Let’s go On-chain! DEEL2

by | Oct 26, 2021

In deze module zullen wij misschien wel de belangrijkste on-chain metriek van de chain verkennen, de “realised price”. Deze metriek is de on-chain tegenhanger van de market cap. In plaats van het gehele circulerende aanbod te waarderen tegen de laatst verhandelde prijs, heeft de realised value-metriek als doel oude, verloren en slapende coins (lage economische activiteit) te negeren en actieve coins die recenter zijn uitgegeven zwaarder te laten wegen.

 

Laten we eerst enkele termen definiëren:

  • Market cap = de laatst verhandelde prijs vermenigvuldigd met het circulerende aanbod.
  • Spot price = de laatst verhandelde prijs van het asset op exchanges.
  • Realised cap = elke coin geprijsd op het moment dat het voor het laatst werd uitgegeven on-chain. Dit is representatief voor de waarde die is opgeslagen in Bitcoin.
  • Realised price = het gerealiseerd kapitaal gedeeld door het circulerende aanbod. Dit vertegenwoordigt de totale kostenbasis van de markt, de prijs waartegen de markt het laatst met hun coins heeft gehandeld.

Herziening van de markt.

Realised price

Klik om te vergroten

De marktwaarde wordt opnieuw bepaald telkens wanneer een actieve transactie wordt uitgevoerd. Het volledige circulerende aanbod wordt verondersteld actief en liquide te zijn tegen de huidige prijs (waarvan we weten dat het een overschatting is).

De metriek van de gerealiseerde waarde is heel anders. Satoshi’s coins bijvoorbeeld, die nooit zijn uitgegeven, zullen een gerealiseerde waarde hebben van $0 omdat er geen prijs was voor BTC op het moment dat ze werden gemined. Zou Satoshi echter 50BTC uitgeven, dan zouden ze geherwaardeerd worden van $0, naar de huidige prijs van $46k waardoor de gerealiseerde waarde stijgt met 50 x ($46.000 – $0) = +$2.3 miljard.

Aan de andere kant, als een handelaar 0.5 BTC kocht aan $10.000 en dan geld verloor door ze te verkopen aan $6.000, zou de realised cap dalen met 0.5 x ($6.000 – $10.000) = -$2000.

 

De Gerealiseerde Waarde-metriek reageert sterk op:

  • Oude coins die van een goedkope prijs naar een dure prijs bewegen (worden geherprijsd).
  • Accumulatie door smart money en whales (veel munten in weinig transacties).
  • Massa-angst of FOMO door zwakke handen (kleine muntvolumes maar veel transacties).

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This