In het vorige deel hebben we uitvoerig de Elliott wave theorie besproken. Om deze reeks te eindigen, gaan we het hebben over de Wyckoff-methode. Waarom is het nu van belang dat we zo veel benaderingen aanbieden?
omdat ieder individu een andere manier van traden zal hanteren. daarom is het altijd leuk om te weten welke opties je hebt. De Wyckoff-methode is vooral een populaire methode bij cryptocurrency traders.
Wie heeft dit principe tot leven geroepen?
De Wyckoff-methode is een uitgebreide handels- en beleggingsstrategie die door Richard Wyckoff in de jaren dertig van de vorige eeuw werd ontwikkeld.
Zijn werk wordt over het algemeen beschouwd als de hoeksteen van moderne technische analysetechnieken in tal van financiële markten.
Hij wordt dan ook beschouwd als één van de vijf ’titanen’ van de technische analyse, samen met Dow, Gann, Elliott en Merrill. Op 15 jarige leeftijd nam hij een baan als beurs trader voor een New Yorkse makelaardij. Daarna, toen hij nog in de 20 was, werd hij hoofd van zijn eigen bedrijf. Hij richtte ook ‘The Magazine of Wall Street’ op en schreef gedurende twee decennia voor het tijdschrift, dat op een gegeven moment meer dan 200.000 abonnees had. Wyckoff was een fervent student van de markten, maar ook een actieve trader.
Hij observeerde de marktactiviteiten en activiteiten van de legendarische beursexploitanten van zijn tijd, waaronder JP Morgan en Jesse Livermore. Uit zijn observaties en interviews met die grote traders heeft Wyckoff de best practices van Livermore en anderen gebundeld in wetten, principes en technieken van de trading methodiek, het geldmanagement en de mentale discipline.
Welke onderdelen en kennis gaan wij vandaag toereiken?
Wyckoff deed uitgebreid onderzoek, wat leidde tot het ontstaan van verschillende theorieën en handelstechnieken. Dit artikel geeft een overzicht van zijn werk.
Zijn onderzoek omvat:
- Een vijf-stappen-benadering van de markt.
- Het concept Composite Man
- Drie fundamentele wetten
- Een methodologie voor het analyseren van grafieken (Wyckoff’s Schema’s)*
(*Dit artikel zal echter niet diep ingaan op het laatste onderwerp )
De vijf-stappen-benadering van trading
De Wyckoff-methode zelf is over het algemeen een vijf-stappen-benadering.
Het kan als volgt worden onderverdeeld:
- Bepaal de trend – hoe is het nu, en waar gaat het naartoe?
- Identificeer sterke assets – bewegen ze mee met de markt of gaan ze in tegenovergestelde richting?
- Zoek assets met voldoende oorzaak – zijn er voldoende redenen om een positie in te nemen? Maken de risico’s de potentiële beloning de moeite waard?
- Beoordeel de waarschijnlijkheid van de beweging – duiden zaken als Wyckoff’s Buying and Selling Tests op een mogelijke beweging? Wat doet de prijs en het volume vermoeden? Is dit asset klaar om te bewegen?
- Tijdstip van je entree – hoe zien de assets er uit in relatie tot de algemene markt? Wanneer is het beste moment om een positie in te nemen?
De laatste stap gaat vooral over timing. Meestal gaat het om het analyseren van een cryptocurrency in vergelijking met de algemene markt.
Zo kan een trader de prijsactie van een cryptocurrency vergelijken met de algemene crypto marktkapitalisatie. Afhankelijk van hun positie binnen hun individuele Wyckoff Schema, kan een dergelijke analyse inzicht geven in de volgende bewegingen van het asset. Uiteindelijk vergemakkelijkt dit de totstandkoming van een goede instap.
Met name werkt deze methode beter met assets die mee bewegen met de algemene markt of index. In cryptocurrency markten is deze correlatie echter niet altijd aanwezig.
De drie fundamentele wetten van Wyckoff
Wyckoff’s chart gebaseerde methodologie berust op drie fundamentele ‘wetten’ die vele aspecten van de analyse beïnvloeden.
