DE WEEKLY 23.05.2021

Onze wekelijkse update van de cryptomarkt

Hoe staat de cryptomarkt ervoor?

Een algemeen overzicht van de toestand van de cryptomarkt en Bitcoin in het bijzonder

Total Market Cap

$ 1.3 biljoen – -45%

BTC Prijs

$31.618 – -32%

BTC dominantie

47.6%

Opmerkelijke movers

Welke coins ons deze week opvielen, zowel in positieve als negatieve zin.

Terra LUNA

-74%

Fantom (FTM)

-71%

Thorchain (RUNE)

-68%

Nexo (NEXO)

-68%

Wekelijks TA-overzicht : Bearish

Ja mannekes, het is wat die cryptomarkt. We zitten sinds 2015 in de cryptomarkt en hebben zulke volatiliteit als dit nog niet meegemaakt, uiteraard is dit beangstigend. Is er licht aan het einde van de tunnel? Dat is uiteraard nu de grote hamvraag. Bitcoin is de afgelopen maand ongeveer 59% gedaald ten opzichte van de all-time high. Dit soort aanzienlijke prijsdalingen voelen nooit goed. In feite zijn ze ongelooflijk pijnlijk voor de meeste mensen. Degenen die ervaring hebben in de Bitcoin- en cryptomarkt begrijpen dat je niet het recht krijgt om te genieten van honderden procenten waardestijging, zonder onderweg veel volatiliteit te moeten doorstaan.

Gezien het feit dat er hier zoveel nieuwe mensen zijn, gaan wij jullie trachten te helpen om jullie in de juiste mindset te zetten tijdens momenten zoals deze. 

Marktdominantie

Dominance

BTC – Technische analyse & prijs analyse aan de hand van ruwe data.

De Bitcoin-prijs probeerde te herstellen van de zware daling van vorige week op 12 mei, maar de zaken namen een u-bocht toen de cryptomarkt van de rails viel en de ramp herhaalde die voor het laatst werd gezien in maart 2020. Terwijl BTC zijn houvast vindt, suggereren verschillende on-chain ontwikkelingen dat een consolidatie zou kunnen volgen op een snelle opleving, terwijl anderen wijzen op een nieuwe sell-off.

Van flash crashes tot kostbare fouten

De Bitcoin-prijs daalde van $58.021 op 12 mei naar $30.066 op 19 mei, een duikvlucht van 48,2% die een wijdverspreide paniek veroorzaakte die de cryptobevolking nog steeds in zijn greep houdt. Terwijl sommige investeerders proberen om deze volatiliteit te begrijpen, zijn anderen BTC aan het accumuleren.

Ondanks de brutale duikeling, steeg de pionier cryptocurrency ruwweg 43% om een tijdelijke swing high op 43.000 dollar neer te zetten.

Daily

De Bitcoin-prijs verloor ruwweg $28.000 en tikte de $30.066 aan op woensdag, waardoor ongeveer 5,49 miljard aan long en bijna $1 miljard aan short posities voor de bijl gingen.

Hoewel deze crash niet zo ernstig was als het black swan-event van maart 2020 (daling van 51,7% tussen 12 en 13 maart), hielpen de paniekerige retail en overleveraged traders de neergang in gang te zetten.

Op het moment van schrijven consolideert Bitcoin boven de supportzone van $33.300 (last man standing, waar de liquiditeit steeds minder wordt). Belangrijke zones die we moeten veroveren zijn de $39.300 en de 200-daagse Simple Moving Average (SMA) op $40.0073. Een breakout vanaf dit niveau zou BTC naar de aanbodbarrière kunnen duwen die zich uitstrekt van $43.201 tot $45.872.

Een beslissende daily candlestick close boven $39.300 zal het begin van een nieuwe uptrend inluiden die de Bitcoin-prijs met 17% omhoog zou kunnen stuwen naar de 100-daagse SMA op $53.851.

On-chain

Twee grote uitstromen van BTC van 165.300 en 107.600 BTC op respectievelijk 19 en 20 mei bevestigen deze bullish outlook. Deze cijfers tonen aan dat vermogende particulieren of instellingen hebben geprofiteerd van de flash crash en hun aankopen van exchanges hebben gehaald, wat suggereert dat ze optimistisch zijn over de prestaties van de Bitcoin-prijs.

