Verschillende landen in de wereld worden gekweld door hyperinflatie met een piekende werkloosheid.
De bevolking heeft geen andere keuze dan de nationale munt van haar land los te laten en is op zoek naar andere manieren, naar platforms, naar assets die kunnen helpen bij het behoud van hun rijkdom.
In dit artikel worden enkele van de problemen geschetst waarmee landen met een hoge inflatie en hun bevolking te maken hebben en waarom dit hun zoektocht naar een store of value buiten de nationale valuta’s die zij voor hun dagelijkse transacties gebruiken, drijft.
Goud is een potentiële safe haven vanwege zijn anti-inflatoire eigenschappen, maar het beleggingsrendement is de afgelopen tien jaar zeer bescheiden geweest.
De aandelenmarkten worden kunstmatig opgeblazen door steeds nieuwere en grotere stimuleringsprogramma’s, waarbij het laatste programma van de VS $6T in de economie injecteert – dat is meer dan alle vorige stimuleringsrondes samen. Dit leidt er ongetwijfeld toe dat sommige beleggers zich opnieuw wenden tot goud als potentiële hedge.
Maar voor de meeste, vooral landen met hyperinflatie, ligt de risico-rendementsverhouding van het beleggen in cryptocurrency’s – waarvan de meeste nog steeds met een 50% reductie ten opzichte van hun all-time high handelen – op zijn minst een gegronde reden om crypto als een optie te beschouwen.
Het artikel onderzoekt verder de veronderstelling van crypto als een kandidaat voor vermogensbehoud en vergelijkt verschillende categorieën, waaronder Bitcoin, stablecoins en CBDCs.
Wat is de mening van Ruben Merre (CEO Ngrave) over de situatie van deze ‘asset classes’?
Goud is doorgaans een goede hedge tegen de komende inflatie, toch zijn de beleggingsresultaten van de afgelopen tien jaar op zijn zachtst gezegd relatief klein.
De beursindexen zijn op hun beurt op een historisch hoogtepunt gekomen, terwijl de onderliggende economieën te maken hebben met verschillende negatieve krachten in de strijd tegen COVID-19.
Als het gaat om cryptocurrency’s en de cryptowereld, heeft de meerderheid van de mensen in de samenleving een ongunstige indruk: het is niet te vertrouwen, onzeker en onstabiel.
Negatief nieuws over prijscrashen, financieel verlies, hackers en criminele betrokkenheid zijn meer de norm dan de uitzondering, waardoor de reputatie van crypto in alle grijstinten wordt gekleurd.
Toch lijken burgers in landen met een hoge inflatie naar deze relatief nieuwe asset class te vluchten, op zoek naar behoud van welvaart. In dit artikel worden een aantal problemen geschetst waarmee landen en hun bevolking te maken hebben, potentiële safe haven assets komen naar voren, de beweegredenen achter crypto-gebaseerde oplossingen en belangrijke reflecties om te maken bij het overwegen van een crypto wallet.
Wanneer de hyperinflatie landen overspoelt met werkloosheid.
In 2014 bereikte de inflatie in Venezuela de hoogste van de wereld: 69%. De daaropvolgende jaren bleef het land zijn records verbrijzelen, waarbij de hyperinflatie jaar na jaar steeg en in 2018 een verbazingwekkende 1.700.000% bereikte.
Op dat moment besloot de Venezolaanse regering te stoppen met het publiceren van officiële inflatiecijfers. Dit bracht Bloomberg ertoe om zijn eigen schattingen te maken door de “Cafe Con Leche Index” in te voeren, die maar één ding volgt: de prijs van een kopje koffie in Venezuela.
Hoewel deze niet zo geavanceerd is als een conventionele consumentenprijsindex, heeft Bloomberg ook zijn verdiensten: het is tastbaar; het wordt regelmatig bijgewerkt; en, gezien het feit dat het een product controleert dat dagelijks door Venezuelanen wordt geconsumeerd, zorgt het voor een unieke close-up van de inflatie in het land.
