2021 het jaar van de Non-Fungible Tokens (NFTs)?

by | Jan 27, 2021

2017 ICO’s, 2018 Smart Contracts, 2019 Stablecoins, en 2020 DeFI. Het is tijd om de fakkel door te geven: Non-Fungible Tokens in 2021. Het eerste deel van een driedelige reeks! Enjoy!

Het is geen geheim dat mensen graag dingen verzamelen.

Het soort voorwerpen dat je verzamelt, hangt af van je specifieke interesses en passies en of die verzamelobjecten je op een emotioneel niveau aanspreken. Denk maar aan hoe je als kind Pokémonkaarten, postzegels, videospelletjes, boeken, posters en misschien zelfs knikkers of insecten verzamelde. Als volwassene ziet je verzameling er misschien heel anders uit. Misschien verzamel je nu modieuze tassen en schoenen, technische gadgets, antiek of kunstwerken. Of misschien verzamel je nog steeds dezelfde dingen als toen je kind was.

Maar wat als je fysieke verzameling kan worden uitgebreid naar een digitale en virtuele wereld? Wat als UFC-fans hun favoriete momenten van Conor McGregor (of een andere vechter) kunnen verzamelen en bezitten? Wat dacht je ervan als Nike-fans virtuele spelwerelden kunnen doorkruisen terwijl ze je favoriete schoenen aantrekken? Wat als je nu die draak die je stiekem altijd al wilde hebben, kunt bezitten in een virtueel huis? Voor de kunstverzamelaars onder ons: stel je voor dat je een virtuele galerij van digitale kunstwerken hebt die je in je zak kunt steken en mee kunt nemen om aan je vrienden en familie te laten zien. Wat dacht je van het bezit van gedenkwaardigheden van je favoriete beroemdheden en rariteiten van achter de schermen? Wel, je hoeft het je misschien niet veel langer voor te stellen, want de opkomst van non-fungible tokens (NFT’s) in de cryptowereld gaan jouw stoutste fantasieën en dromen echt maken, het is praktisch levensecht. En hier is een heads-up voor Star Trek fans, je kunt binnenkort William Shatner’s herinneringen ‘ge-tokenized’ bezitten in de vorm van trading cards, met onder andere een schrijnende afbeelding van Shatner die zijn oude vriend Leonard Nimoy omhelst.

NFT’s zijn de afgelopen maanden wereldwijd het onderwerp geweest en is een sterke kanshebber om de aandacht te stelen in de cryptowereld van 2021. De relatief korte geschiedenis van de cryptowereld is gekenmerkt door golven van trends: de 2017 ICO boom, 2017-18 smart contract platform era, 2018-19 stablecoin era, en 2020 DeFi rage. Hoewel DeFi de focus is geweest voor het grootste deel van 2020, hebben NFT’s gestaag aan tractie gewonnen in de afgelopen maanden. Ilya Abugov, projectmanager bij DappRadar, vertelde onlangs aan Cointelegraph: “Er is op dit moment meer hype rond NFT’s. Tot op zekere hoogte is het een uitbreiding van het DeFi enthousiasme.”

“De relatief korte geschiedenis van de cryptowereld wordt gekenmerkt door golven van trends: de ICO-hausse van 2017, het smart contract platform tijdperk van 2017-18, het stablecoin tijdperk van 2018-19, en de DeFi rage van 2020.”

Wat maakt een Token Non-Fungible?

NFT’s zijn tokenized versies van een non-fungible asset zoals kunstwerken, vastgoed of verzamelobjecten. Non-fungible assets bezitten eigenschappen en individuele kenmerken die ze uniek en waardevol maken.

Kijkend naar de komst van cryptocurrency, is de cryptowereld de afgelopen tien jaar gedomineerd geweest door fungible currencies. “Fungibility” is een complex idee met een eenvoudig uitgangspunt. Het spreekt over de inwisselbaarheid van een asset, waarbij twee items fungibel zijn indien het uitwisselen ervan zinloos is. Als twee mensen bijvoorbeeld een dollarbiljet met elkaar ruilen, is er geen verschil in waarde of betekenis bij de ruil. Deze transactie/uitwisseling zou pas non-fungible worden als één van beiden zich zou bekommeren om het serienummer van het dollarbiljet en waar het gemaakt is.