Een gunstige factor voor de stijging van de Bitcoin-prijs is het 365-day MVRV-model, dat de winst/verlies bijhoudt van beleggers die het afgelopen jaar BTC hebben gekocht. Deze fundamentele index daalde van 53,8% naar 0%, wat aangeeft dat de massale verkoopdruk van winstgevende houders is gedoofd. (In deze report is hiervan geen grafiek aanwezig.)

Stable Coin Supply ratio

Een andere metriek op de chain die een stijging van de Bitcoin-prijs ondersteunt, is de Stable Coin Supply ratio (SSR). Deze ratio is de verhouding tussen de marktkapitalisatie van Bitcoin en de totale voorraad stablecoins.

Een lagere SSR suggereert een nog hogere potentiële koopkracht. Op het moment van schrijven is de SSR bullish, gedaald naar 13.21, het laagste punt in zes maanden, wat suggereert dat het aanbod van stablecoins veel groter is dan de marktkapitalisatie van Bitcoin.

De meeste on-chain metrics geven inderdaad aan dat een stijging van de Bitcoin-prijs waarschijnlijk lijkt. Dit verhaal hangt echter af van het feit of BTC stuitert van de 200-day SMA op $40.0073.

Het onvermogen van de kopers zou BTC naar een lagere prijs kunnen duwen. Deze bearish signalen worden weerspiegeld door de BTC exchange reserve, die in een stijgende lijn zit. Het aantal BTC in handen van gecentraliseerde entiteiten steeg van 2,36 miljoen op 19 april naar 2,45 miljoen op het moment van dit schrijven. Deze stijging van 3,8% zou erop kunnen wijzen dat de verkopers nog niet klaar zijn.

Daarom zal een overtuigende daily candlestick close onder $33.300 de aanzet kunnen geven tot een downtrend naar de vraagzone tussen $32.259 en $29.842.

Een doorbraak van de onderste grens bij $29.842 zal de aanbodzone ongeldig maken. In zo’n geval zou BTC 9% kunnen dalen om de onmiddellijke support bij $26.867 te raken.

Als de kopers er niet in slagen om de “pionier crypto” te redden, zouden beleggers een crash van 25% kunnen verwachten tot $20.000.

In-Out Money Around the Current Price (IOMAP) indicator gebruikt machine learning om de tien meest relevante clusters beleggingsposities te identificeren met een marge van plus-minus 15 procent van de huidige prijs.

On-chain data

BTC-prijsanalyse aan de hand van dataDeze clusters van adressen geven waardevolle informatie over on-chain support– en resistance niveaus voor de Bitcoin-prijs. Bijvoorbeeld, de kleine 106K-adressen hierboven afgebeeld als ‘out of the money’ zullen naar verwachting support creëren tussen $32.552 en $33.561, omdat ze hun posities in deze range misschien willen waarborgen. Na die range, om Bitcoin op te vangen, moet het meer dan 210K adressen passeren die eerder 98K BTC kochten, wat echt zeer weinig is.

Aan de resistance kant zitten er ongeveer 500K adressen die eerder rond de zone van $33.625 tot $36.653 zo’n 330k Bitcoin kochten. Als we deze range overbruggen, dan komen we voor een zeer sterke resistance te staan waar ongeveer 807K adressen Bitcoin kochten. Deze range zit tussen het prijslevel van $36.653 en $37.662.

Crash report 

Focus is key!

In de tijd dat wij in crypto rondhangen hebben we al veel zogezegde specialisten het arsenaal zien passeren. Sommigen van hen zijn gemiddeld en slechts een handjevol maken het verschil door middel van hun inzichten en kennis die ze door de jaren heen hebben opgedaan. Zij onderscheiden zich met de rest van het peloton.

 

Wat hebben zij dan meer dan ons? Een speciale beleggingsstrategie? Een geheim algoritme? Of hebben ze gewoon geluk?

Wat crypto zo geweldig maakt voor ons is dat het de meest transparante markt is op gebied van data, echt geweldig. In principe kan je alles wat je wilt ophalen. Zoek uit, wat het ook is, en je zult het vinden. Het is allemaal open en bloot. Dit is echt verslavend voor enkelen van ons en het blijft fascineren, dit is wat wij dan ook dagelijks doen en waar wij veel van onze artikels op baseren. Je kunt gegevens opvragen en manipuleren tot je er klaar mee bent.

