Staten een digitale dollar te laten omarmen? Andere landen zoals China zullen hun fiat valuta digitaliseren, en Amerika zal zeker willen volgen. Een andere optie voor Amerika is dat ze zelf een digitale dollar creëren. Als ze kiezen om met Circle samen te werken dan zullen ze veel sneller vooruitgang boeken op korte termijn. Dit zit nu wel zeker in de kaarten. Tijd zal het uitwijzen. 

Als wij een oordeel over deze situatie zouden mogen vellen, dan denken wij dat ze het allemaal zelf willen gaan uitwerken. Het lijkt nochtans veel logischer dat de Federal Reserve, het Amerikaanse ministerie van Financiën en de Amerikaanse overheid gewoon gaan samenwerken met een transparante en gereguleerde financiële instelling als Circle. Uiteindelijk zou dit de invoering van echt digitale dollars versnellen. Vergeet niet dat de Federal Reserve ook een particuliere instelling is! Net zoals banken dat ook zijn.

 

Tot slot

Dit artikel is pure speculatie en technischer van aard dan het lijkt. Er is geen verandering in het monetaire beleid. Er is geen overdracht van macht van de overheid naar een bedrijf met winstoogmerk. We hebben het gewoon over het opwaarderen van de infrastructuur en de technologie van ‘s werelds reservevaluta. 

Hoe dan ook, het is spannend om te zien dat één van de grootste bedrijven in crypto besluit om de openbare markten te betreden. De publieke notering van Coinbase was een keerpunt voor de industrie. Deze zal minder media-aandacht krijgen, maar elke beursgang is een belangrijke stap voorwaarts.

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This