Crypto Wiki

Hier vind je elke crypto-term van A tot Z! 

Index : A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | # | TA

D

Dark Web

Een deel van de internetcontent die bestaat op darknets, niet geïndexeerd door zoekmachines, en die alleen toegankelijk zijn met specifieke software, configuraties of autorisaties.

DCA (Dollar cost averaging)

DCA is de afkorting voor Dollar-Cost averaging. Dit is een investeringstechniek, waarbij een vast bedrag in dollars wordt gebruikt om een investering te doen. Niet het hele bedrag wordt in één keer gebruikt, maar volgens een vast schema, ongeacht de prijs. Bij deze methode kunt u nooit aan de top kopen, maar ook niet aan de onderkant. Binnen crypto wordt de term ook gebruikt om aan te geven dat iemand laag koopt na een enorme prijsdaling van een coin.

Double spending

Wanneer een bepaalde hoeveelheid coins meer dan eens wordt uitgegeven. Meestal tengevolge van een race attack of een 51%-attack.

Delegated Proof-of-Stake (dPOS)

Een consensusmechanisme waarbij gebruikers kunnen stemmen op afgevaardigden die blocks op de blockchain produceren, met stemmen die in verhouding staan tot hun inzet. Het is bedoeld om de efficiëntie en milieuvriendelijkheid van de consensusprotocollen voor de blockchain te vergroten.

Dividenden

Dividenden zijn geldbedragen die periodiek worden uitgekeerd om mensen te belonen voor het houden van een bepaalde aandeel gedurende een bepaalde periode. In cryptocurrency worden beloningen vaak betaald op blockchains met een DPoS of PoS concensus algoritme, die gezien kunnen worden als dividenden, maar niet wettelijk worden gedeclareerd als een dividend. Voor security tokens waarbij de inkomsten van het platform worden verdeeld, is de kans groter dat dit als echte dividenden wordt beschouwd.

Depth Chart

Een grafiek die de koopaanvragen (bids) en de verkoopaanvragen (asks) plot op een grafiek, gebaseerd op de limit-orders. De grafiek toont het punt waarop de markt het meest waarschijnlijk een transactie zal accepteren.

Dolphin

Een persoon die een matige hoeveelheid cryptocurrency bezit. Deze persoon komt niet in aanmerking om een whale te zijn.

Distributed Denial of Service (DDoS) Attack

Een cyberaanval waarbij de dader een systeem of netwerkbron onbeschikbaar wil maken, waardoor de services van een op het internet aangesloten host worden verstoord, dit door het systeem te overbelasten met verzoeken, zodat legitieme verzoeken niet kunnen worden uitgevoerd.

Deflatie

Een daling van het algemene prijsniveau in een economie. Deflatie kan ook verwijzen naar een deflatoir monetair beleid, zoals Bitcoin, waar sprake is van een vast coin-aanbod.

Distributed network

Een type netwerk waarbij de verwerkingskracht en de data verspreid zijn over alle nodes zonder een gecentraliseerd datacentrum of autoriteit.

Dead Cat Bounce

Een tijdelijk herstel van de prijzen na een enorme daling.

DAO

Decentrale Autonome Organisaties, DAO is een afkorting van ‘Decentralised Autonomous Organization’. Dit is in principe een organisatie die automatisch op zichzelf draait zonder enige menselijke tussenkomst. Het werk wordt automatisch uitgevoerd door middel van smart contracts.

Decentralized Autonomous Initial Coin Offerings (DAICO)

Een methode voor gedecentraliseerde financiering van projecten, waarbij ideeën van Decentrale Autonome Organisaties (DAO’s) en initial coin offerings (ICO’s) worden gecombineerd, voorgesteld door Vitalik Buterin, bedenker van Ethereum. Het introduceert een vorm van governance in het ICO-proces, waardoor financiers kunnen stemmen voor de teruggave van hun geld indien er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

DEX

Een DEX is een afkorting voor Decentralized Exchange. Dit is een beurs waar mensen cryptocurrencies en tokens kunnen verhandelen zonder dat er een tussenpersoon nodig is. Het wordt meestal uitgevoerd per code in een ‘smart contract’. De transacties worden over het algemeen naar de blockchain geschreven, waardoor een DEX standaard langzamer is dan een gecentraliseerde exchange die gebruik maakt van snelle databases. Het belangrijkste voordeel van een DEX is dat niemand anders dan uzelf de private key van de fondsen in handen heeft. Ook al heeft een DEX geen tussenpersoon voor de transacties, er zijn mensen die de exchange en de website beheren als deze niet op software is gebaseerd. Daarom is het in feite niet 100% gedecentraliseerd. De mate van decentralisatie verschilt per DEX.