Dan is er ook nog de Bloomberg Misery Index:
Een latere versie van Arthur Okun’s misery index – waarbij landen worden beoordeeld op basis van hoe “miserabel” hun economie is, gemeten aan de hand van het werkloosheids- en inflatiepercentage.
Venezuela, Argentinië, Zuid-Afrika, Turkije en Colombia lopen al een paar jaar voorop in de index. En ja, Venezuela is al 6 jaar de onbetwiste nummer één.
“In 2014 bereikte de inflatie in Venezuela 69%, de hoogste ter wereld. De volgende jaren bleef het land records verbrijzelen, met een jaar na jaar stijgende hyperinflatie, die in 2018 een verbazingwekkende 1.700.000% bereikte.”
De Centrale Bank van Venezuela
De Bloomberg Misery Index 2020 met de top 5 van de meest en minst miserabele economieën uit 60 landen. Bron: Bloomberg.
Samengevat
De waarde van één Amerikaanse dollar in Venezolaanse bolívares fuertes (vóór 20 augustus 2018) en bolívares soberanos op de parallelle (of zwarte) markt door de tijd heen.
De verticale lijnen vertegenwoordigen elke keer dat de munt 90% van zijn waarde heeft verloren, wat sinds 2012 acht keer is gebeurd. De grafiek toont aan dat de munt vanaf maart 2020 ongeveer 750 miljoen keer minder waard is dan in augustus 2012.
Sinds het begin van de presidentiële crisis in Venezuela in januari 2019 is de curve minder steil dan voorheen, wat betekent dat het tempo waarin de waarde verloren gaat – de inflatie – vertraagd.
De Argentijnse peso heeft een vergelijkbaar patroon als Venezuela en heeft in de afgelopen vijf jaar 90% van zijn waarde verloren ten opzichte van de Amerikaanse dollar.
Het vertrouwen in de Turkse lire is ook sterk gedaald, aangezien de inflatie alleen al in 2020 12% bedroeg, terwijl de rente op spaarrekeningen daalde van 8,5% naar 8,25%.
Door de COVID-19-pandemie worden de zaken voor deze economieën alleen maar erger. Met als gevolg nationale lockdowns, reisbeperkingen, wijdverbreide werkloosheid, een lagere vraag naar consumptiegoederen en een minimale bedrijfsactiviteit. Aangezien de economische omstandigheden ongunstig blijven en de fiatvaluta’s in deze landen nog steeds aan waarde inboeten, wenden de burgers zich tot andere vormen van investeringen en handel om de intrinsieke waarde van hun assets te beschermen.
Tot slot blijven de G8-landen niet gespaard van een stijging of daling van de Misery-ladder, waardoor de VS vijfentwintig plaatsen naar boven springt, te midden van de toegenomen werkloosheid in de VS onder de Trump-regering.
Crypterium schreef ook een geweldig artikel over: ‘Hoe Bitcoin de Venezolanen helpt de hyperinflatie te overleven’. Terwijl de Venezolaanse regering worstelt om controle te krijgen over wat een onstuitbare golf van hyperinflatie lijkt te zijn, wenden burgers zich steeds meer tot Bitcoin en andere digitale valuta’s om hun inkomen en spaargeld te beschermen tegen de verzwakking van de Bolivar.
De inflatie van de Argentijnse Peso bedroeg alleen al in de laatste 12 maanden meer dan 20% (gegevens van september 2020); Bron: XE.com.
En zoals Carlos Hernández, een Venezolaanse econoom en medewerker van Caracas Chronicles, schreef in de New York Times: ‘Bitcoin heeft mijn familie gered!’ “Grenzeloos geld” is meer dan een modewoord als je in een instortende economie en een instortende dictatuur leeft.
Inflatie is een terugkerend onderwerp van gesprek in de economie en op de financiële markten, hetgeen wat ook door Lukas Wiesflecker wordt vermeld in zijn artikel waarin hij spreekt over de voordelen van het investeren in tastbare assets.
De zoektocht naar safe haven assets
Een ‘safe haven’ asset wordt gedefinieerd als ‘een belegging waarvan wordt verwacht dat deze in tijden van marktturbulentie in waarde zal toenemen of behouden blijft’.
