Vandaag gaan we het hebben over de ‘Bitcoin Market-Value-to-Realized-Value (MVRV) Ratio’, het is een mond vol om uit te spreken, dat weten wij, maar daarom niet minder interessant.
Het is een indicator die je zeker niet achterwege mag laten, wat is het nut van deze ratio en waarom is deze zo belangrijk? Dat kom je in dit artikel te weten!
In 2018 heeft Nic Carter op de Riga Baltic Honeybadger conferentie een nieuw concept van ‘realized value’ (gerealiseerde waarde) gepresenteerd, geïnspireerd op enkele eerdere ideeën van Pierre Rochard.
Wij hebben ons verdiept in een aantal analyses met de informatie die wij ter beschikking hebben. Laten we in het kader van dit artikel een aantal termen gaan definiëren.
Belangrijk om te weten!
Market value (marktkapitalisatie)
Ook wel bekend als de totale marktkapitalisatie, het is van toepassing op Bitcoin wanneer je de laatst beschikbare BTC/USD-handelsprijs op de exchanges zou vermenigvuldigen met het aantal tot nu toe geminede Bitcoins (momenteel ~18.508.600 BTC).
Realized value
In plaats van alle geminede coins tegen de huidige koers te berekenen, worden hier de UTXO’s geaggregeerd en wordt er een prijs bepaald op basis van de BTC/USD-market value (martkprijs) op het moment dat de UTXO’s zich het laatst hebben verplaatst
Wat is de logica achter de 'realized value'
De effectiviteit van de gerealiseerde cap lijkt zich intuïtief aan te passen aan twee aspecten:
1. De verloren coins
2. De coins die voor hodling worden gebruikt
Door de collectieve psychologische berekening van het aantal inputs te bepalen op het moment dat gebruikers de waarde en het langetermijnpotentieel van Bitcoin zijn gaan inzien. (Lees dit nog eens wanneer je het gedeelte “Maar wat zijn dan die UTXO’s” hebt doorgenomen)
Eén van de manieren om naar de gerealiseerde waarde te kijken is dat het ons helpt een aantal van de verloren, ongebruikte, niet-opgeëiste coins uit onze totale waardeberekeningen te elimineren.
Een andere manier is om het te zien als een indicator van de som van de niveaus waar groepen van langdurige, legitieme, kopers-hodlers hun Bitcoin-posities hebben betreden.
Wat zijn UTXO’s?
De term UTXO verwijst naar de hoeveelheid digitale valuta die iemand over heeft na het uitvoeren van een cryptocurrency transactie zoals Bitcoin.
De afkorting staat voor Unspent Transaction Outputs. Elke Bitcoin-transactie begint met coins die gebruikt worden om het register in evenwicht te houden.
Met andere woorden, cryptocurrency transacties worden gemaakt van in- en outputs. Telkens wanneer een transactie wordt gemaakt, neemt een gebruiker één of meer UTXO’s als input(s). Vervolgens geeft de gebruiker zijn digitale handtekening om de eigendom van de inputs te bevestigen, wat uiteindelijk resulteert in outputs.
De verbruikte UTXO’s worden nu als “uitgegeven” beschouwd en kunnen niet meer gebruikt worden. Ondertussen zijn de outputs van de transactie nieuwe UTXO’s – die later in een nieuwe transactie kunnen worden uitgegeven.
Om snel te kunnen samenvatten, hebben alle transacties zowel in- als outputs. De inputs zijn waar het geld vandaan komt en de outputs zijn waar het geld naartoe gaat. Tenzij je een miner bent die nieuwe Bitcoins ontvangt, bevat elke output die naar jou wordt verzonden één of meer inputs die aangeven waar het geld vandaan komt.
Als je dit spoor blijft volgen, kom je uiteindelijk uit bij de eerste transactie van een bepaald block.
Alle Bitcoin-transacties hebben dus de volgende verplichtingen:
- Elke invoer moet geldig zijn en nog niet zijn uitgegeven.
- De transactie moet een handtekening hebben die overeenkomt met de eigenaar van de invoer.
- De totale waarde van de inputs moet gelijk zijn aan of groter zijn dan de totale waarde van de outputs.
Kortom, het UTXO-model dient als mechanisme van het protocol om bij te houden waar de coins zich op een bepaald moment bevinden.
In zekere zin werken ze als cheques: ze zijn gericht op specifieke gebruikers (of beter gezegd, hun publieke adressen).
UTXO’s kunnen niet gedeeltelijk worden uitgegeven – in plaats daarvan moeten nieuwe cheques uit de oude worden gecreëerd en overeenkomstig worden doorgegeven.
Unspent Transaction (TX) Output voorbeeld
Als je naar jouw Bitcoin-wallet kijkt, zie je een balans. Laten we die in dit voorbeeld instellen op 100 Bitcoin (was het maar waar). Hoewel je slechts één balans ziet, bestaat jouw geld/coins eigenlijk uit verschillende UTXO’s. Je kan vier UTXO’s hebben die elk 25 bitcoin waard zijn, twee UTXO’s die 50 waard zijn, of een set UTXO’s die 37, 18, 40 en 5 Bitcoin waard zijn. De specifieke bedragen doen er niet toe, maar ze moeten bij jouw totaalsaldo opgeteld worden, in dit geval 100.
