De 2020 DeFi gids. Lees hier het derde deel, geschreven door Ruben Merre, CEO van NGRAVE

by | Dec 2, 2020

Decentralized Finance (DeFi) is het afgelopen jaar een hot topic geworden en sommige mensen speculeren dat we iets zien dat lijkt op de ICO rally van 2017.

De DeFi markt ziet een snelle groei in gebruikers en volume, vooral in het uitleen-/opnamensegment.

De DeFi hype

Er is een nieuwe trend ontstaan – “yield farming” – het uitlenen van tokens op de uitleenprotocollen van DeFi of het deel uitmaken van een market making pool om een hoog rendement te behalen, ligt vaak vele malen hoger dan bij de typische commerciële bankspaarrekening.

Deze beweging trok zoveel aandacht dat er al talloze gidsen bestaan over hoe men verschillende assets kan “bewerken” op verschillende platformen: Maker, Compound, Curve, Ren Protocol, Curve, Synthetix, Balancer enzovoort. Vandaag gaan we de voordelen hiervan bespreken. Enjoy

De DeFi rage en zijn exponentiële groei is aangedreven door de potentiële voordelen en de altijd aanwezige “fear of missing out”. In het bijzonder kan de “FOMO” van DeFi worden toegeschreven aan de geestverruimende hoge opbrengsten die worden beloofd door de yield farming projecten, die inspelen op de menselijke zwakheid en het verlangen om snel rijk te worden (met weinig tot geen moeite of verantwoordelijkheid).

De opbrengst van yield farming projecten kan variëren van een hallucinerende jaarlijkse opbrengst (APY) van 500% tot een lage APY van 0,57%, met tal van projecten in het middensegment.

De verleiding van de enorme opbrengsten is moeilijk te weerstaan en lokt velen naar DeFi zodat ze de zogenaamde “Yield Farming” kunnen uitoefenen, zonder dat ze de risico’s ervan begrijpen.

Laten we voor nu de risico’s van DeFi op de achterbank zetten en de vele voordelen en mogelijkheden die DeFi zo interessant maken in de kijker zetten.

De voordelen

1. Gedecentraliseerd

Snelle smart contractuitrol met weinig tot geen menselijke tussenkomst en tegen gereduceerde kosten!

Het decentrale karakter en het uitsluiten van tussenpersonen van allerlei transacties is één van de belangrijkste voordelen van DeFi.

Bovendien kunnen de smart contracts, in plaats van gecentraliseerde systemen of menselijke poortwachters, snel en zonder menselijke tussenkomst worden ingezet, en dit tegen een lagere kost.

Het gebrek aan tussenpersonen betekent ook dat de gebruikers hun geld niet hoeven toe te vertrouwen aan derden en dat ze dus rechtstreeks controle hebben over hun fondsen.

2. Transparant

Men kan elke transactie die zich op de blockchain voordoet controleren.

DeFi codes en transacties zijn transparant op de blockchain, zodat iedereen ze kan bekijken of controleren.

Deze transparantie schept vertrouwen bij de gebruikers omdat iedereen de mogelijkheid heeft om de functionaliteit van een contract te controleren en te begrijpen of om bugs te vinden.

Hoewel de transactie-activiteit voor iedereen openbaar is, zijn ze standaard gepseudonimiseerd, zodat de privégegevens van een gebruiker nog steeds beschermd zijn.

3. Wereldwijd, zonder toestemming en inclusief.

Overal en altijd!

DApps zijn ontworpen om globaal, “permissionless” en inclusief te zijn. Dit betekent dat iedereen, waar dan ook en wanneer dan ook, toegang kan krijgen tot dezelfde DeFi diensten en  netwerken. Op voorwaarde dat ze een internetverbinding hebben.

In tegenstelling tot de traditionele financiële diensten, die meestal vereisen dat je lange formulieren met persoonlijke gegevens moet invullen en bepaalde beperkingen hebben, kan iedereen dApps aanmaken en gebruiken vanuit zijn of haar crypto wallets. 

4. Interoperabel

Open source maakt een lego-achtige samenstelling mogelijk

De codes achter de DeFi apps zijn open source en openbaar voor iedereen om te bekijken, zodat iedereen nieuwe apps kan “componeren” met de code als bouwstenen.

De samenstelbaarheid van DeFi leent zich voor oneindige mogelijkheden omdat de DeFi apps als “money legos” in elkaar kunnen worden gezet om nieuwe financiële producten te bouwen. Zo kan een gebruiker bijvoorbeeld de stablecoin DAI kopen en deze vervolgens uitlenen op Compound om rente te verdienen.

5. Mogelijkheid om te verdienen.

Hogere rente tegen lagere kosten.

De rentetarieven van de centrale banken wereldwijd zitten op jammerlijke cijfers en lijken alleen maar slechter te worden naarmate de jaren verstrijken.

De huidige Amerikaanse rente FED (basisrente) is 0,250%, de Britse rente BoE (basisrente) is 0,100% en de Europese rente ECB (basisrente) is 0,000%. DeFi biedt de gebruikers de mogelijkheid om te verdienen via de rente van de uitleenplatforms (zoals hierboven vermeld) of via yield farming.

Omdat de tussenpersonen en de centrale banken uitgeschakeld zijn, verdienen de gebruikers meestal een hogere rente.

Tot slot

Het zal interessant zijn om te zien hoe de DeFi hype zich zal ontwikkelen, hoeveel de DeFi markt na afloop van de hype-cyclus zal teruglopen. Het is moeilijk te zeggen hoe deze periode de wereldwijde crypto markt precies zal beïnvloeden.

Zal het ertoe leiden dat ontwikkelaars DeFi projecten alleen maar maken omwille van de ” ICO-bubble”?

Een ander interessant onderwerp is hoe de DeFi sector het zal doen met de Staking sector, aangezien een deel van de DeFi sector gericht is op passieve opbrengst, het gaat vooral om Ethereum 2.0-plannen, aangezien de meeste projecten gebaseerd zijn op ETH. Het zal allemaal afhangen van de stimulansen die de projecten bieden, aangezien de meeste investeerders een hogere APY zullen volgen, en het doet ons afvragen of DeFi “yield farming” het economische model van ETH 2.0 zal beïnvloeden.

Het is ook intrigerend of er grote DeFi projecten zullen zijn die gebouwd zijn op andere netwerken dan Ethereum.

Over de auteur

Ruben Merre,
Founder & CEO NGRAVE

Ruben Merre is een tech-ondernemer, polyglot, levenslange leerling, oprichter en CEO van NGRAVE, het digital-asset security bedrijf achter "ZERO", de veiligste cryptocurrency-wallet ter wereld.

Sinds 2018 werken Ruben en zijn team samen met de top in nanotechnologie, cryptografie en hardwarebeveiliging, evenals met opiniemakers zoals Jean-Jacques Quisquater, de beroemde hoogleraar cryptografie en tweede referentie van de bitcoin-paper. Het resultaat: een echte end-to-end-oplossing voor het beheer van digitale activa, met maximale beveiliging (EAL7, de hoogste veiligheidscertificering ter wereld) en een intuïtieve gebruikersinteractie.

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This