Bij het beschouwen van een store of value, die verwijst naar langdurige kapitaalopslag, is goud historisch gezien het eerste wat in het oog springt.
Hoewel goud de neiging heeft om zich te beschermen tegen inflatie, is het rendement van goud de afgelopen tien jaar zeer wisselvallig geweest als het gaat om de reële beleggingsresultaten.
Als men bijvoorbeeld in 2012 goud had gekocht, had men tot midden 2020 moeten wachten om daadwerkelijk een (bescheiden) positief rendement te behalen over een periode van 8 jaar.
Pas als we kijken naar de ‘echte’ lange termijn, dat wil zeggen na het laatste decennium, wordt het duidelijk dat het goud sinds ten minste het begin van de jaren 70 een opwaartse trend heeft doorgemaakt.
Prijsprestaties van goud over de periode 1973-2020. Bron: Goldprice.org
In een andere asset classes blijft de beurs in brand staan en is het de langste historische bullmarkt die we ooit hebben gezien die de afgelopen jaren in een constant tempo recordhoogtes heeft bereikt.
De gegevens suggereren dat er een significante correlatie bestaat tussen de stijgende aandelenmarkten en de omvang van de stimuleringsmaatregelen.
De VS is een goed voorbeeld, wanneer de economie van de VS alleen al in 2020 een injectie van $6T aan nieuwe stimuleringsuitgaven krijgt, wat meer is dan alle voorgaande rondes van quantitative easing (QE) bij elkaar genomen.
Hoewel dergelijke stimuleringsprogramma’s de aandelenkoersen kunnen opdrijven, is de echte link met de onderliggende economie steeds vager geworden.
De werkloosheidscijfers bereiken nieuwe hoogtepunten en de economieën vertonen progressieve tekenen van een vertraging tot zelfs een verlammende werking, vooral in de huidige COVID-19-context.
De risico-rendementsverhouding van investeringen in de aandelenmarkt is op dit moment – op zijn zachtst gezegd – twijfelachtig.
Deze grafiek laat zien hoe de beurskoersen stijgen wanneer de Fed in de Quantitative Easing (QE) modus gaat, en hoe ze dalen wanneer het programma stopt of wordt afgebroken (Quantitative Tapering /QT). Bron: Real Investment Advice / Real Investment Advice.
De prestaties van Nasdaq 100 sinds de marktcrash van 2008 lijken op de typische ‘asset bubbles’, waarbij sinds 2011 voortdurend nieuwe ‘all time highs’ worden geboekt (de getoonde prestaties zijn afkomstig van een QQQ ETF, die de bewegingen van de Nasdaq100 volgt). Bron: Analyse van de Tradingview chart.
Hebben cryptocurrency’s het potentieel om als safe haven te dienen?
Maar hoe zit het met crypto? Wel, cryptocurrency’s hebben een langdurige ‘bear market’ achter de rug die begin 2018 van start ging. Bitcoin heeft in december 2018 een dieptepunt van 15 maanden bereikt rond de $3.300 en bevindt zich momenteel in de herstelmodus.
Maar het is op weg naar stijgend niveau met een prijs die rond en boven de $10K zweeft in de afgelopen weken – ondanks dat het nog steeds ongeveer 50% onder het vorige record van $19.783,06 ligt (in december 2017).
De relatief kleine omvang van de crypto-markt ($340 miljard op het moment van schrijven) in vergelijking met andere asset classes heeft populaties van top “ellende” landen ertoe aangezet om na te denken over de potentiële safe haven aard van bitcoin en andere spelers in de crypto ruimte.
Bitcoin is van specifiek belang, omdat het door velen wordt uitgeroepen tot een echte store of value.
Als er al sprake is van een zelfvoorzienende profetie, dan is dit de drijvende kracht achter deze profetie, indien voldoende investeerders dit ook geloven. Maar de meest intrigerende factor, vooral voor degenen die gekweld worden door hyperinflatie, is juist het omgekeerde kenmerk van bitcoin: het heeft in feite een deflatoir karakter.
