De kunst van trading! #1

by | Nov 10, 2021

Wat volgt in deze kort en krachtige vijfdelige reeks is onze visie betreffende trading en investeren in het algemeen. Wat is belangrijk en waar moet je op letten, het zal allemaal aan bod komen. Want, zeg nu zelf, velen denken dat ze weten wat trading is en het lijkt allemaal simpel maar dat is het totaal niet. Er zijn zo veel aspecten om rekening mee te houden dat je het soms zelf niet meer weet. Weet dat deze serie puur gebaseerd zal zijn op de aspecten van trading en niet op de fundamentals. Wij gaan ons focussen op risicobeheer en de criteria om je tradingskills te verbeteren en daar staan fundamentals volledig los van.

 

Daarnaast gaan we ook ingaan op het psychologisch aspect dat soms toch wel wat onzekerheden bij een trader kan opwekken, wat uiteindelijk zal leiden tot verkeerde beslissingen en verlies. Je moet als trader altijd sterk in je schoenen staan en emotieloos naar de charts kijken, anders heb je al verloren van de markt.

Stel jezelf eerst deze vraag.

Vroeger stelde ik mijzelf veel de vraag waarom ik überhaupt zou traden, ook omdat ik een grote interesse heb in fundamentals van coins en het Bitcoin-netwerk in zijn geheel. Het is ook daarom dat ik zo diepgaand bezig ben met on-chain data en alles wat daar rondhangt, uiteindelijk ligt dit heel kort samen met de fundamentals van Bitcoin.

Nu ja, wat ik vroeger zei is ondertussen wel wat veranderd. Mijn perceptie over trading is de laatste twee jaar wel sterk veranderd omdat ik zag hoe je on-chain data kan combineren met de technische aspecten op de chart. Van daaruit is mijn interesse voor technische analyse dan ook sterk gegroeid.

Mijn visie over crypto en trading op dit moment: Als je jezelf afvraagt waarom je zou moeten traden, dan kun je je net zo goed afvragen waarom een goudvis in een bokaal met water moet leven.

Het feit is dat de overgrote meerderheid die betrokken zijn bij cryptovaluta uiteindelijk ook zullen worden aangetrokken tot trading, in één of andere vorm, want crypto is inherent speculatief (zelfs beleggen erin) en je wilt jezelf beschermen tegen de volatilteit ervan. Toch is er niets negatiefs aan speculatie op zich, want het is uit de speculatieve overdaad dat de meer solide onderliggende marektcap stijgt.

Je kan zelfs nog dieper ingaan over dit topic, en stellen dat iedereen eigenlijk zou moeten traden om jezelf in te dekken voor de markt. De meer conservatieve belegger zal deze suggestie in absolute termen afwijzen.

In deze reeks gaat het namelijk eerder om het uitwerken van een bredere strategie ten einde trading en beleggingsrisico’s tot een minimum te beperken.

Bij Tradepremium zijn wij van mening dat de sleutel tot een onfeilbaar handelssysteem bestaat in het ontwikkelen van een grotere strategie die vermijdt vroegtijdig verstrikt te raken in de waves van de markt waardoor je onder water komt te staan en te lang moet wachten om opnieuw boven water te komen, met als gevolg dat je de focus verliest.

In plaats daarvan is het de bedoeling dat je leert te navigeren door de gevaren en stromingen (van de zee) om zo de juiste richting aan te houden zodat je een grotere kans maakt om sneller aan land te komen, naar de bestemming die jij wenst te bereiken.

Ga gelaagd in en out!

Zoals de meeste leden van Tradepremium al wel weten ga ik meer voor een gelaagde aanpak, dit beschreef ik eerder in een vorig artikel. Het principe gaat als volgt, het begin van de cylcus of de onderste laag beheerst je risico en bovenste laag (verder in de cylus) zal worden gebruikt voor speculatieve doeleinden zoals swing trades.  

Als men zich meteen op de bovenste laag zou storten, de meest risicovolle laag, zonder eerst de onderste lagen te hebben opgebouwd, zou dit in wezen gewoon de modus operandi van de gokker zijn – een soort hit and miss-aanpak. Aan het ene uiteinde van de risico balk hebben we de meest riskante vorm – gokken – en aan het andere begin de minst riskante vorm – beleggen.

Merk op dat er bij beleggen nog steeds een zeker risico bestaat. Daarnaast is het ook waardevol om te melden dat trading er net tussenin zit, tussen het risico en beleggen. Je hebt nu eenmaal risicovollere en minder risicovollere trading methodes. In eerste instantie hebben wij hier niets op tegen maar er is wel een beduidend verschil tussen de “bezoeker” die zijn zuurverdiende centen uitgeeft (zonder kennis te hebben van de markt) en de winnaar die het dagelijks doet en met de bezoeker zijn geld gaat lopen, omdat hij op het verkeerde paard heeft gewed. 

Nu we alles wat beter gedefinieerd hebben, gaan we vandaag de eerste laag bekijken van deze serie, beginnend met de minst risicovolle. 

Zie eerst de realiteit onder ogen (LAAG 1) 

Vooraleer men in een positie is om te handelen, zonder het risico te lopen je kapitaal aan de markt te verliezen, zijn er bepaalde voorwaarden die idealiter eerst aanwezig moeten zijn. Dit is de onderste laag, en het fundament van waaruit de bovenbouw van investeren, en dan traden, en dan pas gokjes wagen verrijst.

Waaruit bestaat deze laag in eerste instantie? 

  1. Werk
  2. Inkomen
  3. Minimum aan middelen en geen schulden

Het zijn misschien allen algemeen beschouwde zaken van het leven, maar ze hoeven niet van een te extravagante proportie te zijn. Eenmaal je hierop mooie winsten hebt gemaakt, dan pas heb je ruimte om te gaan traden en te leren.

Sommigen onder ons hebben het misschien al relatief goed gedaan, ongetwijfeld door wat geluk. Waarschijnlijk bevinden ze zich dan ook in de vreemde positie waar hun crypto assets niet in verhouding staan tot hun echte assets uit de echte wereld. In dit scenario zou men er beter aan doen om een deel van die winst af te romen om die zojuist genoemde bodemlaag tot stand te brengen. Dit zou in wezen een beleid van risicobeheer zijn – wat winst realiseren terwijl het goed gaat, want men weet nooit wat er om de hoek ligt (het onzekerheidsprincipe). Wanneer het laagste niveau eenmaal uitgeschaald is met een minimum aan middelen, dan kun je veilig, of liever, op een minder riskante manier, een niveau hoger opklimmen.

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This