Laten we verder gaan met het voorbeeld, laten we aannemen dat je een nieuwe auto koopt. Je werkt hard, je verdient het. Als je het Lambo-stereotype gebruikt, kies je voor een Lamborghini die 35 Bitcoin kost. Maar, je wallet bevat enkel UTXO’s van 15, 17, 28 en 40 Bitcoin per stuk. Je hebt geen enkele waarde van precies 35 Bitcoin.
Het is onmogelijk om UTXO’s te splitsen, dus er is geen manier om de exacte 35 Bitcoin te betalen die je verschuldigd bent.
In plaats daarvan geef je de 40 Bitcoin UTXO uit. In de plaats daarvan geeft het netwerk twee nieuwe UTXO’s: één ter waarde van 35 Bitcoin, één ter waarde van 5 Bitcoin. De autohandelaar ontvangt de 35 Bitcoin UTXO terwijl jij de 5 Bitcoin UTXO als wisselgeld ontvangt.
Je kan ook de 17 en 28 bitcoin UTXO’s uitgeven en 10 Bitcoin als wisselgeld ontvangen. Een transactie kan elke combinatie van UTXO’s gebruiken; je hebt hier echter geen controle over.
Net zoals je een UTXO kunt opsplitsen in afzonderlijke subeenheden, kan je ze ook combineren in grotere transacties, waardoor er minder van op het netwerk ontstaan.
De MVRV-ratio
De MVRV de verhouding tussen de market value en de realized value.
Uit historische analyse blijkt dat een MVRV boven de 3.7 betekent dat de markt overgewaardeerd is en een MVRV onder de 1.0 betekent onderwaardering.
Een MVRV onder de 1.0 betekent ook dat er gemiddeld veel mensen verlies zullen maken als ze nu moeten verkopen. Nemen ze hun verlies of wachten ze af tot de koersen weer gaan stijgen?
Op dit moment staat Bitcoin rond $10.511 en ligt de MVRV zo rond de 1.67. Er wordt dan ook gesuggereerd dat de koers terug een stuk hoger moet om marktmomentum te vinden en de markt opnieuw op gang te trekken .
Op het moment van schrijven zitten we nog altijd onder die $11.000, maar er is wel een opwaarts moment aan het ontstaan. Het is dus interessant om de MVRV in de gaten te houden.
We kunnen zien dat de MVRV sinds maart 2020 opnieuw boven de 1 zit. Dat betekent dat de gemiddelde Bitcoin nu met winst verkocht zou worden. Het is aannemelijk dat steeds meer Bitcoin-bezitters hun Bitcoin vasthouden totdat die in de toekomst terug meer waard is.
Historisch gezien kan de MVRV nog een stukje hoger, maar over het algemeen is deze indicator de laatste maanden wel positief. Als we naar het TA-perspectief kijken is een uitschieter onder de $10.000 wel niet uitgesloten.
Een paar kanttekeningen.
Zoals bij elke fundamentele of technische indicator, raden wij wel aan om dit specifieke instrument met voorzichtigheid te gebruiken.
Enkele opmerkingen:
1. De opgelegde drempels
Naarmate de volatiliteit van de markt afneemt, denken wij dat de bovengrens van de MVRV misschien niet zo betrouwbaar kan zijn – aangezien de ‘market value’ steeds minder boven de ‘realized value’ uitkomt naarmate de tijd vordert.
We verwachten echter dat de onderste drempel (1.0) nuttig blijft om de onderwaardering van Bitcoin in te schatten, maar enkel gedurende meermaandelijks periodes, wanneer de markt rijp is voor accumulatie.
Dit wil zeggen dat de besparingscapaciteit en de speculatieve kracht van Bitcoin steeds nauwer met elkaar verbonden zullen worden.
2. Precisie
De MVRV-verhouding biedt alleen een langetermijnperspectief op de BTC-marktcycli.
3. Technische methodologie
Het gebruik van MVRV als een momentum oscillator wanneer een trendlijn breekt valt nog steeds in twijfel te trekken. Daarom formuleren we het liever anders, met de volgende aanbevelingen: (a) gebruik deze indicator ter aanvulling van andere fundamentele en technische tools; en (b) gebruik de opgelegde drempels voor een meerjaarlijkse analyse; bekijk het eerder als een diagnostisch hulpmiddel voor de “hodling” gezondheid van Bitcoin.
4. Realized value
Het is ook belangrijk om te onthouden dat de ‘realized value’ kan dalen als gevolg van een black-swan-shock-event waarbij sterke handen het vertrouwen in BTC verliezen.
Daarom raden we aan om de ‘market value’ en de ‘realized value’ afzonderlijk te beoordelen.
Conclusie
Een crypto-asset waardebepaling is nog steeds een ontluikend veld, maar er is al veel interessant onderzoek gedaan naar nieuwe crypto-specifieke indicatoren.
MVRV is een krachtige metriek die gebruik maakt van on-chain data voor het meten van markttoppen en -bodems, maar ook informatie geeft over de algemene gezondheid van een crypto-asset.
Naast MVRV is het ook belangrijk te kijken naar andere on-chain data en fundamentele indicatoren om een volledig beeld te krijgen of een cryptoasset ondergewaardeerd is, of slechts een beetje onder water staat.
We zullen MVRV blijven volgen voor alle belangrijke cryptoassets en updates geven wanneer we iets ongewoons opmerken.