Er kunnen maar 21 miljoen bitcoins worden gemined, een sterk contrast met al die centrale banken die geld blijven bijdrukken. Met meer dan 45 miljoen miljonairs in de wereld kan minder dan de helft van hen een volle Bitcoin of meer bezitten. Veel cryptocurrency’s hebben een vergelijkbaar deflatoir karakter.
Bitcoin is een deflatiemiddel. Totaal aantal ‘geminede’ bitcoins en de verwachte bitcoin-inflatie. Bron: github.
Aangezien ze niet door regeringen worden bestuurd, blijven cryptocurrency’s stabiel, zelfs wanneer een land te kampen heeft met economische problemen en instabiliteit. Aangezien het ‘niet gesteund worden door de overheid’ vroeger één van de redenen was om cryptocurrency’s te vermijden, is het nu één van de redenen waarom crypto aan populariteit wint.
Noch regeringen, noch individuen kunnen cryptocurrency’s devalueren omdat ze er niet meer van kunnen maken. Bovendien neemt de waarde van cryptocurrency’s toe en stabiliseert deze naarmate meer mensen er gebruik van maken. Binnenlandse of internationale transacties en trading met cryptocurrency’s verlopen ook sneller en goedkoper dan met traditionele valuta’s. Betalingen kunnen aan iedereen waar ook ter wereld gebeuren en dit in enkele seconden in plaats van uren of dagen, zonder al te veel kosten.
Transacties worden ook gecodeerd, waarbij persoonlijke gegevens en wachtwoorden alleen zichtbaar zijn voor de eigenaar. Gezien deze en andere voordelen, neemt het vertrouwen in cryptocurrency’s toe, omdat het mensen helpt de controle over hun financiële situatie te herwinnen, terwijl het een omgeving van veiligheid voor het vermogen en bescherming tegen inflatie biedt.
In het bijzonder hebben mensen die in landen met hyperinflatie leven een eerdere en grotere bereidheid ontwikkeld om over te stappen naar cryptocurrency’s als potentiële betrouwbare aanwinst en waardevastheid. Blockchain analysis bedrijf Chainalysis, wijst er in zijn onderzoek op dat Venezuela een uitstekend voorbeeld is van wat de adoptie van cryptocurrency in ontwikkelingslanden drijft en hoe burgers het gebruiken om economische instabiliteit te verminderen.
Onze gegevens tonen aan dat Venezuela meer gebruik maakt van cryptocurrency wanneer de binnenlandse valuta van het land waarde verliest aan de inflatie. Wat suggereert dat Venezuela zich tot cryptocurrency wendt om het spaargeld dat ze anders zouden verliezen, te behouden. We zien dit patroon ook in andere Latijns-Amerikaanse landen, evenals in Afrika, Oost-Azië en elders opduiken.
Chainalysis’ 2020 Global Crypto Adoption Index plaatst Venezuela, Zuid-Afrika en Colombia in de top 10, Argentinië op 28 en Turkije op 29.
Venezuela is een uitstekend voorbeeld van wat de cryptocurrency adoptie in ontwikkelingslanden drijft en hoe burgers het gebruiken om economische instabiliteit te verminderen. Onze gegevens tonen aan dat Venezuela meer gebruik maakt van cryptocurrency wanneer de binnenlandse valuta van het land waarde verliest aan de inflatie, wat suggereert dat Venezuela zich tot cryptocurrency wendt om het spaargeld dat het anders zou verliezen, te behouden.
Bron – Chainalysis (“De 2020 Global Crypto Adoption Index”: Cryptocurrency is a Global Phenomenon) –
Dit zegt David Mercer, chief executive van de Londense LMAX Exchange, die een cryptocurrency tradingfaciliteit exploiteert:
“Bitcoin is digitaal goud – het is een echt alternatief voor de traditionele safe havens”,
Dit is een citaat uit een artikel van Eva Szalay in The Financial Times:
“Heeft Bitcoin zich aangesloten bij de groep van traditionele safe havens?”
Stablecoins als een store of value
Stablecoins worden gedefinieerd als ‘cryptocurrency’s die hun marktwaarde koppelen aan een externe referentie om prijsstabiliteit te bieden’.