DYOR

“Do Your Own Research.” Geloof de mensen niet op hun woord.

Digitale handtekening

Een digitale code die door middel van sleutelcodering wordt gegenereerd en die aan een elektronisch verzonden document wordt gekoppeld om de inhoud en de identiteit van de afzender te verifiëren.

Dildo

In de niet-seksuele connotatie, is een dildo een lange groene of rode balk (candle) die te vinden is op een chart. Deze geeft een grote prijs verandering weer in een crypto valuta.

Directed Acyclic Graph (DAG)

Een gerichte acyclische grafiek of DAG is een structuur die is opgebouwd in één enkele richting en op zo’n manier dat hij nooit kan worden herhaald.

Digitale Valuta

Digital currency, ook wel digitaal geld of elektronisch geld of elektronische valuta genoemd, is een soort valuta die alleen in digitale vorm beschikbaar is, waardoor onmiddellijke transacties en grensloze overdracht van eigendom mogelijk zijn.

Dumpen

Een gezamenlijke uitverkoop op de markt, waardoor een neerwaartse prijsbeweging ontstaat.

Dapp (Decentrale applicatie)

Dapp is een afkorting van ‘Decentrale applicatie’ die voor haar functionaliteit deels afhankelijk is van een blockchain. Ze zijn anders dan ‘smart contracts’, omdat er interactie mee mogelijk is. Het hoeft geen financiële functie te hebben. Dapps kunnen worden gemaakt met behulp van gangbare programmeertalen zoals Javascript, PHP of C#. Op het moment van schrijven gebruiken de meeste Dapps de Ethereum blockchain

DEVCON

DEVCON staat voor ‘Developers Conference’. Dit is een bijeenkomst van softwareontwikkelaars, meestal georganiseerd door een bedrijf. De laatste ontwikkelingen worden hier besproken. Bij Apple heet het WWDC (de Apple Worldwide Developers Conference). Binnen blockchain is de jaarlijkse Ethereum Devcon het meest bekend.

DeFi

DeFi ( Decentralized Finance) is het creëren van een ecosysteem van financiële instrumenten die gebaseerd zijn op blockchain. DeFi-applicaties, ook wel open financiën genoemd, nemen de traditionele financiële diensten over en bouwen ze opnieuw op als open en toestemmingloos.

Digitale identiteit

Een digitale identiteit verwijst naar informatie die door computers wordt gebruikt om een echte entiteit te vertegenwoordigen, zoals een persoon of een organisatie. Het kan ook een toepassing of een apparaat vertegenwoordigen. Het kan worden gezien als een set van attributen met betrekking tot de entiteit. Deze digitale identiteit wordt gebruikt voor authenticatie en verificatie om toegang te krijgen tot systemen op een netwerk, zoals het internet. Er zijn verschillende ontwikkelingen gaande in de blockchain wereld waar een digitale identiteit een cruciale rol speelt.

Dust transacties

Minuscule transacties die het netwerk overspoelen en vertragen, meestal opzettelijk gecreëerd door mensen die het willen verstoren.

Dominance

Ook bekend als BTC Dominance, het is een index die de marktkapitalisatie van Bitcoin vergelijkt met de totale marktkapitalisatie van alle andere bestaande cryptocurrencies

Deterministic Wallet

Een type wallet dat de keys ontleent aan een vertrekpunt dat een seed wordt genoemd. Zolang je deze seed hebt, ben je in staat om een back-up te maken van elke wallet en deze te herstellen.

Distributed Ledger Technology (DLT)

De technologie die ten grondslag ligt aan Distributed Ledgers. Deze term wordt het vaakst besproken in de context van bedrijfscases rond de adoptie van distributed ledger technology.

Digital commodity

Een immaterieel asset dat elektronisch wordt overgedragen en een bepaalde waarde heeft.

Decryptie

Het proces waarbij data die door encryptie onleesbaar is gemaakt, wordt omgezet in een onversleutelde vorm.