Deze omvatten onder andere het bepalen van de koersrichting van de markt en individuele aandelen, het selecteren van de beste aandelen om lang of kort te traden. Alsook het identificeren van de bereidheid om een aandeel te verlaten en het voorspellen van prijsdoelen binnen de trend van het gedrag van een aandeel in een handelsrange. Op basis van deze wetten wordt elke grafiek geanalyseerd en wordt elke cryptocurrency geselecteerd om mee te traden.
1. De wet van vraag en aanbod bepaalt de koersrichting
Dit principe staat in de werkwijze van Wyckoff centraal. Wanneer de vraag groter is dan het aanbod, stijgen de prijzen en wanneer het aanbod groter is dan de vraag, dalen de prijzen. De handelaar/analist kan het evenwicht tussen vraag en aanbod bestuderen door prijs- en volumebalken in de tijd te vergelijken.
Deze wet lijkt eenvoudig, maar het leren evalueren van vraag en aanbod op staafdiagrammen, evenals het begrijpen van de implicaties van vraag- en aanbodpatronen, vergt veel oefening.
Veel beleggers die de Wyckoff-methode volgen, vergelijken prijsactie en volumebalken als een manier om de relatie tussen vraag en aanbod beter te visualiseren. Dit geeft vaak inzicht in de volgende marktbewegingen.
2. De wet van oorzaak en gevolg
De tweede wet stelt dat de verschillen tussen vraag en aanbod niet willekeurig zijn. In plaats daarvan komen ze na periodes van voorbereiding, als gevolg van specifieke gebeurtenissen. In de termen van Wyckoff leidt een periode van accumulatie (oorzaak) uiteindelijk tot een opwaartse trend (effect). Een periode van distributie (oorzaak) daarentegen leidt tot een neerwaartse trend (effect).
Wyckoff heeft een unieke grafiektechniek toegepast om de mogelijke effecten van een oorzaak in te schatten. Met andere woorden, hij creëerde methodes om trading targets te definiëren op basis van de periodes van accumulatie en distributie. Dit stelde hem in staat om de waarschijnlijke uitbreiding van een markttrend in te schatten na het doorbreken van een consolidatiezone of trading range (TR).
3. De wet van inspanning versus resultaat
Deze wet geeft een vroegtijdige waarschuwing voor bijvoorbeeld een mogelijke trendbreuk op korte termijn. Als het volume en de prijs sterk uiteenlopen, zal de markttrend waarschijnlijk stoppen of van richting veranderen.
Verschillen tussen volume en prijs duiden vaak op een verandering in de richting van een prijstrend. Wanneer er na een aanzienlijke rally bijvoorbeeld meerdere grote volumes (grote inspanningen) te zien zijn, maar met kleine prijs ranges, waarbij de koers geen nieuwe highs maakt (weinig of geen resultaat), dan kan dit mogelijks duiden op een komende trendbreuk.
Aan de andere kant – Als de koersactie in harmonie is met het volume, dan is de kans groot dat de trend zich voortzet.
Stel je bijvoorbeeld voor dat de Bitcoin markt begint te consolideren met een zeer hoog volume na een lange bearish trend. Het hoge volume duidt op een grote inspanning, maar de zijwaartse beweging (lage volatiliteit) suggereert een klein resultaat. Er wisselen dus veel Bitcoins van hand, maar er zijn geen noemenswaardige koersdalingen meer. Zo’n situatie zou erop kunnen wijzen dat de neerwaartse trend voorbij is en dat een ommekeer zit aan te komen.
Welke onderdelen en kennis gaan wij vandaag toereiken?
Wyckoff creëerde het idee van de Composite Man (of Composite Operator) als een denkbeeldige identiteit van de markt. Hij stelde voor dat beleggers en traders de aandelenmarkt zouden bestuderen alsof één enkele entiteit deze zou controleren. Dit zou het voor hen gemakkelijker maken om mee te gaan met de markttrends.
In essentie vertegenwoordigt de Composite Man de grootste spelers (market makers), zoals vermogende particulieren en institutionele beleggers. Hij handelt altijd in zijn eigen belang om ervoor te zorgen dat hij laag kan kopen en hoog kan verkopen.