In vergelijking met bitcoin en de overgrote meerderheid van de altcoins zijn stablecoins minder volatiel omdat hun prijs gekoppeld is aan een reserve-asset.
Ze bieden de onmiddellijke verwerking, veiligheid en privacy van crypto-betalingen, terwijl ze ook een gelijkaardige investeringsredenering bieden om de eigenlijke fysieke onderliggende waarde te kopen.
Dit elimineert de angst en twijfels omtrent de volatiliteit in waarde voor degenen die onbekend zijn met de cryptowereld.
Een goed voorbeeld hiervan is VeraOne (ticker VRO), een pionier die met succes een stablecoin heeft gekoppeld aan fysiek goud.
VeraOne is een ERC20-token dat uitsluitend gebaseerd is op goud dat is opgeslagen in zeer veilige gebieden, regelmatig gecontroleerd door betrouwbare derden, met een volledige (100%) tegenhanger. Hierdoor is de prijs van 1 VRO gelijk aan één gram fysiek goud (XAUEURG) en wordt deze ook effectief afgedekt. De feitelijke beveiligde fysieke opslag wordt mogelijk gemaakt door het in Frankrijk gevestigde AuCOFFRE.com, een platform waarmee particulieren sinds 2009 edelmetalen kunnen kopen en verkopen.
De getokeniseerde versie van goud (in de vorm van VRO) is een resultaat door de combinatie van AuCOFFRE.com’s jarenlange marktkennis in de edelmetaalsector met officiële overeenkomsten ondertekend door het ministerie van Economische Ontwikkeling in Gibraltar om coins uit te geven die internationaal erkend zijn als wettig betaalmiddel, en VeraOne’s opstelling als een dochteronderneming van het platform dat zich bezighoudt met aspecten die verband houden met blockchain.
Het primaire doel van VeraOne is om een duurzame stablecoin aan te bieden waar mensen op kunnen vertrouwen. Het biedt een robuust, betrouwbaar alternatief voor bestaande opties die sterk afhankelijk zijn van materiële assets of klassieke valuta zoals de dollar.
Bestaande stablecoins die door de dollar worden gedekt, kunnen gevaarlijk zijn omdat het onderpand niet 100% gegarandeerd is.
VeraOne heeft een ruilvaluta ontwikkeld die beschermd wordt tegen buitensporige waardeschommelingen en die iedereen ter wereld kan gebruiken, ook in gebieden met een te laag bankbedrag. Voor mensen in landen die te maken hebben met moeilijke economische omstandigheden en hyperinflatie, zijn stablecoins zoals VeraOne een waardige optie om in te investeren en hun assets te beschermen. Het is echter belangrijk om op te merken dat, terwijl het eigenlijke goud in een veilige fysieke kluis wordt bewaard, de VRO tokens op de blockchain worden bewaard.
Om de maximale veiligheid van de tokens te garanderen, is VeraOne een samenwerkingsverband aangegaan met NGRAVE, een digitale asset security provider die beschikt over de veiligste digitale asset en crypto wallet ter wereld.
‘Central Bank Digital Currencies’ (CBDC)
Naast de toegenomen belangstelling voor het gebruik van cryptocurrency’s op persoonlijk niveau, neemt ook het onderzoek naar de digitale valuta’s van de centrale bank (CBDC) door de overheid toe. CBDC is een nieuwe vorm van digitale valuta ter vervanging van fiatgeld.
Voortbouwend op de vergelijkbare technologie van bestaande particuliere betalingsproviders en cryptocurrency’s, hebben CBDC’s het potentieel om de betalingsefficiëntie te verbeteren, de financiële inclusie uit te breiden, de afwikkelingsstromen te versnellen en de kosten van de eindgebruiker te verminderen.