Er is zoveel data dat je hoofd er letterlijk van gaat tollen. Iedereen wil iets zinnigs zeggen over de eindeloze hoeveelheid data. De grote vraag is echter… Tot waar is het een grote meerwaarde?

De conclusie is dat er geen geheim middel of wat dan ook is. Niets is bestand tegen de volatiliteit van de markt. Het anwoord ligt hem echter in hoe je denkt en wat jouw visie van investeren is.  Het draait bijna altijd om de lange termijn en emotionele controle. Je kunt niet langdurig blijven presteren als je alleen maar gefocust bent op kortetermijnkoersbewegingen, kortetermijnbeslissingen, en kortetermijnvolatiliteit. Je kan ook geen goede beslissingen nemen als je voortdurend fluctueert van angst naar hebzucht naar angst en weer terug naar hebzucht. Dat is niet hoe de wereld werkt. Je moet je emoties onder controle houden. Je wilt nooit geloven dat de dingen beter zijn dan ze zijn en je wilt nooit geloven dat de dingen slechter zijn dan ze zijn. Het doel is om de controle te blijven houden, altijd.

In termen van Bitcoin, betekent dit dat je nu moet ademen. Is er iets veranderd in de macro-omgeving? Zijn er onderliggende fundamenten die veranderd zijn? Het antwoord is nee. De prijsvolatiliteit is iets anders dan de uiteindelijke waarde van het asset. Prijs en waarde zijn niet hetzelfde.

Er was bijvoorbeeld in de bullmarkt van 2013 een drawdowns van 74%. Daarna steeg Bitcoin met ongeveer 1500% …

 

 

Volatiliteit werkt in beide richtingen.

Wat zien we en wat hebben we gezien?

Misschien wel één van de belangrijkste attracties voor en na deze daling is Elon Musk, de CEO van Tesla. De tweet van Elon Musk veroorzaakte een crash op 12 mei. Evenzo liet Musk op 16 mei Bitcoin-liefhebbers schrikken toen hij antwoordde op een twitter-gebruiker en verwarring schiep over het feit dat Tesla zijn BTC-holdings had verkocht.

Hoewel de CEO de verwarring in een latere tweet verduidelijkte, had de Bitcoin-prijs daar al de gevolgen van ondervonden. Tijdens de door paniek veroorzaakte marktcrash, verzachtte Musk de paniek door te tweeten.

Ondanks de brutale duikeling, steeg Bitcoin om zo een tijdelijke swing high op 43.000 dollar neer te zetten.

Ongeacht de huidige marktomstandigheden, stelt de Amerikaanse president Biden voor om de belastingnaleving voor cryptocurrencies te versterken door de beleggers te verplichten om transacties met een waarde van $10.000 of meer te melden aan de Internal Revenue Service (IRS), volgens recente rapporten.

De IRS verklaarde in de release van donderdag,

Net als bij cash transacties, zouden bedrijven die cryptoassets ontvangen met een reële marktwaarde van meer dan $10.000 ook worden gerapporteerd.

Berichten over Biden die eind april de vermogenswinstbelasting met 50% verhoogde, brachten de markt in beroering en bracht de Bitcoin-prijs tot onder de $50.000. Maar met de recente sell-off, lijkt BTC tot nu toe onaangedaan te zijn.

Echter, als de Bitcoin hash rate, die de afgelopen week met ongeveer 20% is gedaald, blijft dalen, zou het er wel eens rommelig aan toe kunnen gaan met de BTC-prijs. Net als midden april tijdens de Xinjiang-blackout, die samenviel met een daling van 17% in minder dan 48 uur.

En als kers op de taart verloor Bitcoin vrijdag 10% in enkele minuten tijd, toen mainstream media het FUD-volume opvoerde.

Bitcoin had juist de $42.000 herwonnen waarbij dit nieuws een deel van de vooruitgang wegvaagde.

Het nieuws ging erover dat de Chinese regering plannen had onthuld om “hard op te treden tegen Bitcoin-mining en trading gedrag, en resoluut de overdracht van individueel risico te voorkomen.”