Het gedrag van de Composite Man is het tegenovergestelde van wat Wyckoff vaak ziet in het verlies van geld bij de meeste retailbeleggers. Maar volgens Wyckoff hanteert de Composite Man een enigszins voorspelbare strategie, waarvan beleggers kunnen leren.
Laten we het Composite Man concept gebruiken om een vereenvoudigde marktcyclus te illustreren.
Zo’n cyclus bestaat uit vier hoofdfasen:
- accumulatie
- uptrend
- distributie
- downtrend
1. Accumulatie
De Composite Man verzamelt assets voordat de meeste investeerders dat doen. Deze fase wordt meestal gekenmerkt door een zijwaartse beweging. De accumulatie wordt geleidelijk aan gedaan om te voorkomen dat de koers aanzienlijk verandert.
2. Uptrend
Als de Composite Man voldoende aandelen heeft en de verkoopkracht is uitgeput, begint hij de markt op te stuwen. De opkomende trend trekt natuurlijk meer investeerders aan, waardoor de vraag toeneemt.
Tijdens een uptrend kunnen er meerdere fasen van accumulatie zijn. We kunnen ze beschouwen als heraccumulatiefasen, waarbij de grotere trend stopt en zich een tijdje consolideert, alvorens de opwaartse beweging voortzet.
Naarmate de markt stijgt, worden andere beleggers aangemoedigd om te kopen. Uiteindelijk wordt zelfs het grote publiek enthousiast genoeg om mee te doen. Op dit punt is de vraag veel groter dan het aanbod.
3. Distributie
Vervolgens begint de Composite Man met het verdelen van zijn holdings. Hij verkoopt zijn winstgevende posities aan degenen die in een laat stadium de markt betreden. Typisch wordt de distributiefase gekenmerkt door een zijwaartse beweging waardoor de vraag wordt geabsorbeerd totdat deze uitgeput raakt.
4. Downtrend
Al snel na de distributiefase begint de markt terug te keren naar de onderkant. Met andere woorden, nadat de Composite Man klaar is met de verkoop van een groot deel van zijn aandelen, begint hij de markt naar beneden te duwen. Uiteindelijk wordt het aanbod veel groter dan de vraag en komt de neerwaartse trend tot stand.
Net als de uptrend kan de downtrend ook herverdelingsfasen kennen. Dit zijn in principe kortetermijnconsolidaties tussen grote prijsdalingen. Het kan ook gaan om Dead Cat Bounces of de zogenaamde bull traps, waarbij sommige kopers in de val lopen omdat ze hopen op een trendbreuk die niet optreedt. Wanneer de bearish trend eindelijk voorbij is, begint er een nieuwe accumulatiefase.
Begrijpen van marktfasen en -cycli
Tot slot
Het pionierswerk van Richard D. Wyckoff werd bijna een eeuw geleden geïntroduceerd en was gefocust rond het besef dat de beurskoersontwikkeling vooral werd gedreven door institutionele en andere grote spelers die de beurskoersen in hun voordeel manipuleren.
Veel professionele traders gebruiken vandaag de dag nog steeds de methode van Wyckoff, maar zijn algemene aanpak wordt nog steeds niet opgevolgd onder de detailtraders. Hoewel zijn educatieve inspanningen bedoeld waren om het publiek de ‘echte regels van het spel’ te leren.
Tot op de dag van vandaag is zijn methode nog zeer relevant. De reikwijdte van zijn onderzoek was enorm, en daarom moet het bovenstaande alleen gezien worden als een zeer beknopt overzicht.
De grondige, gesystematiseerde en logische structuur voor het identificeren van high-probability en zeer winstgevende trades hebben we je vandaag bespaard. Maar, het is wel aan te raden om zijn werk verder uit te diepen, omdat het je onmisbare technische analytische kennis zal opleveren.
De discipline die bij deze aanpak betrokken is, stelt de belegger in staat om weloverwogen beslissingen te nemen zonder dat hij zich laat leiden door emoties.
Met behulp van de Wyckoff-methode kan men in crypto investeren door in te spelen op de intenties van de grote “smart money”-belangen, in plaats van aan de verkeerde kant van de markt te staan. Het verkrijgen van de vaardigheid in de Wyckoff-analyse vereist veel oefening, maar is zeker de moeite waard.