In vergelijking met particuliere betalingsproviders zouden CBDC’s meer consumentenbescherming, inclusie en veiligheid kunnen bieden. Kansen, uitdagingen en andere kwesties in verband met privacy, wettelijke en regelgevende waarborgen, financiële stabiliteit en betalingsecosystemen bevinden zich nog in de verkenningsfase. Willen CBDC’s een competent instrument worden, dan moeten er een goed doordachte, uitgebreide digitale infrastructuur, effectief bestuur en kennis van financiële technologie aanwezig zijn. Beslissingen over de wijze waarop CBDC’s binnen binnenlandse wettelijke kaders moeten worden opgezet en het inzicht in potentiële of geassocieerde risico’s moet nog worden ontwikkeld en beoordeeld.
Als zodanig zijn CBDC’s geen onmiddellijke oplossing voor burgers die op zoek zijn naar stabiliteit en veiligheid voor hun vermogen in de huidige tijden van economische crisis en hyperinflatie.
Ik schreef mijn masterscriptie over QE in 2011 voor de befaamde econoom Paul De Grauwe. Stimuleringsuitgaven, ook wel quantitative easing of QE genoemd, bestaan al jaren, althans in de VS. Japan is er al sinds begin 2000 mee bezig. In de Verenigde Staten is het begonnen in de nasleep van de financiële crisis van 2008. De ineenstorting van financiële instellingen gaat gepaard met een hoge mate van economische onzekerheid en hebben mensen en bedrijven de neiging om hun geld te hamsteren in plaats van het uit te geven of te investeren.
Door deze onderbesteding worden producenten vervolgens gedwongen om de prijzen te verlagen zodat de inventarissen kunnen worden opgeruimd. Door deze lagere prijzen beginnen mensen vervolgens nog meer te hamsteren, omdat ze verwachten dat hun dollars van vandaag morgen in staat zullen zijn om nog meer te kopen. Hoe meer dit gebeurt, hoe meer de economie tot stilstand komt. Ik (Ruben Merre) ben benieuwd naar Paul De Grauwe’s gedachten over hyperinflatie en de zoektocht naar waardevastheid, misschien reageert hij op dit artikel?
Is het houden van cryptocurrency’s nu eigenlijk veilig?
Hoewel de voordelen en het potentieel van cryptocurrency’s steeds meer erkend worden door de massa’s en de cijfers van wallet eigendom stijgen, is de wereld van de crypto niet zonder uitdagingen. Blockchain heeft één van de meest geavanceerde vormen van aangeboren veiligheid, aangezien Bitcoin’s gebruikte encryptie nog niet is doorbroken.
De kern van de beveiliging bestaat uit zogenaamde ‘private keys’, de toegangssleutels van een bitcoin- (en bij uitbreiding een crypto-) wallet. Aan de ene kant is de beveiliging van de Bitcoin private key onbreekbaar met de bestaande computerkracht van vandaag.
Een computer die de sleutel niet kent, zou een brute-force attack moeten gebruiken, wat betekent dat hij rond 10⁸⁰ verschillende mogelijke waarden zou moeten testen, wat praktisch onmogelijk is met de computers die vandaag de dag beschikbaar zijn.
Maar als de uitdaging wordt verplaatst van het kraken van private keys naar het vinden en stelen ervan, wordt alles ineens een stuk makkelijker voor hackers. Cryptocurrency’s zijn per definitie digitaal, en digitale oplossingen creëren sleutels online.
Als er eenmaal zelfs maar het kleinste digitale spoor is, kunnen hackers hun volledige gereedschapskist gebruiken om de private key gemakkelijk te vinden in plaats van deze te moeten kraken.
Aangezien de public en private keys van hot (d.w.z. online) wallets online worden opgeslagen, zijn eventuele holdings in hot wallets kwetsbaarder voor cyberaanvallen dan cold (d.w.z. offline) wallets.
Hoewel de cold wallets offline cryptocurrency tokens en private sleutels bewaren, kunnen hackers soms nog steeds toegang krijgen tot deze opslag tools.
De meest elementaire vorm van cold storage is een paper wallet, waarbij public en private keys op een stuk papier worden geschreven. Hoewel deze methode veilig is voor hackers en online aanvallen, is het nadeel van deze methode dat een gebruiker de toegang tot zijn geld verliest als het betreffende document wordt gestolen, verloren gaat of vernietigd wordt.
