Zoals jullie al wel weten is Uniswap de meest toonaangevende gedecentraliseerde crypto-exchange die draait op de Ethereum-blockchain. En binnenkort, 5 mei, komen ze met hun Mainnet lancering “Uniswap V3” genaamd. In een volgend artikel meer hierover.
Waarom is een DEX-exchange zo waardevol?
Het is bekend dat het grootste deel van cryptotrading plaatsvindt op gecentraliseerde exchanges, zoals Coinbase en Binance. Dit zijn 2 van de meest gekende platformen.
Deze platformen worden beheerd door één enkele autoriteit – het bedrijf dat de beurs exploiteert. De platformen vereisen dat gebruikers hun fondsen onder de controle plaatsen van deze autoriteit, en hiervoor gebruiken ze een traditioneel orderboeksysteem om deze handel te vergemakkelijken.
Zo’n orderboeksysteem is een handel waar koop- en verkooporders in een lijst worden samen gevat, samen met het totale bedrag dat in elke order is geplaatst.
Om met dit systeem een succesvolle transactie tot stand te brengen, moet een kooporder worden gematcht met een verkooporder aan de andere kant van het orderboek, voor hetzelfde bedrag als een asset en vice versa.
Als u bijvoorbeeld één BTC tegen een prijs van $33.000 op een gecentraliseerde beurs wilt verkopen, moet u wachten tot een koper aan de andere kant van het orderboek verschijnt die een gelijke of hogere prijs wil betalen.
Het grootste probleem met dit type systeem is de liquiditeit, die in deze context verwijst naar de diepte en het aantal orders dat er op een bepaald moment in het orderboek staan. Als er een lage liquiditeit is, betekent dit dat traders mogelijk niet in staat zijn om hun koop- of verkooporders uit te voeren.
Wat is Uniswap precies?
Het uniswap-platform werd in 2018 gebouwd bovenop de Ethereum-blockchain. ‘S werelds op 1 na grootste cryptoproject op basis van marktkapitalisatie, waardoor het compatibel is met alle ERC-20 tokens en infrastructuren, zoals wallet-services MetaMask en MyEtherWallet.
Uniswap is ook volledig open source, wat betekent dat iedereen de code kan kopiëren om zijn eigen gedecentraliseerde exchanges te creëren. Het stelt gebruikers zelfs in staat om gratis token op de beurs te vermelden.
Normale gecentraliseerde beurzen zijn winstgericht en brengen zeer hoge kosten in rekening om nieuwe coins op de lijst te zetten, dus dit alleen al is een opmerkelijk verschil.
Omdat uniswap een gedecentraliseerde centrale (DEX) is, betekent dit ook dat gebruikers ten alle tijde controle over hun geld behouden. In tegenstelling tot gecentraliseerde exchanges, die vereisen dat traders de controle over hun private keys opgeven, zodat orders kunnen worden geregistreerd op een blockchain. Dit neemt dus meer tijd in beslag, en is bovendien ook duurder. Door de controle over uw private keys te behouden, elimineren we het risico op verlies van assets als de exchange ooit wordt gehackt.
Volgens de laatste cijfers is Uniswap momenteel het 4de grootste gedecentraliseerde financieringsplatform (DeFi) en heeft het meer dan $3 miljard aan crypto-assets op zijn protocol.
Hoe werkt Uniswap?
Uniswap werkt op 2 smart contracts:
- Een Exchange contract
- Een Factory contract
Dit zijn automatische computerprogramma’s die zijn ontworpen om specifieke functies uit te voeren wanneer er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. In dit geval wordt het smart Factory contract gebuikt om nieuwe tokens aan het platform toe te voegen en het Exchange contract faciliteert alle token-swaps of trades.
Elk op ERC-20 gebaseerde token kan met een ander worden uitgewisseld op het bijgewerkte Uniswap v.2-platform.
Wat is Arbitrage?
Arbitrage traders zijn een essentieel onderdeel van het Uniswap-ecosysteem. Dit zijn traders die gespecialiseerd zijn in het vinden van prijsverschillen tussen meerdere exchanges en deze gebruiken om winst te betalen.
Als Bitcoin bijvoorbeeld op Kraken handelde voor $30.000 en op Binance voor $29.450, dan zou u Bitcoin op Binance kunnen kopen en deze op Kraken kunnen verkopen om een gemakkelijke winst te halen. Als dit systeem gebruikt wordt met grotere volumes dan kan u een aanzienlijke winst halen met een relatief laag risico.
Wat arbitrage traders op Uniswap doen is dus tokens vinden die boven of onder hun gemiddelde marktpijs worden verhandeld. Dit kan komen als gevolg van grote transacties die onevenwichtigheden in de pool creëren en de prijs verlagen of verhogen. Ze doen dit tot de prijs van het token opnieuw in evenwicht is met de prijs op andere beurzen en er geen winst meer te maken valt.
Deze harmonieuze relatie tussen het geautomatiseerde market-maker systeem en arbitrage traders houdt de Uniswap-tokenprijzen in lijn met de rest van de markt.
Hoe gebruik ik Uniswap?
Aan de slag gaan met Uniswap is relatief eenvoudig, maar u moet er wel voor zorgen dat u al een door ERC-20 ondersteunde wallet-configuratie hebt, zoals MetaMask, Wallet-connect, Coinbase-wallet, Portis of Fortmatic.
Als u eenmaal één van die wallets hebt, moet u er Ether aan toevoegen om op Uniswap te handelen en voor gas te betalen, dit zijn de transactiekosten van Ethereum. Gasbetalingen variëren in prijs, afhankelijk van hoeveel mensen het netwerk gebruiken.
De meeste ERC-20 compatibele wallet services bieden u 3 keuzes bij een transactie via de Ethereum-blockchain: langzaam, gemiddeld of snel.
Langzaam is dan de goedkoopste optie, snel dus de duurste. Dit bepaalt hoe snel uw transactie wordt verwerkt door Ethereum-netwerkminers.
Hoe verloopt een transactie op Uniswap?
- Ga naar de Uniswap interface.
- Verbind uw wallet. Je kunt MetaMask, Trust Wallet, of een andere ondersteunde Ethereum wallet gebruiken.
- Selecteer het token dat u wilt uitwisselen.
- Selecteer het token waarnaar u wilt uitwisselen.
- Klik op Swap.
- Bekijk een voorbeeld van de transactie in het pop-up venster.
- Bevestig het transactieverzoek in uw wallet.
- Wacht tot de transactie is bevestigd op de Ethereum blockchain. Je kunt de status volgen op https://etherscan.io/.
Tot slot
Uniswap is een zeer sterk project en platform. Het zorgt ervoor dat iedereen met een Ethereum wallet de mogelijkheid heeft om eender welke ERC-20 token te swappen zonder het gevaar van een centrale tussenpartij.
Hoewel het zijn beperkingen heeft, kan deze technologie spannende implicaties hebben voor de toekomst van trustless token swapping. Zodra Ethereum zijn 2.0 schaalbaarheidsoplossingen op punt heeft staan, zou Uniswap daar waarschijnlijk ook van kunnen profiteren.