China’s plannen om cryptocurrency-activiteiten binnen zijn jurisdictie te controleren zijn eigenlijk oud nieuws en al meermaals herhaald, maar mediabronnen hadden opmerkingen van ambtenaren opgevat als een bedreiging voor de industrie. Omdat er vrijdag ook geen officiële beleidswijzigingen kwamen, waren commentatoren er snel bij om de schuld te leggen bij degenen die slechte publiciteit verspreidden.

Een andere ontwikkeling was dat toezichthouders in Hongkong van plan zijn om de retailtrading in cryptocurrency te verbieden, met een uitzondering voor miljonairs.

Terwijl deze crash, zoals altijd, de community in stukken heeft gesplitst, stuurde BlockFi, een populaire crypto-lener, per ongeluk BTC naar zijn gebruikers als beloningen in plaats van dollars.

Eén gebruiker ontving naar verluidt 701 BTC, ter waarde van bijna 35 miljoen, op 14 mei. Terwijl sommige gebruikers de tokens terugtrokken, stuurden anderen de fondsen terug.

Terwijl de meeste nieuwkomers in paniek raakten, grepen instellingen en hedgefondsen deze kans om Bitcoin te accumuleren. Interessant is dat MicroStrategy de aankoop van 229 BTC voor ongeveer $ 10 miljoen aankondigde op 18 mei, een dag voor de duikvlucht van 31%.

Wat doen wij of waar kijken wij naar?

Om even vorige maanden samen te vatten:

 1. Aantal nieuwe Bitcoin-wallets daalt.
 2. Aantal adressen met non-zero saldo daalt. Met andere woorden, mensen die hun wallets leegmaken (meestal door te verkopen en de markt te verlaten).
 3. Bitcoins gaan van whales naar nieuwkomers die veel eerder geneigd zijn te verkopen.
 4. Instituten verkopen een deel van hun Bitcoin (alle?).
 5. Netto stromen naar Bitcoin beleggingsfondsen worden negatief.
 6. Kracht is de markt even ontvlucht.
 7. De laatste tijd volgt het koerspatroon van Bitcoin het Wyckoff-distributiepatroon, een bearish patroon. Hier is het sjabloon voor hoe dat eruit ziet (negeer de kronkels – alleen de rechte lijnen zijn van belang): We zitten in fase D van dat patroon. 

 

Data die suggereert dat we betere dagen in het verschiet hebben:

 • Miners verkopen niet. Zolang dat zo blijft, zijn er veel verkopers uit de markt.
 • aSOPR, een maatstaf voor het sentiment, is bijna teruggezet naar 1 op het 7-daags voortschrijdend gemiddelde. We willen het zien dalen tot 1 of net eronder, en dan terug omhoog gaan. Dat zou bullish AF zijn, want het betekent dat mensen meer zin krijgen in Bitcoin dan in het geld van hun regering.
 • Instituten, whales hebben veel Bitcoin verkocht in de eerste maanden van 2021. Dat betekent dat ze niet veel meer hebben om te verkopen, en dat misschien niet eens willen, gewoon om wat skin the game te houden.
 • Een gunstig teken was de ongelofelijke wick op Bitcoin toen de exchanges weer online kwamen (ze waren weer maar eens overbelast). Hoewel dit net zoiets was als het binnenlaten van shoppers in de winkel tijdens de Black Friday-uitverkoop, waren kopers niet verplicht om de dip te kopen. Dus het feit dat het werd opgekocht was positief.

 

Maar….

Dan weer een vinkje in de negatieve kolom was dat de bounce momentum verloor toen elke wetgever in de VS besloot dat het tijd was om het woord “cryptocurrency” te noemen.

 

Negatieve money flow signalen:

Wat de on-chain stromen betreft, die moeten sterker worden. Ze werken langzaam in de goede richting, maar niets overweldigends. Hier zijn de laatste netflows. We zitten nu al vier dagen in negatieve stromen voor Bitcoin.

We krijgen nog steeds bearish waarschuwingen van onze kant. Dit zijn transacties die wij als significant bestempelen, en die op korte termijn een impact kunnen hebben. Wij hebben de neiging om slechts ongeveer drie waarschuwingen per dag te respecteren, tenzij er een selloff op handen is. Dan wordt het gewoon wild.