Een paper wallet moet ook elders de private key verkrijgen, en in de meeste gevallen zal de bron een online keygenerator zijn. “Hardware” wallets zijn een andere vorm van cold wallets. In essentie zijn het apparaten die in een offline omgeving private keys kunnen genereren en transacties kunnen ondertekenen zonder de private keys online bloot te leggen. De meeste van deze oplossingen moeten echter nog steeds worden aangesloten via USB, Bluetooth, NFC of soortgelijke technologieën om bijvoorbeeld transacties te ondertekenen. Ze kunnen daarom meer worden beschouwd als een “semi-offline” categorie, waar er nog steeds externe aanvalvectoren bestaan.
Een ander punt om te overwegen is dat niet alle wallets alle cryptocurrency’s ondersteunen, dus het is niet ongebruikelijk dat cryptocurrency-eigenaren meerdere hot- en cold wallets bezitten die compatibel zijn met verschillende cryptocurrency’s. Hoewel de complexiteit van wallets en private key management is gecreëerd om de cryptocurrency van een gebruiker veilig op te slaan en te beveiligen, is het vaak juist deze complexiteit die fouten veroorzaakt en de cryptocurrency-eigenaren kwetsbaar maakt. In de huidige context van het toenemende bezit van cryptocurrency is het van het grootste belang om private keys, d.w.z. de wallets, op de juiste manier te beveiligen en te beschermen. Dit is waar NGRAVE’s ZERO, de meest geavanceerde en coldest hardware wallet van de digitale ruimte, om de hoek komt kijken.
Ik ben niet de enige die het belang van de hardware wallets evangeliseert. Andreas Antonopoulos, de auteur van ‘Mastering Bitcoin’, vermeldde in een lezing die ik in juni 2019 in Zürich heb bijgewoond, dat ”we B52’s boven Venezuela zouden moeten laten vliegen en hardware wallets op hun hoofd zouden moeten laten neervallen” om mensen te voorzien van veiligere oplossingen en de algehele kracht te geven om hun eigen bank te zijn.
Een mooie vergelijking van de NGRAVE ZERO met andere opslagmogelijkheden
Hoe doe je het dan wel veilig?
Om succesvol iemands crypto wallet te beveiligen, moet er een sterk sleutelgeneratie proces plaatsvinden dat statistisch gezien uniek, willekeurig (d.w.z. onvoorspelbaar) is en dat wordt gegenereerd uit de buurt van alle nieuwsgierige blikken.
Nadat de keys zijn gegenereerd, moet een gebruiker in staat zijn om zijn accounts in real-time te raadplegen en transacties te ontvangen of te ondertekenen zonder ooit de private keys bloot te leggen
In het geval dat een gebruiker de toegang tot zijn apparaat verliest, moet er een slimme manier beschikbaar zijn om zijn/haar wallet te recupereren zonder enig risico van derden. Daarom heeft NGRAVE een veilige en gebruiksvriendelijke end-to-end oplossing ontwikkeld die de eindgebruiker in staat stelt om zijn digital assets met een gerust hart te beheren.
De oplossing bestaat door middel van een 100% offline hardware wallet genaamd ZERO, een versleutelde back-up oplossing genaamd GRAPHENE, en een mobiele app genaamd LIQUID.
Ngrave hardware wallet Zero
De Zero is ontwikkeld in nauwe samenwerking met ’s werelds topklasse op het gebied van nanotechnologie, chipfabricage, toegepaste industriële cryptografie en hardware beveiliging.
Het beschikt over een veilig besturingssysteem dat – als enige product op de markt – de Common Criteria EAL7 veiligheidscertificering (de hoogst haalbare veiligheidscertificering ter wereld) heeft behaald.
ZERO is 100% offline, van geheime sleutelgeneratie tot het ondertekenen van transacties.
Het enige communicatiemiddel dat NUL is met de buitenwereld vindt plaats door middel van eenzijdige QR-codes die nooit gevoelige informatie bevatten. Gebruikers worden effectief nooit blootgesteld aan een online aanvalsvector aangezien er geen sprake is van enige vorm van netwerk connectie mogelijkheden (WiFi/Bluetooth/NFC) of behoefte aan een USB connectie.
