De verschillende benaderingen in de wereld van trading DEEL 2

by | Dec 10, 2020

In het eerste deel van deze reeks hebben we uitvoerig gesproken over de basisprincipes van de Dow theorie. In de voorgaande artikels is het je waarschijnlijk niet ontgaan dat een plan en een strategie van essentieel belang zijn om te kunnen slagen. Het is dus ook belangrijk om te weten welke tools je kan gebruiken om je tradingstrategie te gaan verfijnen. Vandaag geven we je een tweede manier mee die je inzichten gaan verruimen. In dit tweede deel van de reeks ga je namelijk kennismaken met de Elliott wave theorie!

Wie heeft dit principe tot leven geroepen?

Ralph Nelson Elliott ontwikkelde de “Elliott Wave Theory” in de late jaren 1920. Elliott bewees dat de beurs zich niet chaotisch gedraagt, maar eerder in een repetitieve cyclus.

Hij opperde dat deze marktcycli het resultaat was van beleggersreacties op externe factoren en de overheersende psychologie van de massa.

Zijn studies concludeerden dat de opwaartse en neerwaartse bewegingen van deze massapsychologische signalen doorheen de tijd in dezelfde repetitieve patronen bleven verschijnen. (Zijn theorie is ook gebaseerd op de Dow Theorie die ook stelt dat de aandelenkoersen in fasen bewegen.)
https://tradepremium.be/onze-inzichten/trading/de-verschillende-benaderingen-in-de-wereld-van-trading-deel-1/?preview_id=245305&preview_nonce=ccc2c9b6b9&preview=true&_thumbnail_id=245314

Elliott merkte ook op dat de markt de neiging heeft zich te gedragen in een “fractal”, zoals de natuur. Fractals zijn wiskundige structuren die de neiging hebben om zich oneindig te herhalen, zelfs op de kleinste schaal.

De Elliott Wave theorie

De onderliggende theorie van het Elliott Wave principe is gebaseerd op hoe de koers zich beweegt, wat meestal niet in een rechte lijn is, maar in een reeks van ‘waves’.

Binnen elke financiële markt (inclusief cryptografie) creëert elke actie een gelijke en tegengestelde reactie. Wanneer de koersbeweging omhoog gaat, moet er een tegengestelde neerwaartse beweging volgen.

Koersactie binnen elke financiële markt is vaak verdeeld in trends en correcties (zijwaartse beweging). Opwaartse of neerwaartse koersactie zal de richting van een trend laten zien, terwijl correcties altijd tegen de trend in zullen gaan.

Deze terugkerende patronen blijken zich sinds het begin der tijden binnen elke financiële markt af te spelen.

Ralph Nelson Elliott ontdekte voor het eerst deze herhalende patronen, die bekend staan als impulsive en corrigerende waves. Hij merkte op dat deze impulsive golven (waves), die altijd samenvallen met de hoofdtrend, de neiging hebben om te reageren in 5 waves.

Zelfs op kleinere schaal kan elk van deze pulserende golven (waves) worden gevonden en zich blijven herhalen binnen de grotere Elliott Wave patronen. Deze “golven binnen de golven” worden gelabeld als “Wave degrees” binnen het Elliott Wave principe.

1. Soorten ‘Wave Degrees’ en hoe ze gelabeld worden

Wave Degrees

  • Grand Supercycle – Eeuwen tot duizenden jaren
  • Supercycle – Tientallen jaren tot eeuwen
  • Cycle – Jaren tot tientallen jaren
  • Primary  – Kwartalen tot jaren
  • Intermediate – Maanden tot jaren
  • Minor – Maanden tot kwartalen
  • Minute – Weken tot kwartalen
  • Minuette – Weken tot maanden
  • Subminuette – Dagen tot maanden

Bijkomde ‘wave degrees’

  • Sub-micro – Uren tot dagen
  • Mil – Uren tot halve dagen
  • Nano – Minuten tot uren
  • Sub-Nano – Seconden tot minuten

2. Het impulspatroon van een Elliott Wave 

Deze vijf golven kunnen als volgt worden gezien:

  • Wave 1 – Een bescheiden aantal beleggers besluit bijvoorbeeld BTC te kopen omdat ze vinden dat het goed ondergewaardeerd is.
  • Wave 2 – Beleggers, niet noodzakelijk allemaal, nemen de winst, waardoor Bitcoin lager uitvalt.
  • Wave 3 – Door wave 1 ziet een grotere groep mensen dit als een uptrend en besluit om wave 2 (een correctie) te gebruiken om op de trend te springen en Bitcoin te kopen. Wave 3 is meestal de sterkste wave.
  • Wave 4 – Na een sterke duw in de richting van deze algemene trend, zijn veel beleggers blij om hun winst te verzamelen, waardoor de koers weer wordt gecorrigeerd.
  • Wave 5 – De laatste zet in de richting van de algemene trend gebeurt meestal doordat de massa zich aansluit bij het feestje, omdat ze de FOMO niet meer kunnen weerstaan. Dit is ook de belangrijkste factor die ervoor zorgt dat het ABC-patroon in werking treedt.