Klik op afbeelding om te vergroten

In andere zin zijn NFT’s eigenlijk alles wat uniek en zeldzaam is in de wereld. Herinner je je het bovenstaande voorbeeld van een favoriet moment van Conor McGregor? Er zal waarschijnlijk nooit een exacte replica of herhaling van dat moment zijn, dat is wat het uniek en waardevol maakt. Door die spectaculaire knock-out te tokeniseren en de unieke eigenschappen ervan in een smart contract te schrijven, kunnen fans hun favoriete momenten bezitten of verhandelen. NFT’s kunnen worden gebruikt om een verscheidenheid aan assets te vertegenwoordigen, zoals virtuele verzamelobjecten, in-game items, virtuele assets, digitale kunstwerken, vastgoed en meer. Maar omdat elk token uniek is, kunnen ze niet met hetzelfde gemak of verwisselbaarheid worden uitgewisseld zoals fungible assets dat kunnen. Je kunt bijvoorbeeld een zeer zeldzame, oude en waardevolle auto niet ruilen met een gewone auto.

Een andere reden waarom NFT’s anders zijn dan cryptocurrencies, die fungible zijn, is omdat ze ondeelbaar zijn en je er geen fractie van kunt verhandelen, zoals je dat met Bitcoin wel kunt. Je kunt bijvoorbeeld niet een fractie van een concertkaartje uitknippen en naar een vriend sturen. Geen van jullie beiden komt voorbij de beveiliging met een deel van een kaartje.

In tegenstelling tot Bitcoin, dat een aanbod heeft van 21 miljoen identieke coins, hebben NFT’s individuele kenmerken die hen onderscheiden. (Bron Cointelegraph)

De opkomst van NFT’s: Waarom krijgen ze nu pas aandacht?

Netto NFT market cap evolutie 2017-2020. (Bron: Cointelegraph)
Klik op afbeelding om te vergroten

NFT’s zijn geen nieuw concept en het eerste NFT-achtige token was de introductie van Bitcoin 2.X (aka gekleurde munten) in 2012. In termen van marktkapitalisatie groeide de NFT-industrie in 2019 met 17% en er werd voorspeld dat deze tegen het einde van 2020 met 50% zou groeien. Deze marktkapitalisatie is fascinerend, want het representeert meer dan $ 200 miljoen aan bruto waarde gecreëerd vanuit het niets in minder dan twee jaar.

Volgens NFT-databron NonFungible.com is de NFT-verkoopactiviteit sinds september 2020 drastisch toegenomen en is deze hoger gebleken dan voorgaande maanden van het jaar.

 

De NFT omzet kwam dicht bij de $1 miljoen in de eerste week van september 2020 toen het blockchain-gebaseerde fantasie voetbal kaartspel Sorare meer dan 221.000 dollar aan omzet bereikte.

Dit momentum vertoont geen teken van vertraging, aangezien er voor $2 miljoen aan NFT’s werden verhandeld in de eerste week van december 2020. Volgens CoinGecko, heeft de NFT marktkapitalisatie de voorspelling van 2020 overschreden en heeft het meer dan $550 miljoen bereikt.

Een overzicht van het totale aantal USD dat tussen 8 dec 2019 en 8 dec 2020 via de NFT-projectgeschiedenis is getransfereerd. Visualiseert de recente toename van overgemaakte NFT’s in USD, vooral in vergelijking met de eerste drie en laatste drie maanden van het jaar. (Bron: NonFungible.com)

Klik op afbeelding om te vergroten

CryptoKitties boom in november 2017

 

Eén van de eerste NFT-projecten die echt explodeerde en veel aandacht kreeg, was de hausse van CryptoKitties in november 2017. CryptoKitties is een spel, gebouwd op de Ethereum blockchain, waarmee gebruikers virtuele katten kunnen verzamelen, fokken en ruilen. Het spel staat erom bekend dat het in 2017 het Ethereum-netwerk vertraagde vanwege de grote hoeveelheid activiteit die het aanwakkerde en is een voorbeeld van een blockchain use case die gericht is op entertainment en recreatie in plaats van valutaproducten.

Deze virtuele katten zijn blijkbaar aantrekkelijk genoeg om miljoenen dollars te verplaatsen, en de zeldzamere katten worden gewaardeerd op honderden dollars per stuk.

Dapper Labs, het bedrijf achter CryptoKitties, had het eenvoudige doel om een miljard mensen kennis te laten maken met blockchain. Mede-oprichter Mik Naayem legt uit dat ze besloten om zich te richten op entertainment en de gaming ruimte omdat het een “gemakkelijkere manier is om mensen kennis te laten maken met decentralisatie” en “gamers zijn de perfecte doelmarkt omdat ze reeds de virtuele currencies en virtuele werelden begrijpen.” Hij gaat verder met te verklaren:

Dragon, de duurste CryptoKitty die tot nu toe verkocht werd voor maar liefst 600 ETH (ongeveer 170.000 dollar op dat moment)

“Toen we CryptoKitties creëerden, probeerden we te testen of we mensen die nog nooit een blockchain hadden gebruikt, zover konden krijgen om het te gebruiken… en te begrijpen waarom het anders en waardevol is.”