Aan de liquiditeitskant zien we verbetering.

Maar….

Hoe meer liquiditeit er in de markt is om de prijzen op te drijven. Hoe groter de kans op een snelle terugval van de prijzen te zien… een terugval die tot cascade-liquidaties kan leiden.

Conclusie

Ik weet dat het slecht voelt om nu te kopen, maar dit is het moment waarop je wilt kopen, wanneer de markt in ons voordeel verschuift, de prijzen blijven dalen, de neerwaartse trend blijft dalen – en de markt is nog niet omgeslagen.

Ja, het is klote om te kopen als de prijs daalt. Gewoon gemiddeld in Bitcoin en altcoins en laat de markt zijn ding doen. 

Ik zal de komende weken ook meer updates geven over de altcoin-markt en Bitcoin. Tenzij er iets drastisch gebeurt, komt mijn volgende update volgende week.

De markt is dit jaar heel snel heel hoog gegaan en we kunnen een herstel krijgen dat meer op 2016 of 2019 lijkt, waar de prijs maandenlang zijwaarts en zelfs omlaag gaat. Hoewel veel mensen 2017 gebruiken als het model voor het begrijpen van de eb en vloed van de markt van vandaag, kun je ook kijken naar de andere 11 jaar van de geschiedenis van Bitcoin. Dat doen wij ook.

Save the best for last!

Onze visie zowel micro als macro 

Middellange termijn – Er is een vloedgolf van coins geweest die gedumpt zijn in exchanges om verkocht te worden; deze trend is nog niet gekeerd. Het is ONwaarschijnlijk dat we een scherp herstel zullen zien onder deze lens, er is gewoon te veel verkocht.

Korte termijn – On-chain “buy the dip” signalen zijn allemaal bij de signalering. Winstnemingen zijn bijna voltooid, we hebben ook een technisch venster voor een opleving. We zouden een ongekende hoeveelheid aankopen van nieuwe langetermijnbeleggers moeten zien om het beeld op middellange termijn te keren. Dus waarschijnlijk zal het een relief rally zijn als we er één krijgen.

Lange termijn macro – De macro-indicatoren voor de lange termijn blijven gezond, we zitten niet op een macro-markttop, de waardering is ruim binnen de fundamentals, de beleggersvolumes zien er goed uit. Nieuwe gebruikers die op het netwerk komen, blijven sterk en het meest veelzeggende is dat we vrij zijn van manie-patronen die we op macro-markttoppen zien.

Algemeen – Het zijn vreemde tijden. De middellange termijn on-chain structuur is bearish precies in het midden van de belangrijkste bullrun. Het kan maanden duren om hiervan te herstellen. We zullen op meer data moeten wachten om te zien hoe de structuur zich ontwikkelt voor een herstel. De coins die gedumpt zijn zullen tijd nodig hebben om opnieuw geaccumuleerd te worden.

Cryptoquote van de week

“De intelligente belegger is een realist die verkoopt aan optimisten en koopt van pessimisten.”

Cryptoquote van de week

“Ik zal je vertellen hoe je rijk wordt. Sluit de deuren. Wees bang als anderen hebzuchtig zijn. Wees hebzuchtig als anderen bang zijn.”

Cryptoquote van de week

“Uw succes in beleggen zal deels afhangen van uw karakter en lef en deels van uw vermogen om te beseffen, dat ook dit voorbij zal gaan.” 

Cryptoquote van de week

“Investeer voor de lange termijn. Word niet te hebberig en word niet te bang.”

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!

Lees ook zeker deze artikels!

De vijfde op de lijst is de de Ichimoku Cloud!

De vijfde op de lijst is de de Ichimoku Cloud!

Hier zijn we weer met een nieuwe indicator! Vandaag gaan we de ichimoku cloud voor jullie onder de loep nemen. De Ichimoku Cloud is een veelzijdige technische analyse indicator die snel aan populariteit wint onder traders. Ook bekend als Ichimoku Kinko Hyo wat zich laat vertalen naar ‘one look equilibrium chart’ – dit is precies wat Ichimoku beoogt te zijn.

Share This