Bovendien is ZERO van nul af aan ontworpen om fraudebestendig te zijn tegen elke vorm van fysieke aanval.
Om sterke keys te creëren, beschikt ZERO over het meest geavanceerde wallet-generatieproces ter wereld. Private keys worden in real-time samen met de eindgebruiker gegenereerd zodat geen enkele derde partij – ook NGRAVE niet – ooit toegang zal hebben tot of kennis zal hebben over de private keys. Het sleutelgeneratie proces bevat een deel van de biometrie van de gebruiker, evenals andere speciale functies, om de key nog sterker te maken.
De NGRAVE ZERO Hardware wallet is de meest veilige digital asset wallet ter wereld, en de enige die de EAL7 veiligheidscertificering heeft behaald voor zijn veilige OS.
Ngrave Graphene
GRAPHENE is een cryptografische puzzel gemaakt van twee vuur-, water-, corrosie- en schokbestendige roestvrijstalen platen. Het elimineert de traditionele praktijk van de industrie om private keys op een stuk papier te schrijven.
Het product bevat een slimme encryptiemethode, waardoor een puzzel van de tweeplaatsconfiguratie ontstaat. Het is ook de enige oplossing in de markt die in geval van verlies kan worden gerecupereerd.
Ngrave Liquid
Dit is een mobiele app die gebruikers een real-time overzicht geeft van hun portfolio en de mogelijkheid biedt om transacties te ontvangen of te initiëren en te ondertekenen zonder ooit private keys bloot te leggen.
De communicatie tussen ZERO en LIQUID vindt uitsluitend plaats via een beveiligde eenzijdige QR-code communicatie. Gebruikers delen bijvoorbeeld eenvoudigweg hun QR-code als ze een transactie willen ontvangen. De QR-codes bevatten alleen beperkte en niet-gevoelige informatie, zodat de private keys ten allen tijde offline worden gehouden en hackers geen kans hebben om toegang te krijgen tot de informatie van een gebruiker.
NGRAVE’s product suite is gemaakt om gebruikers in staat te stellen om echt te bezitten wat van hen is, dat wil zeggen dat zij de echte eigenaren zijn van hun digital assets alsook degenen zijn die beslissen of een derde partij ooit toegang moet hebben tot een private key of niet. In de reis om alle tokens te ondersteunen, heeft NGRAVE onlangs de krachten gebundeld met VeraOne om gebruikers hun gold-backed stablecoin VRO te beschermen, beheren en HODL op de meest veilige, en tegelijkertijd naadloze manier toe te passen.
Het doel van de samenwerking is om gebruikers aan te moedigen en in staat te stellen om te investeren in de digitale valuta die wordt ondersteund door fysiek goud, zodat ze niet meer hoeven te betalen voor het kopen en beschermen van een illiquide asset als fysiek goud.
“NGRAVE’s product suite werd gecreëerd om gebruikers in staat te stellen om daadwerkelijk te bezitten wat van hen is, d.w.z. dat zij de echte eigenaars zijn van hun digitaal vermogen en dat zij ook degenen zijn die beslissen of een derde partij ooit toegang moet heeft tot een private key of niet”.
Xavier Hendrickx, CTO NGRAVE
Conclusie
Voor diegenen die besluiten om te investeren in de crypto ruimte zijn belangrijke overwegingen zoals de keuze van een goede beveiligingsoplossing in dit artikel besproken.
Wij geloven dat de wereld een eerlijke en veilige plaats kan zijn door vooruitgang, keuzevrijheid en rechtvaardigheid te bevorderen, zodat de mensen verzekerd zijn en ze echt eigenaar kunnen worden van wat hen toebehoort.
Ik hoop dat u genoten hebt van mijn gedachtegoed in dit artikel en als u een meer gedetailleerde chat of discussie over de toekomst van crypto & digital asset security wilt hebben, aarzel dan niet om me een bericht te sturen. U vindt mijn Linked-In gegevens op de team pagina.
Geschreven door Ruben Merre – Co-Founder & CEO NGRAVE – Lid adviesraad TradePremium