 

Daar zijn ze goed in geslaagd, want CryptoKitties leerde nieuwe gebruikers over blockchain en introduceerde het concept van NFT’s bij honderdduizenden mensen.

Na de hausse van CryptoKitties eind 2017 bleef de NFT-marktplaats gedurende 2018 en 2019 tamelijk stagneren. Het jaarverslag van NonFungible bestempelde 2019 als het jaar van stabilisatie voor het NFT-ecosysteem, omdat het een “fase van consolidatie en stabilisatie” inging na de ICO-gekte. Het rapport identificeert hoe de meeste NFT-projecten een slechte retentiegraad hadden in de afgelopen twee jaar, waarbij de overgrote meerderheid van de projecten in 2019 drie maanden of minder werden gebruikt. Verder onthult het rapport dat slechts iets meer dan 10% van de nieuw gecreëerde NFT assets circuleerden in de loop van het jaar, een percentage dat vergelijkbaar is met 2018.

De dollarwaarde van overgemaakte NFT’s verdrievoudigde tot een hoogtepunt van $159 miljoen in 2018 en daalde tot $152 miljoen in 2019. (Bron: Cointelegraph)

Ondanks de terugval na de aanvankelijke opwinding van 2017, ontstaan er voortdurend nieuwe ontwikkelingen in de NFT-ruimte en hebben vooral de afgelopen maanden verschillende activiteiten en projecten de aandacht getrokken. Projecten hebben een recordomzet bereikt, zoals het recente op Bitcoin-code geïnspireerde kunstwerk dat voor meer dan $130.000 werd verkocht of de op blockchain gebaseerde ruilkaart van Paris Saint-Germain-spits Kylian Mbappé die voor $66.850 werd verkocht.

Hoewel de CryptoKitty Dragon nog steeds het record van de duurste non-fungible token ooit verkocht draagt, zijn twee van de duurste NFT’s die in 2019 zijn verkocht de one-of-a-kind digitale sportwagen F1 Delta Time Apex Race Car “1-1-1” (415,9 ETH, $ 113.124) en een stuk land met de naam The Secret of Satoshi’s Tea Garden in het virtual reality platform Decentraland (1,3M MANA, $ 80.663). Zelfs beroemdheden zijn zich gaan bezighouden met NFT’s, zoals Paris Hilton die in augustus een cryptografische tekening van haar huiskat Munchkin veilde voor 40 ETH (op dat moment $17.000 waard) waarmee ze geld inzamelde voor goede doelen.

 

Met al het lawaai dat NFT’s hebben gemaakt, hebben grote bedrijven en grote merken interesse getoond en zich in de industrie betrokken gemaakt. Verschillende van de grootste merken ter wereld zijn nu bezig met het ontwikkelen van blockchain gebaseerde games, collectibles en virtuele werelden.

Deze omvatten National Basketball Association (NBA), National Football League (NFL), Ultimate Fighting Championship (UFC), Formule 1, Louis Vuitton, Samsung en Nike om er een paar te noemen. De betrokkenheid van deze grote merken is een belangrijke stap in de richting van mainstreamadoptie van NFT’s, omdat nieuwe gebruikers kennismaken met het concept van NFT’s via kanalen waar ze gepassioneerd over zijn en waar ze al bekend mee zijn.

Verschillende van de grootste merken ter wereld ontwikkelen nu op blockchain gebaseerde games, collectibles en virtuele werelden. Deze omvatten National Basketball Association (NBA), National Football League (NFL), Ultimate Fighting Championship (UFC), Formule 1, Louis Vuitton, Samsung en Nike om er een paar te noemen.

Wordt vervolgd….

Zo, dit was alweer het eerst deel van een mooi schrijven door Ruben Merre, CEO van NGRAVE. In de volgende delen zullen we spreken over de volgende topics:

  • Hoe werken NFT’s? Laten we een beetje nerdy worden
  • Kenmerken van NFT’s – Dit is wat ze aantrekkelijk maakt!
  • Waarom zijn NFT’s zo opwindend?

 

Tot snel!

Over de auteur

Ruben Merre,
Founder & CEO NGRAVE

Ruben Merre is een tech-ondernemer, polyglot, levenslange leerling, oprichter en CEO van NGRAVE, het digital-asset security bedrijf achter "ZERO", de veiligste cryptocurrency-wallet ter wereld.

Sinds 2018 werken Ruben en zijn team samen met de top in nanotechnologie, cryptografie en hardwarebeveiliging, evenals met opiniemakers zoals Jean-Jacques Quisquater, de beroemde hoogleraar cryptografie en tweede referentie van de bitcoin-paper. Het resultaat: een echte end-to-end-oplossing voor het beheer van digitale activa, met maximale beveiliging (EAL7, de hoogste veiligheidscertificering ter wereld) en een intuïtieve gebruikersinteractie.

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This