Het ABC-patroon, ook wel de correctiegolf genoemd, komt overeen met de correctie van de 5-golven. Het is opgebouwd uit een 3-wave tegentrend patroon.

3. Het ABC patroon ingezoomed

In zijn boek schetst Elliott 21 verschillende corrigerende ABC-patronen. Crypto traders hebben echter de neiging om zich te richten op de meest voorkomende en eenvoudigste ABC-patronen, zoals Zig-zag, de vlakke formatie of de driehoeksformatie.

Al met al vormen impulsive en corrigerende waves samen de zogenaamde “5-3 beweging”, die op alle tijdsframes van 1 minuut tot een jaarlijkse periode kunnen voorkomen.

4. Samengevat

De golven ontstaan door de marktpsychologie van alle beleggers. Dit artikel legt de soorten Elliott Waves uit, en hoe de wave patronen te analyseren, en vooral, hoe traders ermee kunnen traden.

Er zijn twee verschillende soorten waves die door de Elliott Wave indicator worden geïdentificeerd: impulsive en corrigerende.

De impulsive wave gaat in dezelfde richting als de algemene trend en bestaat uit vijf golven. Het ritme van deze waves wordt beschreven zoals in de afbeelding hieronder: golven 1 – 3 – 5 zijn trend-ondersteunend, terwijl 2 en 4 correcties zijn binnen deze specifieke trend.

Om rekening mee te houden!

Wanneer je trade met het Elliot Wave patroon, moet je de volgende gouden principes in gedachten houden:

  • Regel 1
    Wave 3 kan nooit de kortste impulsive wave zijn.
  • Regel 2
    Wave 2 kan nooit verder gaan dan het begin van wave 1.
  • Regel 3
    Wave 4 kan nooit in dezelfde prijszone kruisen als wave 1.

Als één van de drie bovenstaande regels wordt gebroken, is het hele patroon ongeldig.

Daarnaast is er een lijst met aanvullende regels om je aan te houden, maar die regels zijn minder belangrijk en kunnen worden geschonden.

Zoals we in de bovenstaande BTC-chart zien, hebben we de 5-3 beweging op BTC/USD geïdentificeerd. De koers creëerde een kortetermijnbodem (het begin van de golf 1) alvorens hoger te gaan. Zodra golf 5 is voltooid, begint de koersactie lager te corrigeren, binnen het ABC-patroon.

Het voorbeeld volgt alle drie de voorwaarden die hierboven beschreven staan. Het belangrijkste principe is, als het gaat om het Elliott Wave Pattern, het tellen van de waves. Dit is voornamelijk belangrijk om wave 3 en 5 te identificeren. Om deze reden gebruiken crypto traders ook vaak de Fibonacci retracement tool.

Met deze tool kun je makkelijker identificeren waar wave 2 en 4 (correcties) zouden kunnen eindigen.

De Fibonacci retracement tool

Je ziet hier dezelfde grafiek, maar met de Fibonacci retracement niveaus. Wave 2 eindigt dicht bij het 78.6% Fibonacci retracement niveau. Met die informatie, en wetende dat wave 2 niet onder wave 1 kan komen, kunnen we het begin van wave 1 gebruiken om een stop loss net onder de swing low te zetten.

Crypto traders gebruiken over het algemeen 38.2% tot 78.6% Fibonacci niveaus om het einde van wave 2 en het begin van wave 3 te voorspellen. In dit geval is onze voorspelling juist omdat de koersactie impulsief hoger beweegt zonder correctie onder het begin van wave 1. Dit is hoe crypto traders de waves van de markten opvangen en ze uitrijden om de beste bewegingen te maken.

Maar onthoud, de koersactie moet voldoen aan de 3 principes van hierboven. Als dat niet het geval is, is het Elliot Wave-patroon niet van toepassing en kan je beter andere technische indicatoren gebruiken, zoals de  stochastic indicator of de Exponential Moving Averages. In de toekomst meer hierover.

Tot slot 

Het Elliott Wave Principe is een zeer nuttig chart patroon dat veel traders gebruiken om het begin en het einde van een trend te herkennen.

Koop nooit alleen in het nieuws of in de hype. Deze systemen worden gebruikt om mensen voor de gek te houden zodat ze de bovenkant of onderkant van de markt zouden kopen, wat een zekere manier is om REKT te krijgen.

Doe je eigen onderzoek voor het kopen en verkopen in de markt. Weet in welke fase de markt zich momenteel bevindt (motief of correctie) en maak een geïnformeerde koopbeslissing, met behulp van het Elliot Wave Principe.

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This